Više cijene

Poskupljenje vode na Liburniji bez osnove: Voda u Rijeci 37 posto jeftinija nego u Opatiji

Aleksandra Kućel Ilić

Foto: Marin Aničić

Foto: Marin Aničić

Danas cijena vode s odvodnjom za domaćinstva u Opatiji iznosi, ni manje ni više, već 20,16 kuna (voda 16,98, odvodnja 3,18) - navode opatijski HDZ-ovci



OPATIJA Najave mogućeg poskupljenja vode na Liburniji uzburkale su javnost, te premda je poznat stav opatijskog gradonačelnika koji je na sjednici Gradskog vijeća Opatije izjavio kako se poskupljenje neće dogoditi, u polemiku oko ovog pitanja uključile su se i političke stranke. Primjerice, priopćenje u kojem kao politička stranka koja participira u Vijeću, najoštrije osuđuju bilo kakvo poskupljenje vode na našem području, uputio nam je Gradski odbor HDZ-a Opatije. Smatraju kako za podizanje cijene nema niti jednog valjanog razloga.


Jaka stajališta


– Naime, svjedoci smo da nam u Opatiji, ako ne svake, onda svake druge ili treće godine poskupljuje voda, čija je cijena po metru kubnom jedna od najskupljih u Republici Hrvatskoj, tako da danas cijena vode s odvodnjom za domaćinstva u Opatiji iznosi, ni manje ni više, već 20,16 kuna (voda 16,98, odvodnja 3,18). Ako ovo usporedimo s nama susjednom Rijekom, iz koje godišnje uzimamo polovicu vode, odnosno oko 1,0 mil m3 vode, cijena vode u Rijeci s odvodnjom iznosi 12,71 kn (voda 10,36, odvodnja 2,35), odnosno cijena vode u Rijeci jeftinija je za 37 %. Zar ovo ne govori sve?


Ako pogledamo kako je na razini drugih gradova na području naše županije, recimo na Krku, koji ima vrlo složen sustav javne vodoopskrbe i odvodnje, cijena vode s odvodnjom iznosi 11,83 kn, (voda 8,89 kn, odvodnja 2,94 kn). Ako bi to uspoređivali s još nekim drugim jedinicama lokalne samouprave na području naše županije, onda bi to bila vrlo jaka stajališta da do poskupljenja vode ne smije doći – navode opatijski HDZ-ovci na čelu s predsjednikom Markom Ćorićem.




Također, kako nadalje stoji u njihovom obraćanju javnosti, modernizacija sustava nije argument za podizanje cijena usluga građanima koji već i sad dobivaju ogromne račune.


Platili su građani


– Ako ovome dodamo da se je zadnjih godina u Opatiju, putem Hrvatskih voda investiralo na desetke i desetke bespovratnih milijuna kuna u razvoj komunalne infrastrukture, onda je i to još čvršći argument da do poskupljenja ne smije doći, samim tim što nam je izgrađenost i modernizacija sustava na visokoj razini, ali opet i to su platili naši građani, pa se pitamo zašto onda poskupljenje?


Pozivamo gradonačelnika Opatije, gosp. Ivu Dujmića, koji je na čelu Skupštine Liburnijskih voda da ne dozvoli poskupljenje cijene vode, jer kao što smo rekli, za to apsolutno nema niti jedan razlog.


U slučaju da do poskupljenja dođe, uputit ćemo kao politička stranka dopis Vijeću za vodne usluge Republike Hrvatske i sve im argumentirano prezentirati, jer samim prihvaćanjem pravne stečevine Europske unije, Republika Hrvatska preuzela je i regulative koje utječu na tarifne politike cijena vodnih usluga – pišu opatijski HDZ-ovci.