Ostvaren san sportaša

Opatijski sportski hram na Lipovici otvoren uz veliku feštu

Davor Žic

Novi sportski prostor će se moći koristiti od jeseni, a jučerašnjem razgledavanju 11 tisuća kvadratnih metara građevine odazvali su se brojni Opatijci i gosti koji su željeli biti nazočni povijesnom činu



OPATIJA Sportska dvorana u Opatiji, koju su mnogi političari i javni djelatnici, ali i građani krstili »snom koji se čekao 40 godina« napokon je postala stvarnost. Objekt koji nosi ime Marina Cvetkovića, poginulog hrvatskog branitelja, jučer je otvoren uz veliku svečanost na koju je stiglo mnoštvo Opatijaca, ali i sportaša iz susjednih jedinica lokalne samouprave, kako bi među prvima razgledali 11 tisuća kvadratnih metara prostora koje zahvaća novi »sportski hram« na Lipovici.



Uz dvoranu, jučer su brojni znatiželjnici mogli »isprobati« još jedan objekt važan za Opatiju – garažu smještenu na najnižim etažama novog zdanja, čijih se 137 parkirnih mjesta ovom prilikom moglo koristiti bez naknade. U budućnosti, međutim, garaža će uz nadzor biti otvorena »non-stop«, s time da će se u dnevnoj tarifi od 7 do 21 sat parkiranja naplaćivati 5 kuna, dok će se u noćnoj ta cifra spustiti na 2 kune.





Samom otvorenju prethodio je svečani mimohod u kojem su sudjelovali opatijski sportaši predvođeni Puhačkim orkestrom Lovran i Mažoretkinjama Grada Opatije, a koji je na plato dvorane stigao taman na vrijeme za govore i »rezanje vrpce«.


Uspomena na Marina


– Kad smo ovdje polagali temeljac, ali i prije toga, pa i nakon toga, bilo je skeptika koji su nas pokušali obeshrabriti nalazeći razloge zbog čega u ovu investiciju nije trebalo ići. No, današnji dan potvrdio je ispravnost naše odluke, i moram priznati da sam uzbuđen i sretan jer je današnji dan ostvarenje sna naših sportaša, kazao je gradonačelnik Ivo Dujmić pred tristotinjak ljudi okupljenih na platou ispred dvorane, dodavši da je »47 godina prošlo otkako se prvi put pojavila ideja da Opatija zaslužuje dvoranu«, te da će se novi sportski prostor moći koristiti od jeseni.


Gradonačelnikov zamjenik Fernando Kirigin, u ovoj prilici u ulozi predsjednika Sportskog saveza, dodao je kako je velika čast i privilegija biti nazočan u povijesnom činu otvorenja prve prave opatijske sportske dvorane. Uime hrvatskih ratnih vojnih invalida i branitelja Mladen Kranjčec podsjetio je kako bi Marino Cvetković danas imao 46 godina.


– Na nama je da uspomenu na njega, i naše poginule branitelje, čuvamo. Dragi sportaši, vi koji ćete biti »stanovnici« ove dvorane, na vama je taj zavjet i zalog, poručio je Kranjčec.


Župan primorsko-goranski Zlatko Komadina, i sam Opatijac barem po adresi, kazao je da će »od danas naša školska mladost imati gdje vježbati«, ali i da će vrhunski sportaši kojih u Opatiji ne nedostaje imati prave uvjete za rad koji će im donijeti nove svjetske uspjehe.


Niz pratećih sadržaja


Nakon govora, položeni su vijenci na spomenik Marinu Cvetkoviću i poginulim braniteljima, a dvorana je otvorena službenim »rezanjem vrpce« nakon čega su i brojni posjetitelji dobili priliku da je razgledaju.


Sama dvorana zamišljena je i realizirana u doista impresivnim gabaritima – prostire se na 1.800 »kvadrata« multifunkcionalnog prostora sa zaštitom od buke, uz kapacitet gledališta koji može primiti 1.200 posjetitelja.


Tome treba pridodati i malu dvoranu površine dvije stotine kvadrata, šest svlačionica od kojih su dvije prilagođene osobama s invaliditetom, te niz pratećih sadržaja kojima objekt raspolaže – (budući) restoran u prizemlju, fitness klub koji se nalazi na dvije etaže ukupne površine od 730 kvadrata, ali i dodatni prostori koji bi tek trebali dobiti svoju funkciju.