Nova zgrada

OTVARA SE NOVI VRTIĆ Aktualna opatijska vlast u četvrtak ima najvažniji događaj mandata

Srđan Brajčić

Foto M. Aničić

Foto M. Aničić



OPATIJA Svečanost otvorenja novog dječjeg vrtića na Punta Kolovi bit će održana ovog četvrtka u 12 sati, najavila je zamjenica opatijskog gradonačelnika Vera Aničić na jučerašnjoj press konferenciji, istaknuvši da se radi o najvažnijem događaju u mandatu aktualne vlasti u Opatiji. Ujedno je kratko informirala da su riješene sve nesuglasice oko datuma otvorenja i početka rada vrtića.


– Ovo je prvi vrtić u povijesti Opatije koji je izgrađen namjenski, za potrebe djece, napomenula je pak ravnateljica Dječjeg vrtića Opatija Sabina Jelić koja je kazala da su djeca, roditelji i odgajatelji u zgradi na Punta Kolovi dobili najsuvremenije pedagoške standarde.


Vrtić s radom počinje u ponedjeljak, 3. rujna. Najavljujući pedagošku sezonu u novoj zgradi, Vera Aničić podsjetila je na to da je izgradnja vrtića koštala 32 milijuna kuna plus PDV. Ovom investicijom, naglasila je zamjenica gradonačelnika, omogućeno je svim opatijskim mališanima da se upišu u vrtić. Drugim riječima, u Opatiji će ove pedagoške godine biti upisano 92 djece više u odnosu na lanjsku. Unatoč velikom ulaganju u predškolski odgoj Grada Opatije, izdvojila je Aničić, cijena upisa u opatijski Dječji vrtić ista je već godinama i ona iznosi 650 kuna za cjelodnevni smještaj, odnosno 290 za poludnevni, što je oko 20 posto ekonomske cijene vrtića.


Smjenski rad


Također, podsjetila je na pogodnost da roditelji za svoje drugo dijete ne plaćaju vrtić. Aničić se pritom pohvalila podatkom da gotovo 50 posto opatijskih roditelja ostvaruje pravo na besplatan vrtić za svoje dijete, što je zavidan predškolski standard na razini Hrvatske. Ravnateljica Jelić izvijestila je da je u opatijski vrtić upisano 152 djece. Slobodna su još 23 mjesta, što će omogućiti da se i ona djeca koja tijekom ove pedagoške sezone navrše prvu godinu, upišu u vrtić.


Pročelnik Odjela za komunalni sustav i zaštitu okoliša Grada Opatije Filip Vlah najavio je da će s novom predškolskom godinom početi i pilot-projekt opatijskog city busa. Vlah je kazao da je Grad potpisao ugovor s Autotransom, čiji će autobusi od ponedjeljka, 3. rujna voziti na relaciji Slatina – Punta Kolova – novi dječji vrtić – naselje Zora – Nova cesta – Škrbići – tržnica. City bus vozit će od 6 do 17 sati, polazit će sa Slatine, a putnici kartu neće plaćati. Pročelnik Vlah je naglasio da će ovu uslugu Grad plaćati 1.593 kune dnevno.Pilot-projekt opatijskog city busa trajat će do konca ove godine, a tijekom tog razdoblja Autotrans će voditi evidenciju broja putnika, o čemu će ovisiti budućnost opatijskog gradskog autobusa tijekom 2019. godine.


– Vrtić ima 12 odgojnih skupina, od čega šest jasličkih, četiri vrtićke, jedna za talijansku manjinu i jedna za učenje talijanskog jezika, pojasnila je Jelić, istaknuvši da se prvi put uvodi smjenski rad.


Dan otvorenih vrata


Naime, vrtić na Punta Kolovi radit će i popodne, odnosno sve do 21 sat. Ravnateljica je također kazala da vrtić zapošljava 46 radnika. U vrtiću će raditi 23 odgojitelja, a njih 14 je novozaposlenih. Osim toga, pojačan je rad stručne službe, pa su zaposleni, informirala je ravnateljica, rehabilitator i logoped. Inače, vrtić ima dvoranu za sportske i kulturne manifestacije, a izgrađen je prema najvišim pedagoškim, ekološkim i energetskim standardima.– Vrtić na Punta Kolovi pružit će djeci i roditeljima najsuvremeniji standard predškolskog odgoja – kazala je Aničić koja je podsjetila da vrtić čini pet povezanih zgrada ukupne površine 2.160 četvornih metara, ocijenivši da je Opatija s novom zgradom na Punta Kolovi dugoročno riješila svoje pitanje predškolskog odgoja.Aničić je pozvala građane da posjete novi vrtić ove subote, od 10 do 16 sati tijekom Dana otvorenih vrata, najavivši dolazak predstavnika resornih ministara na svečanost otvorenja vrtića u četvrtak.