Mići domaći festival

NAJDRAŽE ČA “Šesni vrtićari” oduševili publiku

Andrea Bralić

Foto: Marin Aničić

Foto: Marin Aničić

Cilj ovog festivala je širenje krugova prijateljstva i povezivanje mićih i onih većih čuvara tradicijske kulture iz različitih sredina – kazala je ravnateljica Dječjeg vrtića Matulji Jelena Stepić



MATULJI Čuvari tradicije, i to oni najmlađi, ispunili su jučer matuljsku sportsku dvoranu pjesmom, glumom i plesom, a sve po domaću, s najdražim – ča. Mići domaći festival po peti je put privukao velik broj posjetitelja, roditelja, nonića i nona, uzvanika i svih onih koji uživaju u čakavskoj besedi, a »šesni matujski vrtićari« su i ove godine oduševili svojim nastupima i zaslužili brojne aplauze. Pjevalo se i recitiralo pjesme o svojim igračkama, prijateljima, najdražim Matuljima, a čulo se i neizostavnog »Morčića« Drage Gervaisa.


– Cilj ovog festivala je širenje krugova prijateljstva i povezivanje mićih i onih većih čuvara tradicijske kulture iz različitih sredina – kazala je ravnateljica Dječjeg vrtića Matulji Jelena Stepić te dodala da je tijekom protekla četiri Mića domaća festivala, uz domaćina Dječji vrtić Matulji, svojim sudjelovanjem na festivalu, tradiciju svojega kraja dočaralo i prenijelo više od 600 djece iz 23 vrtića iz Hrvatske i Slovenije.


Peti festival obilježen je na poseban način, povezivanjem prošlosti i sadašnjosti uz nastup i bivših vrtićara koji žive čakavsku besedu i ponosno je čuvaju i prenose na mlađe generacije. Nastupili su tako sinoć i Mauro Staraj, KUD Učka Matulji, Ema Sušanj i drugi gosti, a program je vodila također bivša vrtićarka Sabina Frlan.




Njegovanje domaće besede i tradicije kraja oduvijek je prisutno u svim objektima matuljskog dječjeg vrtića; u Matuljima, Rukavcu, Jušićima, Brešcima, Brgudu, Munama i Rupi-Lipi. Na petom Mićem domaćem festivalu sudjelovala su djeca čakavskih igraonica Matujski gardelini i Breški orepci koji su izveli niz pjesama na čakavštini, autorice glazbe Ingrid Jurdana, a koje su snimljene i na novom prigodnom nosaču zvuka »Šesni vrtićari«.