Opatijska rivijera

OD VOLOSKOG DO IČIĆA RAZLIČITI PRIZORI Opatijska kupališta sezonu čekaju tek djelomično spremna

Marina Kirigin

Foto M. Kirigin

Foto M. Kirigin



OPATIJA Nova sezona kupanja službeno je otvorena pred nekoliko dana blagoslovom mora. Jučerašnji prvi pakleni, vrući dan na Liburniji mnogi su iskoristili za odlazak na opatijska kupališta koja su ponovno samo djelomično spremna za ljetne izazove. Pohvale, ali i kritike stižu sa svih strana. Na vaterpolo plivalištu u Voloskom nezadovoljni su što u moru još nema golova, baš kao i neodržavanjem površine oko plivališta koja je puna stakla i smeća. Plažica Lipovica ove godine sjaji, u njezinoj pozadini novo dječje igralište mami roditelje s manjom djecom, a blizina najjeftnijeg opatijskog parkinga u dvorani »Marino Cvetković« dodatni je razlog dolaska na ovu plažicu. Kupalište hotela Belveder izgleda sablasno. Razbijene betonske površine, potpuno zapušten kupališni prostor razlog je zbog kojeg je naš list zaprimio nekoliko poziva lokalnog stanovništva i gostiju hotela. Na dječjem kupalištu Tomaševac kupa se uglavnom domicilno stanovništvo. Ove su godine izuzetno zadovoljni nadosipanom i produženom plažom, čistoćom i uređenošću, međutim i dalje ih brine opasan tobogan.



Kupalište hotela Kvarner koje je iznenada zatvoreno zbog radova u prvoj polovici lipnja u rekordnom je roku ponovno otvoreno. Obnovljeno i uređeno kupalište jučer je već bilo puno ležaljki, a u jutarnjim satima pristizali su i prvi kupači.





Moderan gost na kupalištu traži kompletnu uslugu, komoditet, razne sadržaje, ugostiteljsku ponudu. Kupalište Lido obnovljeno pred nekoliko sezona, jedno je od onih koje vrijedi ponuditi gostima bolje platežne moći, posebno onima bez djece. Kako nema previše mjesta za šugamane, nužno je iznajmiti ležaljke, a onda leći i naručiti koktel. Zato je to meka mlađih gostiju boljeg standarda.



Na Slatini ništa novo


Dobru atmosferu ipak djelomično kvare radovi na obližnjem kupalištu Angiolina u izgradnji. Park Angiolina zbog radova na povijesnom kupališnom paviljonu još je pod opsadom kamiona, radnici i dalje neumorno obavljaju završne radove, a domaći i gosti nestrpljivo iščekuju otvaranje kupališta Angiolina, koje će zasigurno oplemeniti kupališnu ponudu Opatijske rivijere. Prethodna neugledna betonska površina bila je godinama »crna maća« opatijskog turizma zbog koje su stizale brojne pritužbe. Zato neki zanemaruju činjenicu da se radovi izvode u sezoni i tvrde kako je puno važnije da se taj dio opatijske obale obnovi.



– Naravno da se nije smjelo dočekati sezonu kupanja, ali sada je važno da radovi čim prije budu završeni. Ovo kupalište čeka obnovu od 90-ih godina kada je nestalo u plamenu i krajnje je vrijeme da Opatija dobije još jedan novi, reprezentativni kupališni prostor – rekao je prolaznik kojeg smo zatekli u obližnjem parku. Na Slatini ništa novo, tako bar kažu domaći kupači te opatijske velike kupališne površine koja tek čeka svoje bolje dane i uređenje. Na dijelu plaže Slatina ispod hotela Milenij uglavnom se kupaju domaći, koji i dalje nisu zadovoljni što na njihovom dijelu nema tuša.– Već četiri-pet godina obećavaju tuš na ovom dijelu Slatine, a evo i dalje to nisu učinili. Pijesak je i dalje prljav kao i uvijek, ali kabina za presvlačenje je ipak ove sezone došla nešto ranije, a ne kao lani 15. srpnja. Zasad ulazi u more nisu obrasli mahovinom i pedoćima, a pohvalno je to što su napravili prilaz za invalide. Sve drugo je standardno – kaže Opatijka koju smo zatekli sa djecom na kupalištu Slatina.

Sadržaji za djecu



Uz kupalište Angiolina (koje će vjerojatno uskoro biti otvoreno) i novu plažu hotela Savoy, ove godine novitet je i uređena plaža ispod novog hotela »Giorgio II« u Ičićima. Hotel je to posvećen obiteljskom turizmu pa je i ponuda plaže tome prilagođena. Uz moguć najam ležaljki i suncobrana, tu se nalazi i manji mini-bar, ali i gumeni grad na moru kojeg se koristiti 30 minuta za 50 kuna po osobi/djetetu, dok za ležaljke valja izdvojiti 80, a za suncobran 60 kuna po danu.



– Na Tomaševcu nam je jako lijepo. Kupamo se ovdje svake godine i sviđa nam se što su nadosipali plažu šljunkom i tako je produžili. Ne možemo si priuštiti ležaljke i suncobrane, pa s ovom nadogradnjom plaže ima više mjesta za nas »obične« kupače. Za nas Opatijce cijene u kafiću na kupalištu su previsoke. Jasno mi je da su obroci iz njihove kuhinje skupi jer rade samo sezonu, ali bi sladoledi ipak trebali biti jeftiniji, a ne dvostruko skuplji od onih u marketu – rekla nam je jedna Opatijka koju smo zatekli na Tomaševcu.



– Ovdje sam od srijede i jako mi je lijepo. Vidim da ima puno sadržaja za djecu pa obitelji mogu uživati. Meni je dovoljna ležaljka i suncobran, a evo oko 10 sati će se otvoriti i bar na kupalištu pa ću se moći rashladiti pićem – rekla je Monica Fischer iz Njemačke.Kupalište Ičići definitivno je jedno od onih s najviše sadržaja, raznolikom ugostiteljskom ponudom, velikim mogućnostima najma vodenih i plažnih rekvizita, sadržajima za djecu.

– Meni je najvažnije da je čisto more. Sviđa mi se što je u sklopu plaže veliki broj dječjih igrališta, a i cijena parkinga je pristojna. Važna mi je i mogućnost tuširanja nakon kupanja – rekla je Maša Dvornik Rački iz Slovenije, koja se s djetetom jučer kupala u Ičićima.