Opatijska Udruga

PLEMENITE LJEPOTICE Opatiju preko kamelije poznaje cijeli svijet

Aleksandra Kućel Ilić

Foto: Marin Aničić

Foto: Marin Aničić

Iz Udruge ljubitelja kamelija najavljuju da će se i ove godine, od 12. do 14. travnja, održati tradicionalni izbor najljepše kamelije Opatijske rivijere, uz izložbu kamelija i prezentaciju brošure



OPATIJA Kamelije različitih boja i sorti u Opatiji odlično uspijevaju i sade se na sve većem broju zelenih površina, u parkovima, hotelskim okućnicama i privatnim vrtovima. Siječanj je i temperature su niske, no čak i u ovakvim, pravim zimskim uvjetima, mogu se pronaći grmovi rascvjetanih kamelija. Jedna bijela, vrste snowball, već je duže vrijeme u cvatu u parku Dražica, a druga, prekrasna ružičasta kamelija, privlači poglede prolaznika uz lungomare jer cvate u okućnici Ville Royal. Najpoznatije opatijske kamelije, one koje se nalaze u parku Angiolina, uglavnom su još u pupoljcima, premda se i ovdje može pronaći pokoja rascvjetana ljepotica.


Sve više mladih


– Opatiju preko kamelije prepoznaje cijeli svijet. Kamelije oplemenjuju grad, daju joj štih dame i nadam se da će ovu priču o simbolu Opatije dovoljno prepoznati i nadležne strukture, kako bi i dalje mogla jačati. Opatijska Udruga ljubitelja kamelija okuplja oko 100 članova, ali je tridesetak njih stalno aktivno i jako me veseli što nam se pridružuje sve veći broj mladih – rekla je Katica Dražić, predsjednica Udruge ljubitelja kamelije iz Opatije.



Udruga ljubitelja kamelija Opatija osnovana je 2008. godine i njezin je prvi predsjednik bio Jan Bernd Urban. Ova je udruga članica Međunarodne udruge Kamelija – International Camellia Society i nositelj projekta Regija kamelija Hrvatska. Također, preko Udruge se može uključiti i u akciju doniranja kamelija u opatijskim parkovima. Do danas se u ovaj projekt uključio velik broj pojedinaca i tvrtki čija su imena upisana u Zlatnu knjigu donatora kamelija.




Udruga danas u 17 sati u Villi Antonio otvara ovogodišnji ciklus predavanja te će Katica Dražić održati prezentaciju o bonsaima, uz napomenu da i kamelije mogu biti bonsai.



Pri niskim temperaturama, međutim, kamelije treba adekvatno njegovati i zaštititi.


– Kamelije slove kao biljke osjetljive na hladnoću, što je djelomično istina, ali svaki put se iznenadimo kako naše kamelije prezime na vrlo niskim temperaturama, bez neke osobite zaštite. Kamelija koja je posađena u zemlji može i nekoliko dana biti izložena niskim temperaturama, čak do -15 stupnjeva Celzijevih. Cvjetovi koji su otvoreni posmeđit će, čak i pupovi će postati smeđi, listovi kultivara s crvenim cvjetovima poprimit će brončanu do crvenu boju, no sve je to normalno i čim zatopli, biljka će se oporaviti, početi cvjetati, a listovi će ponovo zazelenjeti – navela je Dražić.


Osjetljive u posudi


Po njezinim riječima, kameliju koja je posađena u zemlji treba malčirati organskim materijalom (borove iglice, hrastovo lišće, bukvino, brezino ili lišće javora). Malč treba imati debljinu od 15 centimetara pa korijen neće smrznuti, a kamelija će imati dovoljno snage da preživi hladnu zimu. No, upozorila je uzgajivače kamelija da su one, ukoliko ih imaju posađene u posudi, daleko osjetljivije na niske temperature i mogu se smrznuti. Da bi se to spriječilo, posuda s kamelijom može se staviti u veću posudu ili u jutenu vreću, a međuprostor se popuni lišćem koje se stavi i oko biljke. Nadzemni dio kamelije može se zaogrnuti agril folijom.


Iz Udruge ljubitelja kamelija najavljuju da će se i ove godine održati tradicionalni izbor najljepše kamelije Opatijske rivijere, uz izložbu kamelija i prezentaciju brošure. Ove će godine izložba biti dosta kasno, s obzirom na to da je i Uskrs tek u travnju. Održat će se od 12. do 14. travnja, tjedan prije Uskrsa. Do tada će u ovoj udruzi imati dosta posla, ali planiraju i jedno putovanje. Krajem ožujka će tako posjetiti Crnu Goru u kojoj se također uzgajaju mnogobrojni grmovi kamelija, a bit će to uzvratni posjet, budući da su crnogorski zaljubljenici u kamelije već ranije gostovali u Opatiji te razmijenili iskustva o uzgoju ove fantastične biljke.