Jubilej

Opatijski sportski savez proslavio 20 godina

Marina Kirigin

Foto: Marin Aničić

Foto: Marin Aničić

Proslava jubileja protekla je uz promotivni film o radu Sportskog saveza, njegovoj prošlosti, razvoju, kao i ciljevima za budućnost, a bila je to i prilika da se zaslužnima uruče zahvalnice i plakete



OPATIJA Opatijci, opatijski sportaši i sportski djelatnici jučer su proslavili 20 godina osnutka i djelovanja Sportskog saveza grada Opatije, krovne organizacije opatijskog sporta koja broji 36 udruga sportskih klubova. U opatijskom Centru Gervais na svečanoj proslavi okupilo se više stotina sportaša, sportskih djelatnika, zaslužnih sportskih i javnih djelatnika, uzvanika koji su utkali dio sebe u rad i djelovanje SSGO-e. Proslava jubileja, 20. rođendana, protekla je uz promotivni film o radu Sportskog saveza, njegovoj prošlosti, razvoju, kao i ciljevima za budućnost, a bila je to i prilika da se uruče zahvalnice i plakete ljudima i ustanovama koje su tijekom godina pružali podršku i pomoć u radu Sportskom savezu te razvoju sporta u Opatiji.


Razvojni put


Na listi onih kojima se posebno trebalo zahvaliti našli su se: Ljiljana Korić, Jagoda Mozetić, Kristina Tubić, Zlata Torbarina, Vladimir Brnečić, Franjo Dobrila, Društvo Naša djeca Opatija, Osnovna škola »Rikard Katalinić Jeretov«, Radnik Opatija, Ugostiteljska škola Opatija, Primorsko-goranska županija, Zajednica sportova PGŽ-a, Thalassotherapia Opatija, Grad Opatija i Hrvatski olimpijski odbor. Prisutnima su se obratiti predsjednik Sportskog saveza grada Opatije Fernando Kirigin te predstavnici Grada Opatije, PGŽ-a, Zajednice sportova PGŽ-a i Hrvatskog olimpijskog odbora.


– Današnje obilježavanje nije samo priča o osnivanju Sportskog saveza grada Opatije, već je to i podsjećanje na razvojni put, na uloženi trud više generacija sportaša, sportskih djelatnika i prijatelja opatijskog sporta, kao i na uspjehe koji su doveli do toga da je Opatija danas grad sporta koji svojom sportskom infrastrukturom privlači mnogobrojna domaća i međunarodna natjecanja, sportske kampove i pripreme nacionalnih selekcija. U opatijskim su klubovima stasali mnogi državni, europski i svjetski prvaci, a broj građana uključenih u rekreaciju daleko je iznad hrvatskog prosjeka. Opatija ima bogatu sportsku povijest stariju od 100 godina. Od prvih sportskih manifestacija pa do danas, opatijska se sportska obitelj udruživala na razne načine i djelovala pod raznim imenima.





Veljko Karabaić, predsjednik Zajednice sportova PGŽ-a rekao je da se Opatija i njezina krovna sportska organizacija ističu posebno zbog činjenice da svim sportašima omogućuju besplatne sportske preglede i zbog Opatijskog sportskog dana, jedne od najmasovnijih sportskih manifestacija čiji je cilj osvjestiti mlade o važnosti i ulozi sporta u svakodnevnom životu. Karabaić je čestitao Opatijcima na jubileju i predsjedniku SSGO-a uručio plaketu za 20 godina djelovanja.


žO ulaganjima u opatijsku sportsku infrastrukturu i promociji grada pod Učkom kroz sport govorili su i zamjenik gradonačelnika Opatije Emil Priskić i predsjednik Gradskog vijeća Robert Kurelić, a okupljenima su se obratili i član Županijske skupštine Marko Maraka Mafrici i Siniša Krajač, pomoćnik glavnog tajnika HOO-a.


Upis u Registar


Prije 20 godina, 10. veljače 1998. godine, odobren je upis Sportskog saveza grada Opatije u Registar udruga Primorsko-goranske županije s ciljem razvitka i promicanja sporta i sportske rekreacije, kao i poticanja vrhunskog sportskog stvaralaštva te objedinjavanja i usklađivanja aktivnosti i programa rada svojih članica. Svaka je obljetnica jedinstvena prigoda da se prisjetimo prijeđenog puta od samih početaka te s ponosom najavljujem današnje premijerno prikazivanje filma o radu Sportskog saveza, njegovoj prošlosti, razvoju, kao i ciljevima za budućnost.


Čast nam je što su danas s nama ovdje i bivši predsjednici Sportskog saveza, kao i mnogobrojni bivši i sadašnji članovi i prijatelji koji su utkali svoj entuzijazam te dali poseban doprinos razvoju sporta u Opatiji – rekao je Kirigin na jučerašnjoj svečanoj proslavi na kojoj je u glazbenom dijelu programa nastupio opatijski glazbenik Duško Jeličić Dule, a službeni dio proslave nastavljen je u foajeu Centra Gervais, uz slavljeničku zdravicu i prigodni domjenak te poklon tortu gradonačelnika Opatije.