Građevinski otpad

Mještani Rukavca traže reakciju nadležnih: Smeće s divljeg deponija prijeti okolnim kućama

Marina Kirigin

Foto: Marko Gracin

Foto: Marko Gracin

Prema riječima ljudi koji žive u Rukavcu, o situaciji na terenu obaviješten je komunalni redar Općine Matulji, međutim dodaju kako ništa nije poduzeto...



RUKAVAC »Divlji« deponij u Rukavcu, koji nastaje na privatnoj parceli kod skretanja za cestu za Lisinu, iz dana u dan sve je veći. Novo je to nelegalno odlagalište građevinskog otpada na kojem se može naći svega, od metala, plastike i starih aparata, do cijevi, žica… Deponij nastaje na strmom terenu ispod kojeg se nalaze kuće, pa neki žitelji Rukavca strepe da će se za jačih kiša koje su upravo započele otpad dokotrljati do okućnica.


Prema riječima mještana Rukavca, o situaciji na terenu obaviješten je komunalni redar Općine Matulji, međutim dodaju kako ništa nije poduzeto, a kako se smeće gomila još od ljeta. Tvrde i kako s obližnjeg gradilišta restorana kamioni voze građevinski materijal i nasipavaju tu privatnu parcelu.Vojmir Ivaničić, komunalni redar u Općini Matulji, potvrdio je kako je upoznat s deponijem koji nastaje u Rukavcu međutim za sada još nije poduzeo ništa konkretno.

– Znam za taj deponij. Vlasnica te privatne parcele na kojoj se odlaže smeće je Manjana Crnković. Prije par godina situacija je bila ista i tada smo razgovarali i pisali vlasnici i uspjeli zaustaviti odlaganje otpada – govori Ivaničić koji je pred deset dana izašao na teren u Rukavcu i vidio da se ponovno otpad odlaže na istoj lokaciji.


– Nismo utvrdili tko odlaže otpad. Kamioni navodno smeće dovoze u večernjim satima. Napisat ćemo rješenje o uklanjanju otpada, međutim postoji problem gdje deponirati građevinski materijal. Na području PGŽ-a većina jedinica lokalne samouprave ne raspolaže deponijem građevinskog otpada i to predstavlja ogroman problem – kazao je Ivaničić koji nakon najnovijih događanja međutim zasad još nije stupio u kontakt s vlasnicom terena.