Stigla lokacijska dozvola

Početak izgradnje dječjeg vrtića na Punta kolovi – 2014. godine

Marina Kirigin

Novi vrtić financirat će zajednički Grad Opatija i Talijanska unija, a Grad bi trebao osigurati sredstva prodajom sadašnje zgrade Dječjeg vrtića Opatija u centru grada



OPATIJA Dječji vrtić koji se planira graditi na Punta kolovi u Opatiji, a koji će biti realiziran zahvaljujući suradnji Grada Opatije i Talijanske unije, dobio je lokacijsku dozvolu. Temeljem idejnog rješenja koje je javnosti predstavljeno prošle godine, sada je napravljen još jedan novi korak. Prema riječima gradonačelnika Opatije Ive Dujmića, u gradskom proračunu za 2013. godinu trebat će osigurati financijska sredstva za daljnju realizaciju projekta. 


   – Zajedno s talijanskim partnerima i prema ključu financiranja koji smo dogovorili, potrebno je osigurati financijska sredstva za ono što slijedi, a to je izrada parcelacijskog elaborata i izrada kompletne projektne dokumentacije. Riječ je o procesu koji prema dosadašnjim iskustvima obično traje oko godinu dana, a ako sve protekne u najboljem redu i ukoliko nas naši talijanski partneri budu pratili, početak izgradnje vrtića treba očekivati u 2014. godini – ističe opatijski gradonačelnik. 


   Izgradnjom novog dječjeg vrtića dugoročno bi se riješile potrebe građana Opatije za vrtićkim kapacitetima u skladu sa suvremenim pedagoškim standardima. Vrtić će moći smjestiti 199 djece u dvanaest odgojnih skupina od kojih četiri jasličke i osam vrtićkih, a među kojima će biti i nekoliko grupa na talijanskom jeziku.




Prilikom projektiranja vrtića težilo se održivoj, ekološki izvedivoj građevini koja će djelomično imati zeleni krov, na kojem će biti postavljeni solarni kolektori. Imat će eko rasvjetu, mogućnost sakupljanja oborinskih voda, bit će građena od prirodnih materijala. Kroz dovoljnu toplinsku izolaciju te optimalnu veličinu i raspored otvora omogućit će se ušteda energije. 


   Paralelno s idejnim projektom radio se i projekt hortikulturnog uređenja zemljišta – ističu u Gradu Opatija. 


   – Sadašnja zgrada dječjeg vrtića u centru Opatije ide u prodaju, jer se iz tih izvora planira financirati izgradnja novog vrtića na Punta kolovi. Prema dogovorenom ključu financiranja novog dječjeg vrtića, talijanski partneri financiraju projekt po broju vrtićkih grupa – ističu u opatijskoj gradskoj upravi.