Zone

PAUŠAL Opatijski vijećnici izglasali promjene: Ika promovirana u prvi razred

Andrea Bralić

Foto  R. Brmalj

Foto R. Brmalj



OPATIJA Na području Grada Opatija najviši paušalni porez po krevetu plaćat će se 345 kuna, koliko iznosi i boravišna pristojba, no u prvi razred uz Opatiju i Ičiće, na današnjoj sjednici Vijeća, dodana je i Ika. Zahvaljujući amandmanu vijećnika Akcije mladih Igora Puža, promjene su doživjele visine poreza u drugim razredima ali i raspored mjesta, pa će tako u drugom razredu Oprič i Pobri plaćati 240 kuna, u trećem razredu Poljane, Dobreć i Veprinac 200 kuna, a u četvrtom Vela Učka 150 kuna. Prema prvotnom prijedlogu, Ika je bila sama u drugom razredu s predloženih 295 kuna, u trećem su bili Pobri, Poljane, Oprič, Dobreć i Veprinac s 240 kuna, dok je paušalni porez po krevetu na Veloj Učki trebao biti 170 kuna. Konačni prijedlog prihvatilo je devet vijećnika, dva su bila protiv, a pet suzdržanih. Da vijećnici nisu prihvatili ovu odluku, zakonski bi paušalni porez na cijelom području Grada Opatije iznosio 750 kuna. Upravo iz tog razloga možda se nije povela žešća rasprava iako je, primjerice, vijećnik Igor Sablić, rekao da se apsolutno protivi amandmanu jer smatra da Ika ne može biti u istom košu s Opatijom i Ičićima.


Opatijce čekaju i promjene u voznom redu Autotroleja, a razlog je nedostatak vozača. Gradonačelnik Ivo Dujmić rekao je da su u razgovorima s Autotrolejom tražili da se barem ne reducira linija 32, koja je jedna od najprofitabilnijih linija.


– Iako je direktor Autotroleja rekao da će razmotriti naš zahtjev, naknadno nam je javio da nažalost moraju »rezati« i liniju 32, no nastojat će da ne diraju previše linije u onim satima kada ljudi putuju na posao i s posla, a djeca i mladi u škole – kazao je Dujmić.


Opširnije u tiskanom izdanju