U Thalassotherapiji predstavljen Centar za sport

Opatija do 2016. godine postaje hrvatski centar sportske medicine

Davor Žic

Nacionalni centar za sport i sportsku medicinu trebalo bi biti središte edukacije i pružati medicinsku skrb vrhunskim sportašima – od preventivnih pregleda do savjetodavne pomoći poput organizacije prehrane i treninga, ali i voditi evidenciju o sportašima pri čemu bi najvažnija bila evidencija sportskih ozljeda.



OPATIJA Može li Opatija postati centrom sportske medicine u Hrvatskoj? Ako je suditi prema skupu održanom preksinoć u Thalassotherapiji, to nije samo mogućnost, već i vrlo realan put u kojemu će institucionalnu podršku pružiti i Ministarstvo obrazovanja, znanosti i sporta, kao i instance iste razine iz susjednih država. Naime, ministarska konferencija „Razvoj akademskog sporta u regiji“ na kojoj su sudjelovali hrvatski ministar obrazovanja, znanosti i sporta Željko Jovanović te njegovi kolege – Vanja Udovičić iz Srbije, Igor Vušurević iz Crne Gore te Jernej Pikalo iz Slovenije  – svoj je završetak dobila u Opatiji, gdje je nakon razgledavanja sportske dvorane Marino Cvetković održana prezentacija projekta Nacionalnog centra za sport i sportsku medicinu koji bi svoje sjedište trebao imati upravo u opatijskoj bolnici.


– Činilo nam se da je dobra prigoda predstaviti ovaj projekt na marginama ministarske konferencije. Zašto bi upravo Thalassotherapia trebala biti sjedište novog Centra? Možda oni među vama koji su prvi puta ovdje nemaju osjećaj da su ušli u bolnicu, no ovo mjesto ima tradiciju od 1957. godine, i u tom vremenu prednjačilo je u sportskoj medicini i uvelo mnoge inovacije prva na području bivše države. Oduvijek, a posebice posljednjih petnaest godina, težimo izvrsnosti, kazao je ravnatelj opatijske Thalassotherapije Emil Bratović.


Nacionalni centar za sport i sportsku medicinu trebalo bi biti središte edukacije i pružati medicinsku skrb vrhunskim sportašima – od preventivnih pregleda do savjetodavne pomoći poput organizacije prehrane i treninga, ali i voditi evidenciju o sportašima pri čemu bi najvažnija bila evidencija sportskih ozljeda. Ministar Željko Jovanović pojasnio je kako je konačan „impuls“ za podršku ovom projektu bio posjet beogradskom Institutu za sport, kada su hrvatski predstavnici shvatili da je takav jedna nacionalni centar nužan i u Hrvatskoj.





 Uz projekt Nacionalnog centra za sport i sportsku medicinu, na ovom je „ministarskom skupu“ predstavljen još jedan značajni sportski projekt u Opatiji. Najavio ga je ministar Jovanović, koji je prvi javnosti otkrio da je Nikola Pilić odlučio u ovom gradu stvoriti teniski centar svjetskog renomea, pri čemu će ulogu odigrati i Grad Opatija koji će mu osigurati zatvorene teniske terene.


– Opatija je u mojoj glavi kao Monte Carlo, samo što Monte Carlo nema lungomare. Ovo mjesto je idealno za jedan ovakav projekt. Izabrao sam Opatiju, imam sreće da radim s pet, šest iznimno talentiranih igrača koje ću dovesti ovdje, a razgovarao sam već i s dvojicom opatijskih trenera, pa mislim da imamo šansu u Opatiji „stvoriti“ novog Gorana Ivaniševića ili Novaka Đokovića, kazao je Pilić. 



– Kroz suradnju i iskustvo koje ima ministar Udovičić u Institutu za sport imamo dobre preduvjete da pomoću sredstava Europske unije razvijemo u Opatiji Centar za sport i sportsku medicinu, jer ova regija mora biti središte zdravstvenog turizma Hrvatske. Ovdje u objektu koji se nekad zvao Villa Speranza, trebamo vjerovati da ćemo vrlo brzo stići do cilja, kazao je Jovanović, koji je uputio i javnu zahvalu ravnatelju Bratoviću „koji je izvukao jedan objekt pred propašću i doveo ga do centra izvrsnosti“.


Projekt Nacionalnog centra za sport i sportsku medicinu ministrima i njihovim suradnicima predstavio je zamjenik ravnatelja Thalassotherapije Viktor Peršić.


– Znamo da u sportu medicina ima svoje mjesto. Nažalost, suočavamo se sa situacijama poput iznenadne srčane smrti zbog koje život na terenu izgubi troje od 1000 sportaša, a koji mi mi u ovoj bolnici intenzivno proučavamo. Željeli bismo naše znanje o sportskoj medicini razvijati i dalje, a vjerujem da ćemo to najbolje učiniti kroz jednu takvu krovnu ustanovu. Želja nam je iskoristiti „položajnu rentu“, odnosno poziciju i klimu, kao i tradiciju ovog kraja, te stvoriti novi brend, kazao je Peršić, pojasnivši da bi u ovom projektu uz Thalassotherapiju, trebali sudjelovati i Ministarstvo obrazovanja, znanosti i sporta, Ministarstvo zdravlja, Primorsko-goranska županija te konzultantske tvrtke. Prema planiranoj dinamici projekta, do 1. siječnja iduće godine predat će se potrebna dokumentacija prema fondovima EU, 1. ožujka 2016. godine završit će radovi i opremanje prostora, a 1. svibnja Nacionalni centar – smješten u novoj petokatnoj zgradi pokraj sadašnjeg kompleksa Thalassotherapije – doživio bi svoje otvorenje.


– Itekako dobro znam koliko je sportska medicina važna za svakog profesionalnog, ali i rekreativnog i amaterskog sportaša. S ovim projektom doista u tom smislu postajete lider u Hrvatskoj, ali i širem regionu, jer ovakve uvjete rada – uz sportske objekte u blizni – ne viđa se na svakom koraku. Na raspolaganju smo vam za svaku pomoć i savjet, kazao je ministar Udovičić, čije je riječi potvdio i crnogorski kolega Vušurović.