Kad nema sunca i mora

NAJAVLJENO NOVO POGORŠANJE VREMENA Evo što rade strani turisti kada u Opatiji pada kiša…

Marina Kirigin

Foto Marina KIRIGIN

Foto Marina KIRIGIN

Mnogi turisti su jučerašnje jutro u Opatiji započeli u usporenom ritmu, laganim ispijanjem kavice i dugim doručkom pa ih ni u 11 sati ujutro nije previše šetalo opatijskim lungomarem... Kiša koja je lagano sipila nije im uopće smetala



OPATIJA Grad pod Učkom jučer se probudio na 16 stupnjeva Celzijevih, a lokalno stanovništvo, baš kao i gosti, iz kupaćih kostima »uskočili su« u duge rukave i kabanice. Mnogi turisti zato su jučerašnje jutro u Opatiji započeli u usporenom ritmu, laganim ispijanjem kavice i dugim doručkom pa ih ni u 11 sati ujutro nije previše šetalo opatijskim lungomarem. Supružnicima Dijk iz Nizozemske, kiša koja je lagano sipila nije uopće smetala. Njihov desetodnevni boravak u Opatiji i za toplijih i sunčanijih dana uglavnom su iskoristili za šetnje, kupanje im je, kažu, u drugom planu.


– Propješačili smo cijeli obalni put do Lovrana. U planu nam je otići na izlet na Plitvice, ali i još malo razgledavati i šetati gradom. Opatija je jako lijepa, sve je čisto i uredno – rekla je Mvan Dijk koja je sa suprugom odsjela u hotelu Admiral.


– Prvi put smo u Opatiji. Prije devet godina bili smo u Poreču, nakon toga nekoliko godina u Španjolskoj, a ovog puta htjeli smo otići negdje drugdje i izabrali Opatiju – otkrili su supružnici kako je ove godine pao izbor baš na grad pod Učkom, a na pitanje kako se zabavljaju unutar hotelske kuće, koriste li neke posebne sadržaje i usluge, odgovaraju:





Turistički rezultati u lipnju biti će poznati početkom srpnja. Prema mišljenju nekih turističkih djelatnika, lipanj u Opatiji je nešto »sporiji« u odnosu na prošlogodišnji. Takvo mišljenje dijeli i prodavačica u maloj trgovinici mješovitom robom na opatijskom lungomaru. Trgovina je to koja se otvara svake godine na početku lipnja i obično zatvara s prvim danima jeseni.


– Sezona je loše krenula, kupaca ima malo. Promet je znatno slabiji nego prošle godine u ovom razdoblju. Možda u Opatiji nema manje gostiju, ali su slabije platežne moći. Ipak, vjerujem da je dio turističkog prometa ovog lipnja preusmjeren na SP u Rusiji – rekla je prodavačica Matea Tomšić.



– U hotelu se gostima ne nude neke posebne aktivnosti, čak nema ni muzike na terasi, ali nama to nije jako bitno. Vjerojatno se takav sadržaj nudi u sezoni – govori gospođa Dijk, a njezin suprug dodaje kako vrijeme u hotelu uglavnom provode gledajući utakmice Svjetskog prvenstva u nogometu, a prate i uspjeh hrvatske reprezentacije.


Na pitanje planiraju li prošetati opatijskim Šetalištem Carmen Sylva s obzirom da su strastveni hodači, odnosno opatijskom »zelenom« dionicom koju je nekad davno koristila austrougarska aristokracija, nizozemski gosti ostali su pomalo zatečeni. S tom pješačkom infrastrukturom nisu bili upoznati, međutim nakon dobivenih informacija kako doći do tog puta u zaleđu grada, rado su prihvatili izazov i uputili se u potragu. Na nešto kraći, četiri dana dug boravak, u Opatiju je stigla i Austrijanka Uli Fridrich koju smo jučer zatekli u šetnji obalnim putem sa prijateljicom.


– Dok je bilo sunca, bila sam na plaži, a danas smo zbog lošeg vremena imale dug doručak. Sada šećemo do Voloskog, a u planu nam je posjetiti i Lovran. Dan ćemo uglavnom iskoristiti za relaksaciju i razgovore uz kavu – rekla je Austrijanka.