Balinjerada

Opatija “rošćala” na predivan proljetni dan: Pogledajte kako je bilo na “najluđoj utrci na svijetu”

Aleksandra Kućel Ilić

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin



Balinjerada 2020. godine u Opatiju nije donijela proljeće, već pravo ljeto! Ostat će zapamćena po prekrasnom sunčanom danu, po više od 500 sudionika ove »najluđe utrke na balinjerama na svijetu«, ali i po rekordnom odazovu publike.


Po najpoznatijoj maškaranoj pisti na svijetu »od zgora prema dole, kako ki more«, od hotela Paris do Slatine spustili su se sudionici stari od 3 do 93 i to njih 12 na monopatinima, 34 na unjulim karićima i čak 56 vozila »karići dvojki«, a cijelu je paradu mašte, hrabrih ideja i nesputane kritike domaćih i inozemnih prilika, dodatno začinilo i čak 41 Merikansko vozilo. Prava ludnica na opatijski način!


Prve su balinjere zarošćale gradom još u jutarnjim satima, u 10 sati su na »opatijskoj Monzi« počele probe i aktiviran je servis »taxi balinjere«, a zatim je, točno u podne započela 37. opatijska Balinjerada, posebna i po tome što je Turistička zajednica Grada Opatije zaštitila ime i žig Balinjerade čime je ova manifestacija dobila i službenu potvrdu svoje autentičnosti.


Foto Marko Gracin


Foto Marko Gracin





Zbog uspjeha prve »zaštićene« Balinjerade, posebno je zadovoljan bio pusni gradonačelnik Opatije Duško Jeličić Dule, koji nam je priznao da mu je sada »srce velo kot kuća«. Na prvoj liniji starta Balinjerade bio je i aktualni opatijski gradonačelnik Ivo Dujmić koji se prema Slatini »kalal« u društvu gradonačelnika poljskoga grada Zakopane Leszeka Dorule, a pratili su ih i drugi visoki gosti, gradonačelnik prijateljskoga austrijskog grada Bad Ischla Hannes Heide, župan Pirana Đenio Zadković i drugi, pa je jučerašnjha manifestacija zapravo bila »mini euro summit«, a karići su nosili zastave četiriju europskih država.



Brzina i zabava puna humora, napetost na startu i iščekivanje na cilju gdje su se vješti sudionici utrke na »jurlicama« nastalim po principu »sam svoj majstor« nagrađili lijepim nagradama koje su omogućili borjni sponzori, ove su godine trajali neobično dugo. Moglo bi se reći da se Balinjerada na koju se nadovezala i prekrasna povorka alegorijskih vozila, na neki način potpuno spojila s lovranskom pusnom paradom. A uvijek dobro raspoložene »meštre od maškar« ove su godine inspirirale mnoge aktualnosti: od corona virusa, betonizacije Opatije i renoviranja Galeba, sve do uprizorenja October festa na lovranski način, svetog Jurja koji ubija zmaja ili pak ideja iz životinjsko-ljudskog svijeta poput mamuta, vukova, likova iz bajki. Može se reći da je nakon nekoliko godina u Opatiju opet došlo »pola svijeta«, jer bili su tu čak i Tito i Jovanka, predsjednici Trump i Obama, Michael Jackson…


Osim u kategorijama brzine i spretnosti i još nekih drugih za ženske sudionice i najmlađe sudionike, dodijeljene su i specijalne nagrade za merikanska vozila, »za lepo videt.«


U kategoriji juniora prvo mjesto je pripalo vozilu Galebići – mići z velemi, a u kategoriji seniora pobijedio je Stari GUP – Pod Učkun kućice vele, ispred American derneka i Mamuta, te Corona virusa. Lentu Miss Balinjerade uz doživotnu počasnu Miss Barbaru, ove je godine dobila šarmantna dama prerušena na dojumljiv način u – kartu za briškulu i trešetu. Veliku pohvalu zaslužili su svi koji su dali doprinos uspjehu utrke koja je uz domaće ljude bila uzanimljiva i mnogim turistima, a za dobru zabavu tijekom programa pobrinuli su se uz »terence« iz opatijske Turističke zajednice i druge operativce, »otac Balinjerade« Duško Jeličić – Dule i njegova Bonaca, Trio Asi te Le Salpe, a što se događa na pisti na tri su punkta duhovito komentirali Mario Lipovšek Battifiaca, Borna Šmer i Dražen Turina Šajeta.