Plaža

Obitelj Brko u novo kupalište Savoy u Opatiji uložila tri i pol milijuna kuna

Aleksandra Kućel Ilić

Foto Marin Aničić

Foto Marin Aničić



OPATIJA Mislim da smo časno i pošteno odradili posao, uložili smo oko 3 i pol milijuna kuna u ovo kupalište i popratne sadržaje i nećemo čekati s novim ulaganjima dulje od pet godina. Da bi se Opatija podignula na viši nivo, stalna ulaganja su joj potrebna, a to je ujedno i put prema kvalitetnijim gostima. Grad Opatija i PGŽ su učinili puno za moju tvrtku B.N.L. koja je koncesionar plaže, pomogli su nam, obitelji Brko ukazali veliko povjerenje i zato im zahvaljujemo. Ovdje smo tijekom uređenja napravili novi restoran a la carte, bazen za djecu i za odrasle, koktel bar, sadržaje za noćni život mladih – rekao je opatijski poduzetnik, hotelijer i ugostitelj Nediljko Brko, direktor trgovačkog društva B.N.L. d.o.o. koje je koncesionar plaže ispod njihovog obiteljskog hotela Savoy na Slatini.


Na 20 godina 


Naime, ovo je kupalište sa svim popratnim sadržajima jučer obišao primorsko-goranski župan Zlatko Komadina sa suradnicima, a obilasku se uime domaćina pridružio i opatijski gradonačelnik Ivo Dujmić. Poduzetnički duh obitelji Brko u Opatiji je, osim po ovoj, najnovijoj investiciji, poznat i po drugim ulaganjima, a kako je jučer izjavio Nediljko Brko, »pod kapom« njegove tvrtke posao su našle 102 osobe. Odnosno, poslovno carstvo obitelji Brko u Opatiji »zahvaća« hotele Galeb i Savoy, Trgovački centar Slatinu s autogaražom te zabavni centar, odnosno beach bar Colosseum sa svim popratnim sadržajima i sada novim kupalištem. Koncesiju za kupalište PGŽ-a je dao na 20 godina, bez mogućnosti ograđivanja i naplate ulaska na plažu. Ukupno je pod koncesijom 3.097 kvadrata kopna i mora, a uz obavljanje ugostiteljske djelatnosti, odobreno je i iznajmljivanje 90 ležaljki i 45 suncobrana. Godišnja koncesijska naknada ima stalni dio od 68.380 kuna, te promjenjivi dio koji iznosi 3 posto godišnjeg prihoda ostvarenog od obavljanja djelatnosti i pružanjem usluga na koncesioniranom području. Na novom kupalištu je zaposleno 20 radnika.


– Zahvaljujem PGŽ-u na višegodišnjoj odličnoj suradnji, a što se tiče pomorskog dobra u Opatiji, može se reći da je 90 posto slučajeva riješeno. Za uređenje je ostao još mali dio, kupalište Slatina i prostor Pančere, no pokazali smo dobru volju i odlučni smo u nastojanju da se i taj dio uz more primjereno uredi. Svakim danom pomaci na pomorskom dobru se vide, koncesionarima se mora dati mogućnost da ulažu u kupališta te da ih i koriste, no svakako, sve treba biti u skladu s održivim razvojem i uz odobrenje konzervatora. Opatija mora štititi svoju kulturnu baštinu od koje živi, no s druge strane, moramo imati razumijevanje i za investitore koji su uložili svoja sredstva pa je i normalno da očekuju povrat novca – rekao je tijekom obilaska kupališta opatijski gradonačelnik Ivo Dujmić, naglasivši i kako je primjer novog kupališta ispod hotela Savoy još jedan pozitivan primjer suradnje na svim razinama.


Pozitivan primjer 




Župan Komadina je također zadovoljan pomacima u zoni pomorskog dobra.


– Koncesija plaže hotela Savoy je primjer kako se daju koncesije, na obali koja nije imala prirodnu plažu, već se koncesioniralo stjenovito područje od kojega se napravilo kupalište sa svim turističkim sadržajima. Zapravo, koncesije služe da bi se investiralo i da bi se podigla kvaliteta turističke usluge, te za gospodarsko korištenje obale. Kada je riješen prostorni plan, kad su riješeni imovinsko-pravni odnosi, tada se može izdati koncesija. Mislim da je ovo vrlo pozitivan primjer, no s druge strane, nisam pobornik koncesioniranja prirodnih plaža – izjavio je župan Zlatko Komadina.