Novi problemi

Otpad na Liburniji: Jedni zaključavaju kante, drugi smeće bacaju u – prirodu

Marina Kirigin

Sve češće građani stavljaju lokote da smeće ne bi mogao ubaciti bilo tko, no Komunalac to neće tolerirati, već nudi svoje automatske brave. S druge strane, strah od visokih cijena i nespremnost na odvajanje otpada uzrok su nastanka novih divljih deponija



OPATIJA Novi sustav gospodarenja otpadom koji će uskoro biti u punoj primjeni na cijeloj Liburniji, donosi čitav niz promjena za žitelje grada i općina, ali i uzrokuje nove pojave.


Nakon početnih muka u nekim urbanijim dijelovima oko iznošenja novih kanti za otpad do lokacije na kojoj kamion sakuplja smeće u određenom danu, do pronalaženja mjesta unutar okućnica za nove kante za otpad, sve češće se na području grada, posebno u naseljima i frekventnijim dijelovima grada gdje okućnice nisu ograđene, pojavljuje i fenomen zaključavanja kanti kako smeće ne bi mogao ubaciti bilo tko, već samo vlasnik novih spremnika za otpad.


Iako je komunalno društvo ponudilo mogućnost postavljanja automatskih brava koje se prilikom pražnjenja automatski otvaraju, ima i onih koji su odlučili nove kante probušiti i postaviti vlastiti lokot.


Ništa na svoju ruku




Ipak, takva se praksa neće moći tolerirati, već svi oni koji žele imati kantu »pod ključem«, automatsku bravu moći će nabaviti i kupiti preko Komunalca, a djelatnici tvrtke besplatno će je ugraditi. U protivnom, iz kanti pod običnim lokotom smeće se neće moći prazniti, objašnjavaju u komunalnoj tvrtki.


Najavljeno povećanje cijena odvoza smeća prestrašilo je građane koji se tek moraju naviknuti na odvajanje otpada. To je izazvalo, baš kao i zaključane kante za smeće, nastajanje divljih deponija. Osobe koje nisu spremne odvajati, tako najčešće odnose smeće na neke skrivenije lokacije, bacaju smeće u prirodu, a jedan takav novi divlji deponij već nastaje u naselju Kosovo.


Stižu ugovori


Prema riječima direktora Komunalca Ervina Mraka, takve će postupke sankcionirati komunalni redar, a uskoro će na snazi biti i nova odluka o komunalnom redu kojom će se propisati i kazne za takve slučajeve. Novi sustav gospodarenja otpadom trebao bi u punoj funkciji biti u roku od dva mjeseca.


U idućih 15 dana tvrtka Komunalac će svim žiteljima Liburnije na kućnu adresu dostaviti izjave, ugovore i upute te cjenik usluga za novi sustav. Nakon što građani potpišu ugovor, morat će ga vratiti u Komunalac, a potom će od 1. svibnja krenuti novi obračun naplate. Uz fiksni dio cijene, žitelji će plaćati i onaj varijabilni koji će se odnositi na količinu predanog otpada. Stoga će biti izuzetno važno pravilno odvajati, reciklirati. Prvi računi po novom obračunu usluge na adresu korisnika usluge stići će u lipnju za svibanj.