Agencija za investicije

OD MORA DO PLANINA Izgradnja žičare do Učke u službenom katalogu investicijskih projekata

Marina Kirigin

U prvoj fazi planirana je izgradnja vidikovca i centra za posjetitelje u vrijednosti od 5,5 milijuna eura, u drugoj fazi gradila bi se žičara i pristupna cesta, što bi zajedno stajalo oko 23 milijuna eura te bi se u posljednjoj, trećoj fazi izgradila marina vrijedna 10 milijuna eura i parkiralište



UČKA Žičara Učka postala je projekt od državnog strateškog značaja, te je uvrštena i u službeni katalog investicijskih projekata Agencije za investicije i konkurentnost. Na stranicama Agencije objavljeno je da je planirano provođenje projekta žičare od Medveje do Vojaka u tri faze te kako je ukupna vrijednost projekta 39,5 milijuna eura, odnosno gotovo 300 milijuna kuna.


Planirani projekt izgradnje žičare Učka, koji će povezati obalu gotovo s vrhom Učke (trasa Medveja – Vojak) nastavak je dosadašnjih napora na dizanju kvalitete i ponude usluga turistički najrazvijenijih područja Hrvatske s vrlo dugom tradicijom (Primorsko-goranske i Istarske županije), koji bi uz produljenje sezone trebali doprinijeti atraktivnosti šire regije, jer u blizini nema usporedivih sadržaja. Jedinstvena strateška pozicija lokacije projektu žičare osigurava potencijal svjetske atrakcije, stoji u objavi na stranicama AIK-a.


U prostornom planu


U tabeličnom prikazu je vidljivo kako je u prvoj fazi planirana izgradnja vidikovca i centra za posjetitelje u vrijednosti od 5,5 milijuna eura, u drugoj fazi gradila bi se žičara i pristupna cesta, što bi zajedno stajalo oko 23 milijuna eura, da bi se u posljednjoj, trećoj fazi izgradila marina vrijedna 10 milijuna eura i parkiralište čiji su troškovi izgradnje procijenjeni na milijun eura.





Trasa panoramske žičare trebala bi biti duga 4,7 kilometara, a uspinjala bi se gotovo s morske razine do najviše točke Istre i Kvarnera. Kapacitet gondole u žičari bio bi 60 putnika, a moglo bi se prevesti 300 putnika svakog sata, dok bi ih na odredištu dočekao panoramski restoran s 200 planiranih sjedećih mjesta.



Žičara Učka je strateški projekt Primorsko-goranske županije i kao takav uvršten u prostorne planove. Za njegovu provedbu osnovano je trgovačko društvo Žičara Učka d.o.o., a osnivači Društva su Primorsko-goranska i Istarska županija, gradovi Rijeka, Opatija i Kastav, općine Lovran, Matulji, Mošćenička Draga i Omišalj te fizičke i pravne osobe – vlasnici dijela zemljišta planiranog projekta. Ishođena je lokacijska dozvola te brojne suglasnosti.


Izrađen je također Idejni projekt za pristupnu cestu, zatim Predinvesticijska studija i Studija izvodivosti, Elaborati usklađenosti trase, Studija utjecaja na okoliš i stručne analize kritičnih točaka žičare, a u pripremi je raspisivanje natječaja za izradu glavnog projekta za građevinsku dozvolu.


Istodobno je u tijeku rješavanje imovinsko-pravnih odnosa nad zemljištem.


Mladen Blažević, prokurist Žičare Učka, navodi kako projekt žičare nastoje prijaviti na europske fondove, kako se do sada nisu uspjeli uklopiti u ponuđene mogućnosti, no kako su u dogovoru s ministarstvom odlučili počekati 2018. godinu kada će se napraviti revizija programa. Paralelno s time, nastoje se prikupiti sredstva kako bi se dovršio glavni projekt i dobila građevinska dozvola, kazao je Blažević i najavio već sljedećeg tjedna konferenciju za novinare na kojoj će zasigurno biti govora i o drugim modelima financiranja projekta.