Kamen temeljac

Počela izgradnja aneksa zgrade fakulteta u Iki

Marina Kirigin

Foto Marin Aničić

Foto Marin Aničić

Polaganju temeljnoga kamena i obilježavanju početka gradnje mini kampusa u Iki prisustvovala je i ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak koja je u temelj buduće zgrade položila metalnu kapsulu s pohranjenom poveljom



IKA Polaganjem temeljnog kamena započela je izgradnja aneksa zgrade Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu na jedinstvenoj lokaciji, uz obalnu šetnicu u Iki. Aneks zgrade bit će bruto građevinske površine 1.250 »kvadrata«, a gradi se neposredno iza postojeće zgrade fakulteta, s kojom će biti povezan toplom vezom u jedinstvenu funkcionalnu cjelinu. Aneks je u potpunosti namijenjen studentima, a u novom se prostoru planira smještaj pet predavaonica, suvremena knjižnica s čitaonicom i prostor za studente. Prizemlje novog objekta namijenjeno je za prostor knjižnice s čitaonicom i prostor za studente, dok će se na višim etažama nalaziti nastavne dvorane. Drugi kat budućeg aneksa imat će dvije dvorane kapaciteta 75 mjesta i jednu dvoranu kapaciteta 60 mjesta.


Vrijednost ugovorenih radova je 14,8 milijuna kuna (s PDV-om), a radove izvodi građevinska tvrtka GP Krk u predviđenom trajanju od 12 mjeseci. Ministarstvo znanosti i obrazovanja sufinancira projekt s iznosom od 7 milijuna kuna, Sveučilište u Rijeci s iznosom od 2,2 milijuna kuna, dok je preostali iznos osigurao FMTU.


Neadekvatni uvjeti 


– Izgradnjom novog aneksa rješava se problem neadekvatnih prostornih uvjeta u kojima fakultet trenutno djeluje i otvara mogućnost realizacije cjelovitog kompleksa u Iki. Nakon završetka gradnje aneksa planira se adaptacija postojeće zgrade fakulteta, a u završnoj fazi izgradnja i opremanje nove zgrade ugostiteljsko-turističke namjene u funkciji obrazovanja kadrova u turizmu i ugostiteljstvu – istakla je dekanica FMTU-a Dora Smolčić Jurdana uoči polaganja temeljnog kamena.




Polaganju kamena i obilježavanju početka gradnje mini kampusa u Iki prisustvovala je i ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak, koja je uz asistenciju rektorice Sveučilišta u Rijeci Snježane Prijić Samaržija u temelj buduće zgrade položila metalnu kapsulu s pohranjenom poveljom, u prisustvu dekanice FMTU-a te župana PGŽ Zlatka Komadine i gradonačelnika Opatije Ive Dujmića.


Pripremne aktivnosti 


Dora Smolčić Jurdana rekla je da su početku realizacije projekta izgradnje mini kampusa prethodile brojne pripremne aktivnosti, od rješavanja imovinsko-pravnih odnosa, izgradnje nove pristupne ceste, izrade projektne dokumentacije, do dobivanja svih potrebnih suglasnosti, a nazočnim studentima i profesorima Fakulteta obratili su se ministrica Divjak, rektorica Prijić Samaržija te predstavnici regionalne i lokalne vlasti Komadina i Dujmić.


– FMTU je jedinstvena visokoobrazovna institucija za edukaciju kadrova u turizmu i ugostiteljstvu, s tradicijom dugom više od pedeset godina, na kojoj je diplomu steklo više od 15.000 studenata koji danas svojim znanjima aktivno pridonose razvoju hrvatskog turizma. Vrijedno je istaknuti da predstavlja Hrvatsku u malom jer studenti Fakulteta dolaze iz područja cijele Hrvatske, čak 70 posto studenata dolazi izvan područja PGŽ-a. Fakultet je razvio cijelu vertikalu visokog obrazovanja za turizam, ugostiteljstvo i održivi razvoj, od preddiplomskih do doktorskih studija, a paralelno prateći potrebe tržišta rada akreditira programe cjeloživotnog obrazovanja od značaja za rast kompetencija polaznika – rekla je Dora Smolčić Jurdana jučer u Iki.