Čarobni svijet nota

Pozitiva u Gervaisu: Donatorski koncert Lions Cluba Opatija za pamćenje

Aleksandra Kućel Ilić

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler

U prepunoj dvorani Centra Gervais, Donatorski koncert u organizaciji Lions Cluba Opatija i Festivala Opatija pružio je više od dva sata iznimnog glazbenog sadržaja



Srca spremna pomoći kucala su kao jedno i omogućila ostvarenje humanog cilja – kupovinu posebnog, rehabilitacijskog bicikla za brži oporavak djece koja se liječe na Odjelu za hematologiju i onkologiju Dječje bolnice Kantrida. U prepunoj dvorani Centra Gervais, Donatorski koncert u organizaciji Lions Cluba Opatija i Festivala Opatija, pružio je više od dva sata iznimnog glazbenog sadržaja, a poseban ugođaj cijelom zbivanju dao je taj osjećaj jedinstva među publikom i izvođačima, okupljenih u zajedničkoj misiji.


Svi su se izvođači odrekli svojih honorara, a posjetitelji izdvojili 50 kuna za ulaznicu i dojam je nakon koncerta, da bi se uz ovakav postav izvođača, a bili su oni, prema riječima simpatične voditeljice Ive Pavletić Crnić »cremme de la cremme«, bez problema dvorana mogla napuniti i dva puta u istom danu.


Bez mikrofona


Producent koncerta bio je iskusni glazbenik Voljen Grbac koji je svojim moćnim glasom prvi ispunio Gervais notama optimizma, otpjevavši bez mikrofona »Serenadu Opatiji«. Na zadovoljstvo doista mnogobrojne publike, tijekom večeri je nastupio još nekoliko puta, uglavnom u duetima s Vivien Galletta, Antonijom Krištofićem i Mirkom Švenda-Žigom te u velikom finalu koje je na kraju koncerta okupilo sve izvođače uz pjesmu »Neka cijeli ovaj svijet« iz mjuzikla »Jalta, Jalta«.




Program je bio »za sve gušte« pa su tako ljepotu druženja uz »zborski kanat« predstavile članice Pjevačkog zbora KUD-a Učka. Nastupile su i tri klape – muška i ženska klapa Kastav te klapa Nevera.


Da bi glazbene numere koje su se izvodile »uživo« imale što bolju glazbenu podlogu, pobrinuli su se prof. Vladimir Babin i Nikola Celić, zaduženi za klavirsku pratnju. Večer za pamćenje je obuhvatila i dva solistička nastupa na gitari. Tako je pred, kako ju je nazvao »najboljom publikom na svijetu« nastupio gitaristički virtuoz Damir Halilić Hal, a opatijskim slušateljima se predstavio i mladi gitarist Zlatko Josip Grgić.


Kraljice pozornice


Publika koja »nije štedjela dlanove«, a najdraže pjesme poput »Cesarice«, »Što to bješe ljubav«, koje je na klaviru izveo Nikola Celić, »Ostala si uvijek ista« koju je otpjevao Antonio Krištofić i mnogih drugih, kao »Lovran, Lovran gradić mali«, koju su izveli Duško Jeličić Dule i Bonaca i – zapjevala. U solističkim nastupima zabljesnule su još i Vivien Galletta te Tina Vukov, a kao iznenađenje večeri i mlada pjevačica iz Opatije Anja Viktoria Peršić.


Voljen Grbac je u šali primijetio da postoje neke osobe koje su se »greškom rodile kao bjelkinje«, čime je svojim glazbenim kolegicama zapravo dao najveću pohvalu jer nema ničeg »jačeg« nego kad te usporede s »kraljicama pozornice«. Bila je to večer posvećena djeci i njihovom što uspješnijem oporavku nakon liječenja, ali i svim majkama u dvorani i diljem svijeta, na što je odabirom pjesama podsjetio, pa i izmamio pokoju suzu, Mirko Švenda-Žiga.


Cilj je ostvaren


Ispred Grada Opatije publiku i izvođače je pozdravila zamjenica gradonačelnika Opatije Vera Aničić. Da je humani cilj ostvaren i novac za kupovinu rehabilitacijske bicikle za djecu prikupljen, obznanila je predsjednica Lions Cluba Opatija Snježana Čačić, a na organizaciji koncerta i pomoći svima se zahvalila prof. dr. Jelena Roganović, pročelnica Odjela za hematologiju i onkologiju Dječje bolnice Kantrida.