Naselje Zora

Muke po parkiranju u Opatiji: Zbog vozila nasred ulice, susjed im šalje “pauka” i policiju

Marina Kirigin

Sve kuće izgrađene su odmah do ceste koju je sada nemoguće proširiti, a koju je trotoar dodatno suzio. Kako u naselju parkiralište ne postoji, žitelji već 40 godina parkiraju duž cestice, no sada je jedan susjed odlučio tome stati na kraj. Stanarima je pak dozlogrdilo strepiti od kazni i traže pomoć Grada



OPATIJA Stari problem žitelja naselja Zora ponovno je »pod povećalom«. Uska slijepa dvosmjerna ulica Šetalište Carmen Sylva koja je jedina veza opatijskog naselja s »ostatkom svijeta«, posljednjih dana mjesto je brojnih intervencija policije, komunalnih redara i pauk službe. Naime, nekolicina stanovnika naselja nezadovoljna je zato što njihov jedini susjed, navodno djelatnik u Gradu Opatiji, konstantno poziva službe reda jer navodno iz svog dvorišta automobilom ne može izaći na ulicu jer su suprotno od njegovog ulaza parkirani automobili. Žitelji naselja tvrde da to nije istina i da spomenuti susjed može izaći iz svog dvorišta te da mu automobili parkirani duž ceste uopće ne smetaju. Sve to potvrđeno je i za našeg posjeta naselju kada smo vidjeli kako auto uspijeva uparkirati i ući u dvorište okućnice. Ipak, zbog navedenog problema, kažu žitelji Zore, susjed konstantno poziva policiju, komunalne redare i pauk službu pa su u strahu od kazni.


– Problem naselja Zora je taj što nema parkirališnih mjesta, a takva je situacija još otkad je naselje izgrađeno prije 40 godina. Sve kuće izgrađene su odmah do ceste koju je sada nemoguće proširiti, a na kojoj je tijekom obnove postavljen i trotoar te je dodatno sužena. Kako u naselju ne postoji parkiralište, svi mi žitelji, koji nemamo mogućnost parkirati unutar okućnica, a takvih nas je puno, automobile već 40 godina parkiramo duž cestice. Međutim, sada zbog jednog susjeda strepimo od kazni, a svako toliko pred vratima naletimo na komunalnog redara, policiju ili »pauka – pričaju žitelji naselja Zora Borka i Nenad Matković, Sarah Vukšić, Eda Načinović i Olga Benić, čijem su se apelu za pomoć u rješavanju problema s parkiranjem pridružili i brojni drugi žitelji tog dijela naselja.


Preizgrađeno naselje


Kada se obnavljala dvosmjerna cestica, žitelji su kod pročelnika Grada Opatije Miljenka Ujčića tražili da se uz cestu ucrtaju mjesta za parkiranje, međutim rečeno im je da to nije moguće napraviti jer nije u skladu s propisima. Stanovnicima se tada predložilo da parkiraju i na ulazu u naselje, na parkiralištu udaljenom 500-tinjak metara od kuća, međutim naši sugovornici tvrde kako to nikako ne može biti alternativa, posebno ne za starije žitelje.




– Naše naselje nema trgovine, niti je povezano mini autobusom, pa mi umirovljenici ne možemo sa spežom hodati uzbrdo od parkirališta koje se nalazi pola kilometra izvan samog naselja – rekla je stanarka naselja Eda Načinović.


– Mi jednostavno nemamo druge opcije nego parkirati na cesti. Već godinama nije napravljeno niti jedno novo prometno rješenje za naselje, a istovremeno je dozvoljena njegova preizgradnja. Grade se nove vile, mastodonti s turističkim apartmanima zbog čega je ova ulica sve prometnija i opterećenija. Od Grada Opatije tražimo neko rješenje našeg problema. Ako se trenutačno ne može ništa napraviti po pitanju parkiranja, neka ostane ovako kako je bilo i dosad, odnosno neka nam se dozvoli da parkiramo na cesti, ali želimo znati da to smijemo učiniti, a ne da za svakog poziva našeg susjeda moramo strahovati od kazni – govore žitelji naselja Zora koji su o novoj situaciji obavijestili i svoj mjesni odbor.


U planu spojna cesta


Može li se i na koji način pomoći žiteljima naselja Zora kako bi se bar privremeno riješio problem s parkiranjem. Hoće li ovlaštene osobe pisati kazne za nepropisno parkiranje u toj ulici? Zbog čega je već u ovom trenutku, prije izgradnje »treće ceste« dozvoljena nova gradnja na tom području Opatije? Kada bi moglo doći do eventualne izgradnje alternativnog puta, ceste? Je li u prostorno-planskoj dokumentaciji predviđena izgradnja parkirališnog prostora u tom naselju? – pitanja su koja smo postavili Gradskoj upravi te poslali na adresu gradonačelnika Opatije i glasnogovornice. U pismenom odgovoru nadležnih navodi se da su svjesni prometne situacije u naselju Zora, jer je riječ o problemu koji postoji više od 40 godina.

– Kako bi u okvirima mogućih rješenja olakšao prometovanje na toj cesti, Grad je u UPU-u Opatija predvidio gradnju spojne ceste kojom se Carmen Sylva spaja na Varljensku cestu i kojom bi se povećala protočnost prometa, a ova cesta bi prestala biti tzv. slijepa ulica.


Za idejni projekt za izgradnju spojne ceste u gradskom proračunu u 2017. predviđena su sredstva, Grad je dobio nužne geodetske podloge koje je zatražio, pa su svi preduvjeti ove faze ispunjeni za naručivanje idejnog projekta izgradnje spojne ceste, rješavanje imovinsko-pravnih odnosa i potom ishođenja dozvole za gradnju te same izgradnje.


Redari po propisima


U pogledu predviđanja izgradnje parkirališta u gradskoj prostorno-planskoj dokumentaciji, možemo ponoviti da UPU omogućuje izgradnju parkirališnih prostora u svim naseljima u svim zonama, pa tako i u ovoj zoni. Podsjećamo i na višekratno isticanu informaciju da je Grad Opatija problem parkiranja s kojim se suočavaju žitelji ne samog ovog, već i nekih drugih naselja, odlučio rješavati gradnjom manjih parkirališta svugdje gdje je to moguće, kako bi time olakšao život građanima, s obzirom na specifičnosti područja i gradnje u njemu.


U pogledu nepropisno parkiranih vozila prometni redari postupaju sukladno propisima.Što se tiče izgradnje tzv. Treće ceste, kao što vam je poznato iz naših odgovora na vaše ranije upite, konkretno oko izgradnje »treće ceste« 27. srpnja 2016., podsjećamo: Da bi potaknuo i olakšao gradnju privatnim investitorima, osobito u zaleđu, Grad Opatija propisao je odlukom da zainteresirani investitor može financirati izradu dokumentacije i gradnju potrebne mu ceste uz parcelu, da bi mu Grad tu investiciju kasnije, kada krene s gradnjom objekta na toj parceli, odbio od svote komunalnog doprinosa koju mora uplatiti u proračun – stoji u odgovoru kojeg potpisuju Ksenija Gunja, UO za komunalni sustav, v.d. pročelnika, Zdenko Tupanjac, pročelnik UO za prostorno planiranje i Tanja Čorak, glasnogovornica Grada Opatije.