Subota u Opatiji

Povratak u prošlost: Lica s naslovnica na glavnoj cesti u carskom gradu

Aleksandra Kućel Ilić

Na ulicu će s posebnom ponudom izaći i ugostitelji



OPATIJA Glavna opatijska prometnica se u subotu, 21. srpnja od 18 sati nadalje zatvara za promet vozila, a otvara za ljetne sadržaje i povratak u prošlost. Naime, kako su najavili iz Turističke zajednice Grada Opatije, na redu je manifestacija Carski grad koja oživljava tradiciju iz romantičnog vremena s početka prošlog stoljeća.


Stoga će se u subotu po cesti kroz grad koja će biti zatvorena za promet od skretanja za mul do Slatine, uz sve posjetitelje koji dođu, proći najslavniji svjetski znanstvenik Albert Einstein, genijalni pisac James Joyce, nadahnuti violinist Jan Kubelik, jedan od najvećih kompozitora u povijesti Gustav Mahler, izumitelji filma braća Lumiere i druga »lica iz povijesnih udžbenika«.


Svima im je zajedničko to da su nekad rado dolazili u Opatiju, a pridružit će im se i stotine zabavljača, ali i članova kostimiranih skupina iz Hrvatske, Italije, Austrije i Mađarske. Svi će biti odjeveni po najnovijoj modi s kraja 19. i početka 20. stoljeća, a Carski grad će krasiti niz glazbenih i plesnih nastupa u kojima će sudjelovati baletni studio Oksana Brandibura, Martina Majerle Trio, Alberto Surina, Ivan Bošnjak, Mateo Žmak, klapa Mirakul, Karolina Šuša, Vivien i Voljen Grbac, Mihalj Ivković, Esperanza i Claudio Frank…





U bogatom programu koji će se, s početkom u 20 sati, odvijati na petnaest lokacija u gradu, povijesno, kulturno, glazbeno i plesno nasljeđe nekadašnje Austro-Ugarske monarhije i Opatije predstavit će se putem glazbenih i plesnih nastupa.


Autentičnu atmosferu carske Opatije oživjet će i Opatijski kukali u svojim tradicijskim kupaćim kostimima, ribari i barkajoli, merkat po starinski, ali i Carska pivnica koju će postaviti Pivnica Medvedgrad.


U programu će sudjelovati i ugostitelji, izlagači autohtonih proizvoda i opatijski umjetnici, ali i niz opatijskih udruga i organizacija kao što su vatrogasci sa starom vatrogasnom kočijom, Društvo Naša Djeca, Udruga 60+, Veseli Oldtimeri i Liburnia Classic Club. 



Na ulicu će s posebnom ponudom, prilagođenom duhu manifestacije, izaći i ugostitelji, kao i izlagači autohtonih proizvoda, opatijski umjetnici, kočije i oldtimeri.


Organizatori navode da će ova ljetna manifestacija biti prilika za tisuće posjetitelja da još jednom zavire u šarmantni dio opatijske prošlosti i postanu dijelom povijesti ovog grada.


Privremena prometna regulacija će biti na snazi do 4 sata ujutro, te će se promet gradskih autobusa odvijati za to vrijeme po Novoj cesti, a autobusna stajališta bit će uspostavljena na uobičajenim mjestima