Ponuda za preuzimanje

Posao od 360 milijuna kuna: Nova Liburnija i opatijsko gradsko vijeće odlučuju o prodaji LRH

Hina

Foto: M. ANIČIĆ

Foto: M. ANIČIĆ

Kako se doznaje iz opatijske gradske uprave, Gradsko vijeće će o ponudi, iako njegova odluka nije obvezujuća, raspravljati 5. studenoga, na prijedlog gradonačelnika Ive Dujmića, a očekuje se da će Skupština Nove Liburnije o prodaji dionica odlučiti 6. listopada.



Uprava Nove Liburnije, koja drži kontrolni paket od 25 posto plus jedne dionice Liburnija Riviera Hotela (LRH), primila je ponudu tvrtke Gitone Adriatic za preuzimanje LRH, pa će o toj ponudi sljedećeg tjedna raspravljati opatijsko Gradsko vijeće, a odlučiti Skupština Nove Liburnije.


Kako se doznaje iz opatijske gradske uprave, Gradsko vijeće će o ponudi, iako njegova odluka nije obvezujuća, raspravljati 5. studenoga, na prijedlog gradonačelnika Ive Dujmića, a očekuje se da će Skupština Nove Liburije o prodaji dionica odlučiti 6. listopada.


Novu Liburniju su 2007. osnovali Grad Opatija, s najvećim udjelom, te općine Lovran Mošćenička draga i Matulji. Ta tvrtka sada drži 75 tisuća i 661 dionicu LRH, ponuda Gitone Adriatica iznosi 4.761,17 kunu po dionici, a u slučaju da se ponuda prihvati Novoj Liburniji bi bilo isplaćeno 360,2 milijuna kuna.




S obzirom da bi Nova Liburnija bila obvezna podmiriti i određene troškove, ponajprije porez na dobit koja bi bila ostvarena transakcijom, konačan iznos s kojim bi mogla raspolagati Nova Liburnija bio bi poznat tek nakon sastavljanja završnog izvješća.


O ponudi su se ranije već pozitivno očitovali Radničko vijeće i Uprava LRH.


Rješenjem HANFA-e od 4. listopada odobreno je tvrtki Gitone Adriatic sa sjedištem u Zagrebu objavljivanje ponude za preuzimanje te cijena po dionici koju je ponuditelj obvezan uplatiti od 4.761,17 kuna.


Na osnovi tog rješenja, Gitone Adriatic je 11. listopada objavio ponudu za preuzimanje dionica LRH, koja je upućena je svim dioničarima LRH, za stjecanje svih dionica koje su predmet ponude.


Obveza objavljivanja ponude za preuzimanje za Gitone Adriatic i osobe koje djeluju zajednički s tom tvrtkom nastala je 11. srpnja, stjecanjem 163.249 redovnih dionica LRH, odnosno 53,94 posto dionica s pravom glasa.


Naime, tvrtka Gitone Adriatic je u srpnju objavila da je od četiri tvrtke – SNH Alfa, SNH Beta, SNH Gama i SN Pectinatus – kupila 53,94 posto dionica LRH-a.


Kako su tada naveli, Gitone Adriatic u preuzimanju LRH djeluje zajednički s tvrtkama Gitone Kvarner iz Zagreba, austrijskom tvrtkom Gitone Beteiligungsverwaltungs, nizozemskim tvrtkama Gitone Adriatic B.V. i Gitone Kvarner B.V. te austrijskim Holster Privatstifung.


Nakon Gitone Adriatic i Nove Liburnije, vlasnički udjel od 8 posto u LRH ima AZ obvezni mirovinski fond, dok država putem Centra za restrukturiranje i prodaju drži 2,73 posto dionica.