Lančana reakcija

NEMA ŽITELJA, NEMA NI KUPACA Zbog odljeva stanovnika, u Opatiji zatvoreni brojni obrti

Marina Kirigin

Foto Marin Aničić

Foto Marin Aničić

Nekad su okolne firme zapošljavale velik broj ljudi, koji bi u Opatiju dolazili na marendu te obavljali kupnju, a danas više ni toga nema – govori Stanka Vuković Prelčić iz zatvorenog Pet shopa Trag



OPATIJA Neka istraživanja kažu da je Opatija jedno od najljepših mjesta za život, međutim život iz Opatije nestaje. U gradu je sve manje ljudi, ali i sve manje zaposlenih, a posljednji značajniji odljev zaposlenih dogodio se početkom ovog tjedna odlaskom Uprave ACI-ja. Odlazak stanovništva dovodi do lančanog zatvaranja obrta, posebno u »gradskom trbuhu« i oko njega. Nakon 19 godina rada na opatijskoj tržnici iz prostora u vlasništvu Komunalca otišla je i jedina opatijska specijalizirana trgovina za kućne ljubimce – Pet shop Trag.


Opatija je pusta


Vlasnica obrta Stanka Vuković Prelčić na pitanje o razlozima odlaska iz Opatije odgovorila je protupitanjem: »Zar ne vidite kuda ide ovaj naš grad?«, a onda stala pojašnjavati koliko je godina pokušavala opstati na posljednjoj lokaciji u zgradi opatijske tržnice, u prostoru nekadašnjeg dopisništva Novog lista.





– Računica je jasna. Zadnjih nekoliko godina pokušavala sam opstati, ali više stvarno ne ide. Opatija je ostala bez svojih žitelja, pa tako i ja bez svojih kupaca. Nekad su okolne firme zapošljavale velik broj ljudi koji bi u Opatiju dolazili na marendu pa onda i obavljali kupnju, a danas više ni toga nema. Opatija je pusta, a zatvaranje moje trgovine samo je lančana reakcija na sve ono što je u posljednje vrijeme zatvoreno na opatijskoj tržnici i oko nje.



Ako u Opatiji ne može opstati Müller, ako se zatvorila pekara Kroasana, ako je šilica preko puta zatvorila obrt i otišla u Njemačku, ako je sirana Gligora koja ima vlastite proizvode otišla iz »gradskog trbuha«, kako da onda ja držim svoju trgovinu otvorenom? – pita se Stanka Vuković Prelčić koja smatra da prema trenutnom stanju u Opatiji ne bi mogla raditi niti da joj se znatno snizi zakup poslovnog prostora.


Nova pekara


– Nekoliko puta bila sam u Komunalcu razgovarati o cijeni zakupa, no oni tada na spuštanje cijene nisu pristajali, a evo sada im većina tih prostora stoji prazno. Na ovaj način više ne ide, Opatija je prazna ujutro i popodne – rekla je vlasnica sada zatvorenog obrta.



U opatijskom Komunalcu ipak se nadaju da će svi ti njihovi poslovni prostori na »mrkatu« uskoro dobiti nove zakupce. Prema riječima Duška Kulaša iz RJ Usluga Komunalca, u prostor zatvorene Kroasane uskoro bi trebala useliti nova pekara, a svoja bi vrata trebala otvoriti negdje oko Božića.


– Postoji naznaka da bi dosadašnji pet shop sada mogao biti u zakupu kao kancelarijski prostor, a za poslovni prostor na gornjem katu tržnice interes je pokazala frizerka. Voditelj tržnice izuzetno se trudi da prostore da u zakup, no nažalost to ide dosta teško. Što se tiče cjenovne politike upravljanja tim prostorima, mi možemo smanjiti cijene zakupa, ali već sadašnje cijene formirane su tako da pokrivaju redovne troškove.


Ako ih smanjimo, smanjit ćemo standard održavanja, morat ćemo štedjeti. Iz razgovora sa zakupcima prostora saznali smo da nisu toliki problem cijene zakupa, već čitav niz ostalih davanja i naknada, ali i to što nema ljudi, kupaca – objasnio je Kulaš.