Mošćenička Draga

Počeli radovi: Nova obala vratit će draške ribare u matičnu luku

Marina Kirigin

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

Operativna obala produžit će se za 25 metara, a na taj način se uz postojeću obalu dobiva mogućnost istovremenog pristajanja dva veća turistička broda, a ujedno se dobiva i novih oko 745 »kvadrata« površine za uređivanje plovila i dizalicu



MOŠĆENIČKA DRAGA – Na draškoj rivi započeli su radovi na dogradnji obale i izgradnji obalne šetnice. Riječ je o investiciji vrijednoj 8,8 milijuna kuna kojom će se produžiti postojeća operativna obala i izgraditi nova obala u nastavku, sa šetnicom u zaleđu.


Operativna obala produžit će se u istoj ravnini za 25 metara, a na taj način se uz postojeću obalu dobiva mogućnost istovremenog pristajanja dva veća turistička broda, a ujedno se dobiva i novih oko 745 »kvadrata« površine namijenjene za uređivanje plovila i dizalicu. Nova obala je planirana u nastavku u dužini od 61 metar. Širine je 5,5 metara i unutar je lučkog područja, a šetnica u zaleđu bit će širine 6,5 metara.


Duge pripreme


Suinvestitori na ovom projektu koji se većim dijelom odvija na lučkom području, a manjim dijelom izvan njega, su Županijska lučka uprava Opatija – Lovran – Mošćenička Draga i Općina Mošćenička Draga, a izvođač radova je tvrtka G.A.M.I.K. Financiranje ove prve faze projekta osigurala je Primorsko-goranska županija u iznosu od milijun kuna, s pola milijuna kuna u projektu je sudjelovala Općina Mošćenička Draga, manji iznos osigurala je ŽLU-a Opatija – Lovran – Mošćenička Draga, a veći dio sredstava bi trebao stići od resornog ministarstva u dva navrata (prvi dio do konca ove godine, a drugi dio početkom sljedeće).




Fernando Kirigin, ravnatelj ŽLU Opatija – Lovran – Mošćenička Draga, rekao je da su pripreme za ovu prvu fazu projekta trajale intenzivno zadnjih godinu dana. Građevinska dozvola uspješno je ishodovana tek nakon što su uz pomoć predsjednice Općinskog suda Vesne Katarinčić riješeni imovinsko-pravni problemi.


– Lokacija gradnje otvorena je na sve vjetrove pa se nadamo da ćemo imati sreće s vremenom i da ćemo uz zajedničke napore na vrijeme dovršiti radove i to do lipnja 2020. godine kada ćemo se opet ovdje okupiti i otvoriti novi dio luke namijenjen mještanima, ribarima i pomorcima – rekao je Kirigin.


Ciklus ulaganja


Načelnik Mošćeničke Drage Riccardo Staraj rekao je da je ovo prvo veliko ulaganje u luku od doba Austro-Ugarske, kojim će se omogućiti turistički razvoj općine, ali i vratiti draške ribare u matičnu luku.



– Ovo je preduvjet da naše ribarstvo, obitelji koje se njime bave, a koje su zbog skučenog prostora svoje mjesto za privez brodova našli u Plominu i Rijeci, ponovo vrate u svoju matičnu luku – rekao je Staraj i naveo da su sufinanciranje projekta obećali i resorno ministarstvo i ministar Oleg Butković.


O velikom ciklusu ulaganja u luke PGŽ-a na svečanom otvaranju radova govorio je i primorsko-goranski župan Zlatko Komadina. Rekao je da će se u ovom ciklusu ulaganja u luke na Kvarneru uložiti više od 200 milijuna kuna, a da će se njihovom realizacijom omogućiti kvalitetnije povezivanje.


Svečano obilježavanje početka radova na dogradnji obale uveličali su brojni uzvanici, a svojim nastupom priredbu su »zasladile« Lovranske i draške črešnjice – školski zbor OŠ »Viktor Car Emin«, kao i djeca draške škole koja su nastupila u igrokazu.