Javna rasprava

PPU Općine Lovran: Marina seli bliže Medveji

Marina Kirigin

Tamara Mittel i Toni Družeta predstavili prijedlog izmjena Prostornog plana Općine Lovran / Foto Ma. KIRIGIN

Tamara Mittel i Toni Družeta predstavili prijedlog izmjena Prostornog plana Općine Lovran / Foto Ma. KIRIGIN

Izmjena koridora u Medveji, nova trasa oko Starog grada te izmjena lokacije za gradnju marine s dosadašnje ispred restorana Najade na lokaciju ispod Štangera - neke su od značajnijih izmjena



LOVRAN  Izmjena dijela planiranog koridora u naselju Medveja, nova trasa lokalne prometnice zapadno od povijesne jezgre Lovrana, izmjena lokacije za gradnju luke nautičkog turizma s dosadašnje lokacije ispred restorana Najade na lokaciju ispod Štangera – samo su neke od najznačajnijih izmjena u prostorno-planskom dokumentu Lovrana koje se predlažu novim prijedlogom koji se na javnoj raspravi nalazi do 3. prosinca.


Naime, uz navedeno, a radi usklađenja s Prostornim planom Županije, turističke zone Liganj, Sv. Mikula, Vile, Najade, Susmel i Castelo u novom prijedlogu su zone priključene naselju.


Isto tako, radi usklađenja s planom višeg reda, Prostornim planom Parka prirode Učka predlaže se i promjena granice građevinskog područja naselja Lovranska Draga te izmjena granice područja šume posebne namjene, a radi usklađenja sa Zakonom o prostornom uređenju određeni su uređeni i neuređeni dijelovi građevinskog područja naselja.




Sve to sadrži novi prijedlog drugih izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja Općine Lovran, a koji je bilo nužno predložiti radi usklađenja sa Zakonom o prostornom uređenju, revidiranja i noveliranja prometnih i planskih rješenja zbog lakše provedbe i usklađenja stanja na terenu te omogućavanja realizacije projekta.


Pritužbe stanara vila


Prostorni plan Općine Lovran usvojen je 2007. godine, prve izmjene i dopune su izrađene 2010. godine, a ovo su druge izmjene i dopune plana čiji je izrađivač ASK Atelier d.o.o. iz Zagreba.


Zamjenik načelnika Općine Lovran Toni Družeta objasnio je kako su poziciju nautičke luke izmicali s prijašnje lokacije zbog negativnog odgovora konzervatora na sada već stari projekt marine, ali i zbog učestalih kritika mještana koje žive u vilama ispred kojih je prema planu na snazi trebala biti izgrađena luka nautičkog turizma. Novu lokaciju, kaže, pronašli su nešto južnije, na obalnom pojasu od Štangera prema Medveji.


Javna rasprava o PP-u otvorena je do 3. prosinca / Foto  Ma. KIRIGIN


Javna rasprava o PP-u otvorena je do 3. prosinca / Foto Ma. KIRIGIN



Zamjenik načelnika dodao je i da se planira i širenje granica lučkog područja lovranske luke prema sjeveru te širenje lučkog područja u Medveji, što je usko vezano s projektom Žičare Učka.


Bez novih gradnji


Tamara Mittel, voditeljica Odsjeka za stambeno-komunalni sustav, poslove prostornog uređenja, zaštite okoliša, gospodarstvo, turizam i upravljanje imovinom Općine Lovran, objasnila je kako se nova građevinska područja ovim predloženim izmjenama i dopunama ne osnivaju, već se eventualno obavljaju samo rubne korekcije.


– Cilj ovih izmjena nije bio da se šire građevinske zone, već se radilo o usklađenju sa zakonom i planovima višeg reda te korekciji nekih prometnih situacija. Tako je zamišljena cesta oko Staroga grada čijom bi se izgradnjom omogućila bolja prohodnost, a predložena je i izmjena spoja u Medveji – rekla je Mittel objašnjavajući kako se mogućnost širenja građevinskog područja veže uz stupanj izgrađenosti te kako su odredbe po tom pitanju vrlo rigorozne. Javna rasprava o PPU-u Općine Lovran otvorena je do 3. prosinca. Nacrt prijedloga plana dostupan je na web stranicama Općine Lovran, kao i u samoj Općini, a svi koji žele izvršiti uvid i dati primjedbu to mogu učiniti do navedenog datuma.