Veliki jubilej

Opatijska srednja škola proslavila 90. rođendan

Aleksandra Kućel Ilić

Foto: Marin Aničić

Foto: Marin Aničić

Ravnateljica Hotelijersko-turističke srednje škole Ksenija Beljan predstavila je povijest škole, njezin značaj i uspjehe, istaknuvši da održivi razvoj turizma nije moguć bez strukovnog obrazovanja



OPATIJA Hotelijersko-turistička srednja škola u Opatiji već punih 90 godina obrazuje kvalitetne kadrove, a u čast ovoj visokoj obljetnici jučer je u Centru »Gervais«, pred uzvanicima i samim članovima kolektiva te učenicima, upriličena svečanost.


Program posvećen najstarijoj školi u sektoru turizma i ugostiteljstva na Jadranu vodio je, ali tijekom njega i pjevao, Mario Lipovšek Battifiaca, i sam bivši učenik H-T škole, a pored ravnateljice Ksenije Beljan koja je predstavila povijest škole, njezin značaj i uspjehe, istaknuvši da održivi razvoj turizma nije moguć bez strukovnog obrazovanja, za govornicu su izlazili i mnogobrojni drugi gosti pa su i ravnateljica i sama škola dobili mnoge nagrade i priznanja.


Ravnateljica je tako iz ruku opatijskoga gradonačelnika Ive Dujmića dobila ček vrijedan 20.000 kuna, dok je Vidoje Vujić, predsjednik županijske Hrvatske gospodarske komore Rijeka ovaj, kako je rekao, »mali jubilej, ali velike rezultate« nagradio uručenjem posebnog priznanja. Ispred Primorsko-goranske županije je školu iz koje izlaze kadrovi koji potvrđuju da je »čovjek ključ uspjeha u turizmu« pohvalila i zamjenica župana Marina Medarić.


Medalje učenika




Elegantnoj dami kojoj je »90 godina tek«, uslijed čega je dobila i monografiju, čestitke su upućivali mnogi, a najponosnija je bila upravo ravnateljica u čijem mandatu je obilježen ne samo spomenuti jubilej, već su i mnogi talentirani učenici osvajali medalje na domaćim i inozemnim natjecanjima. Također, treba reći i da je ova opatijska srednja škola tijekom svog postojanja dobila priznanje Primorsko-goranske županije za najuspješniju školsku ustanovu.


Prema riječima ravnateljice Ksenije Beljan, školu u kojoj se danas uči pet stranih jezika, a koju je do danas završilo oko 20.000 učenika, sada pohađa 290 učenika. Škola radi u dvije smjene te prostor dijeli s još jednom uspješnom školom, opatijskom Gimnazijom, no unatoč prostornoj skučenosti (radi se o povijesnoj vili koju je davne 1894. godine izgradila grofica Izabella Terezija Rozalija von Gorove, a zatim ju je kupila općina i prenamijenila za školstvo), rezultati su joj pohvalni, a bivši učenici – iznimno uspješni. Jer, osim u samom hotelskom i turističkom sektoru gdje se često nalaze na rukovodećim pozicijama, njezini su bivši učenici danas uspješni u gotovo svim poljima života, pa čak i na estradi.


Školu čine ljudi


Tako je, pored Battifiace, ovu školu završila i Nikolina Tomljanović, danas poznata pjevačica, bivša članica Putokaza i grupe E.N.I. koja je također svojim nastupima obogatila jučerašnji program, a na »listi poznatih« koji su završili H-T školu su primjerice i pjevač Antonio Krištofić, rukometaš Halil Jaganjac, Ivan Dorian Molnar koji danas radi na HRT-u ili pak ljudi iz svijeta politike – Andrej Poropat, predsjednik Gradskog vijeća Rijeke, odnosno Toni Družeta, zamjenik načelnika Općine Lovran, te mnogi drugi s uspješnim karijerama u struci.


Tko završi H-T školu, osposobljen je za rad u hotelima te turističkim, putničkim i trgovačkim društvima koja se bave promidžbom i komunikacijskim elementima turizma i hotelskog poslovanja, a kako se moglo čuti na svečanosti, »školu ne čini samo zgrada, već u prvom redu ljudi«. Stoga su jučer u »Gervaisu« istaknuti i nagrađeni ne samo učenici koji su se iskazali na različitim natjecanjima, već i članovi kolektiva koji u njemu na različitim poslovima rade 20 ili više godina.


Tako su iz uspješne cjeline, pored ravnateljice Ksenije Beljan, izdvojeni i drugi dugogodišnji djelatnici pa su malim znakom pažnje za vjernost nagrađeni Slavica Barak, Nenad Drobnjak, Davorka Jagičić, Ivan Kranjčec, Mirjana Latas, Tanja Marčan, Nataša Modrić Tićak, Tatjana Pocrnić, Ksandra Sinožić, Marija Spicijarić i Leon Stock.