Javna dražba

Opatijska Operetta ide na bubanj: Velebna Villa Gorovo traži novog vlasnika

Marina Kirigin

Foto: Novi list

Foto: Novi list

Zgradu Operette, poznate i kao Villa Gorovo, na elektroničkoj javnoj dražbi prodat će Fina. Protiv vlasnika Euro Koncerna d.o.o. u stečaju, s kojim se povezuje poduzetnik Edin Delibegović, ovrha je pokrenuta zbog neplaćanja kredita za koji je upravo Operetta hipoteka



OPATIJA Opatijska Operetta uskoro bi se trebala naći na bubnju. Njezinu prodaju provest će FINA elektroničkom javnom dražbom. Zgrada Operette ili Ville Gorovo, prema procjeni sudskog vještaka iz prošle godine, vrijedi 25 milijuna kuna, odnosno 3,4 milijuna eura. Predmet javne dražbe je 40 od ukupno 43 etažirana dijela zgrade. Na prvoj javnoj dražbi nekretnina se ne smiju prodavati ispod tri četvrtine utvrđene cijene, a ne bude li Operetta prodana iz prvog puta, na drugoj dražbi će moći biti otkupljena za polovicu utvrđene vrijednosti. Na trećoj dražbi početna cijena biti će četvrtina utvrđene vrijednosti, a za četvrtog pokušaja prodaje početna cijena biti će jedna kuna.



Stečajna upraviteljica Anamaria Ivanković koja vodi stečajni postupak tvrtke EURO koncern d.o.o. jučer nije željela davati izjave, već je zatražila pismeni upit. No, iz njenog izvješća o tijeku stečajnog postupka od sredine ožujka ove godine, koji je objavljen na internet stranicama Trgovačkog suda u Zagrebu, stečajna upraviteljica navodi da je, i prije otvaranja stečaja, slovenska banka pokrenula postupak ovrhe na ovim nekretninama i postupak se vodio na Općinskom sudu u Rijeci. Riječki sud je lani u kolovozu prekinuo taj postupak i proglasio se nenadležnim te su predmeti ustupljeni Trgovačkom sudu u Zagrebu.


Taj je sud odlučio da se nastavi ovrha, odnosno da se slovenska banka namiri prodajom nekretnine u Opatiji. Stečajna upraviteljica navodi i da nije mogla preuzeti imovinu i njome upravljati te da se u posjedu ove nekretnine, na osnovu ugovora o najmu, nalazi Edin Delibegović iz Kastva »koji odbija mirnim putem predati nekretninu vlasniku stečajnom dužniku«. Iz izvješća se može iščitati i mišljenje stečajne upraviteljice da posjednik ne brine o održavanju zgrade, a zadnji put obilazak zgrade zatražila je u siječnju 2018. godine, na zahtjev vjerovnika, ali ponovo nije mogla ući u zgradu nego je umjesto nje ušla policija.





Kulturno dobro


S obzirom da opatijska Operetta ima status kulturnog dobra Zakon nalaže da je vlasnik, koji namjerava prodati kulturno dobro, dužan ga istodobno ponuditi Republici Hrvatskoj, županiji i gradu odnosno općini na čijem se području to dobro nalazi. U ovom slučaju na adresu PGŽ-a stigle su dvije ponude za pravo prvokupa nekretnina u ovršnom postupku koji se vodi pred Trgovačkim sudom u Zagrebu ovrhovoditelja Družbe za upravljanje Terjatev bank d.d. iz Ljubljane protiv ovršenika Euro Koncerna d.o.o. u stečaju. S tvrtkom Euro Koncern povezuje se poznati poduzetnik Edin Delibegović, a ovršni postupak, neslužbeno saznajemo, pokrenut je zbog neplaćanja kredita za kojeg je hipoteka bila zgrada Operette.


Ponuđene nekretnine predstavljaju zasebne vlasničke cjeline, odnosno etaže u zgradi Operetta u Opatiji, a na stjecanje je ponuđeno 40 od ukupno 43 etažirana dijela zgrade. Drugim riječima jedan mali djelić Operette nije predmet prodaje. U materijalima za Županijsku skupštinu navodi se, prema informacijama dobivenim od stečajne upraviteljice, da se za jednu etažu vodi zasebni postupak radi utvrđivanja prava vlasništva, na koju ovršenik polaže izvanknjižno pravo vlasništva.



Opatijska Operetta ili za većinu Opatijaca Villa Gorovo nekoć je bila dom opatijskih sportaša. U njezinoj »utrobi« djelovale su opatijske sportske udruge, a na raspolaganju su imale malu dvoranu Partizan, streljanu i vanjsko igralište (danas parkiralište), dok su gornji dijelovi vile služili kao stambeni prostori. Vlasnici stanova odmah na početku privatizacije velike prostrane stanove u tadašnjoj Villi Gorovo odlučili su prodati, a novi vlasnik vilu je pretvorio u mali trgovački centar.


Ipak, u relativno kratkom vremenu, trgovine su iz vile iselile, a donekle obnovljen objekt u najužem centru grada potpuno je zatvorio vrata. Posljednjih nekoliko godina u nekoliko navrata najavljivala se prodaja objekta, navodno su stizali i potencijalni investitori u razgledavanje, međutim do promjene nije došlo. Najava javne dražbe zato će razveseliti brojne građane koji već godinama gledaju kako propada velik kapital u centru grada u kojeg je život udahnut svega nekoliko puta, za dva-tri u njemu održana koncerta.



Nema interesa


Primorsko-goranska županija nema interes za kupnju ponuđenih nekretnina, niti je proračunom za 2018. godinu predviđena takva kupovina. O tome će u četvrtak službenu odluku donijeti Županijska skupština, Stoga će ova ponuda vrlo vjerojatno biti odbijena.


I Grad Opatija je zaprimio ponudu za kupnju nekretnina koje predstavljaju kulturno dobro sukladno rješenju Ministarstva kulture, sa zakonskim pravom prvokupa. S obzirom na to da je Proračunom Grada Opatije za 2018. godinu za kupnju nekretnina predviđen iznos od 150.000 kuna, koji nije dostatan za kupnju ponuđenih nekretnina, ponuda za kupnju nije prihvaćena, ističu iz Grada Opatije.