Palača postala ruševina

Neturistički prizor u “destinaciji s pet zvjezdica”: Staro skladište u centru Opatije trune

Aleksandra Kućel Ilić

Tužan prizor u samom središtu turističke Opatije / Snimio Marin ANIČIĆ

Tužan prizor u samom središtu turističke Opatije / Snimio Marin ANIČIĆ

U strogom središtu turističke Opatije, u Ulici Bože Milanovića 1, u susjedstvu Vatrogasnog doma i opatijskih srednjih škola, nalazi se ogromna zgrada u privatnom vlasništvu čiji se krov urušava



OPATIJA Turistička Opatija želi biti destinacija »s pet zvjezdica«, no između ostalog, preduvjet za to bi trebala biti i njezina uređenost, a pored čistoće mjesta i ljepote parkova, vrlo je važan i vanjski izgled zgrada i povijesnih vila. No, kada su objekti koji se nalaze u samoj gradskoj jezgri, koja je i pod zaštitom kao kulturno dobro, u privatnom vlasništvu, nadležni u Gradu Opatiji imaju poprilično vezane ruke.


Jedan takav primjer je velika i stara kuća, odnosno bivše skladište nekadašnjeg Kvarner Expressa, odnosno Trgovačkog Opatija u strogom centru Opatije, kraj Vatrogasnog doma i papirnice Melior, na adresi Bože Milanovića 1.


Kule i palaci


Golema zgrada, po broju i veličini prostorija uistinu prava palača, iz dana u dan, iz godine u godinu je sve veća i opasnija ruševina čiji je krov propao i prijeti potpunim urušavanjem. Zbog toga imaju jako puno problema i prvi susjedi, opatijski vatrogasci, ali su u velikoj opasnosti i automobili  parkirani točno ispod krova te učenici obližnjih škola, Obrničke i Ugostiteljske.




Što se može učiniti da bi se doskočilo problemu, ali i što je već dosad učinjeno kako bi se zaštitila sigurnost mještana i turista, te popravila situacija u ovom dijelu grada, pitali smo nadležne gradske službe iz komunalnog sektora. I saznali i službeni podatak – da je zgrada u privatnom vlasništvu…


– Prema podacima iz Zemljišnoknjižnog odjela Opatija, nekretnina koju spominjete, skladište i dvorište, upisana je kao vlasništvo Ivana Pehara iz Zagreba. Grad Opatija može u ovakvim slučajevima djelovati u skladu sa svojim zakonskim ovlastima, što i čini. Komunalno redarstvo Grada Opatije 28. studenog 2015. izdalo je rješenje vlasniku objekta na adresi B. Milanovića 1, kojim mu je naložilo da zbog uočenih oštećenja zaštiti objekt, što je vlasnik i učinio. Ali u međuvremenu nastala su nova oštećenja na objektu, pa će Komunalno redarstvo izdati vlasniku novo rješenje prema Zakonu o građevinskoj inspekciji i naložiti da oštećenja nastala na tom objektu ukloni.


Provizorna rješenja


To će morati učiniti na način koji odredi tijelo državne uprave nadležno za poslove zaštite kulturnih dobara, jer se objekt nalazi u kulturno-povijesnoj cjelini grada Opatije – stoji u pismenom odgovoru dobivenom putem glasnogovornice Tanje Čorak.


Dakle, koraci se poduzimaju, no oni su mali i nedovoljni jer ako se bude previše čekalo i staru zgradu u kojoj već dugo nema života s vremena na vrijeme »spašavalo« tek provizornim rješenjima, ljudi koji ovom prometnom dijelu Opatije gravitiraju svakodnevno i dalje će biti opravdano zabrinuti i tražiti od mjerodavnih zaštitu…