Pregovori pri kraju

OSTOJA IMA KUPCA? Investicijski fond iz Singapura želi preuzeti LRH

Andrea Bralić

U okviru Liburnia Riviera Hotela  nalazi se 13 hotela i šest vila na Opatijskoj rivijeri / Snimio Marin ANIČIĆ

U okviru Liburnia Riviera Hotela nalazi se 13 hotela i šest vila na Opatijskoj rivijeri / Snimio Marin ANIČIĆ

Nadam se skoroj prodaji LRH-a pravim i odgovornim investitorima. Samo tako Opatija može postati ono što svi želimo, vrhunsko cjelogodišnje turističko središteIvo Dujmić



RIJEKA Opatijski Liburnia Riviera Hoteli, po svemu sudeći, uskoro mijenjaju vlasnika, o čemu se ovih dana vode završni pregovori, a iako je teško doći do službenih informacija, upućeni tvrde da je riječ o ozbiljnom iskoraku za ovu hotelsku tvrtku, kao i za cijelu Opatijsku rivijeru.


Za opatijske hotele, u većinskom vlasništvu SN Holdinga Darka Ostoje, zainteresiran je investicijski fond iz Singapura koji u vlasništvu već ima dvadesetak hotela, a kojima, između ostalih, upravlja i lanac luksuznih hotela Four Seasons Hotels and Resorts. Ono što se u ovom trenutku neslužbeno doznaje jest da fond iz Singapura želi samo opatijski hotele, dok bi oni u Portorožu i Cavtatu ostali u vlasništvu Darka Ostoje.


Završi li se ova priča pozitivno, a sudeći prema izjavama dobro upućenih, pregovori su u zavšnoj fazi, LRH i samu Opatiju čekaju bolji jer bi u hotelske objekte s novim vlasnikom trebali ući i zvučni hotelski brendovi koji bi cijeloj rivijeri i Kvarneru dali novi vjetar u leđa.


Ključan iznos




Priče o prodaji LRH-a intenzivirale su se protekle tri godine, a gotovo nije bilo sjednice Vijeća Grada Opatije, na kojoj se nije postavljalo pitanje oko sudbine ove hotelske tvrtke. Većinski vlasnik Darko Ostoja još nam je lani govorio kako su njihovim hotelskim objektima prošetali deseci potencijalno zainteresiranih kupaca. Interesa je bilo i više, no svega pet posto odluči se za dolazak u Opatiju i obilazak hotela, a od tih pet posto, samo 20 posto rezultira konkretnom novčanom ponudom. »Niti jedna od tih ponuda za nas nije bila zadovoljavajuća«, kazao je tada Ostoja koji nam se jučer nije javljao da nam službeno potvrdi priču sa singapurskim fondom.


S obzirom na to da Ostoja nije bio u situaciji da prihvati bilo koju ponudu, očito je čekao onu koja će ga u potpunosti zadovoljiti.


I opatijski gradonačelnik Ivo Dujmić postao je nestrpljiv pa je nekoliko dana uoči sjednice Vijeća na kojoj je izjavio da nema službene potvrde o prodaji LRH-a, na svojoj Facebook stranici uputio ozbiljne kritike najvećoj hotelskoj tvrtki.


Pod naslovom »Vjerujem u bolje dane za LRH i Opatiju«, napisao je da svaka velika hotelska kuća mora biti dio društva i ulagati u destinaciju gdje ostvaruje najveću dobit jer na taj način napreduju i hotelska kuća i destinacija.


– Imamo mnogo dobrih primjera gdje hotelske kuće mnogo ulažu bolji život građana, manifestacije i infrastrukturu u gradu u kojem posluju, a izdvojit ću samo dvije najveće tvrtke, Valamar i Plavu lagunu. Liburnia Riviera Hoteli su se do sada, nažalost, u Opatiji i na cijeloj rivijeri ponašali upravo suprotno. Ali vjerujem da dolaze bolji dani – poručio je Dujmić te istaknuo kako se nada da će novi vlasnici biti puno kooperativniji:


– Nadam se skoroj prodaji te kuće pravim i odgovornim investitorima što će, siguran sam, donijeti potpuni zaokret takve poslovne politike. Samo tako Opatija može postati ono što svi želimo, vrhunsko cjelogodišnje turističko središte, od čega će koristi imati svi naši građani – napisao je tada Dujmić.


Inače, Liburnia Riviera Hoteli su u prvih devet mjeseci 2018. godine ostvarili dobit od 20 milijuna kuna, a u tom je razdoblju ostvareno 1 posto manje noćenja nego u istom razdoblju lani. Također, spomenuta dobit od 20 milijuna kuna daleko je manja nego lani, kada je iznosila približno 61 milijun kuna, a takav se rezultat pripisivao, između ostalog, ogromnoj, višemilijunskoj otpremnini isplaćenoj bivšem predsjedniku Uprave Igoru Šehanoviću.


Značajne investicije


Liburnia Riviera Hoteli su trenutno u značajnim investicijama u svojim objektima u Opatiji, Lovranu i Mošćeničkoj Dragi, usmjerenim prvenstveno zadržavanju postojeće kvalitete i kategorije hotela. Na svojim internetskim stranicama navode ulaganja u hotele Admiral, Istra, Ambasador i vilu Ambasador u Opatiji, te hotele Marina i Mediteran u Mošćeničkoj Dragi.


U okvirima Liburnia Riviera Hotela nalazi se 13 hotela i šest vila na Opatijskoj rivijeri, a u njihovom je sastavu i autokamp u Medveji. U ovom trenutku samo hotel Ambasador, koji se obnavlja, nosi kategoriju od pet zvjezdica, a četiri zvjezdice imaju hoteli Kvarner, Imperial, Palace, Admiral, Kristal, Giorgio II, Excelsior i Marina. Sve vile iz sastava LRH-a imaju kategoriju od četiri zvjezdice.


Valja podsjetiti da su se 2015. dogodile promjene u ustroju Liburnia Riviera Hotela kada je smanjen temeljni kapital društva za 202,7 milijuna kuna, a isti je postao temeljni kapital novog društva LRH Hoteli Cavtat kojem su pripali hoteli u Portorožu i Cavtatu, dok su u društvu LRH-a ostali opatijski objekti. Razdvajanje na dva društva zadovoljilo je tada predstavnike Grada Opatija i općina Lovran, Matulji i Mošćenička Draga s čijih 25 posto plus jednom dionicom upravlja tvrtka Nova Liburnija.


U međuvremenu, zaoštravali su se odnosi većinskog vlasnika i liburnijskih čelnika oko politike vođenja LRH-a, a veliko nezadovoljstvo iskazali su i u lipnju ove godine, kada je objavljena odluka Nadzornog odbora Liburnia Riviera Hotela o tome da se tadašnjem predsjedniku Uprave društva Igoru Šehanoviću isplati nagradni bonus od 14.139.387 kuna.