Obnova botaničkog vrta

Ministarstvo ulaže u Amerikanske vrtove

Marina Kirigin

Kako bi se krenulo u njegovu revitalizaciju, iz gradskog će se proračuna izdvojiti još 200.000 kuna, a dio će uložiti sama gradska tvrtka, istaknuto je. Već početkom sljedeće godine krenut će prva faza radova kako bi ovaj gradski prostor u budućnosti mogao biti adekvatno turistički valoriziran



Amerikanski vrtovi, zapušteni opatijski botanički vrt uz gornju opatijsku cestu, do kraja mandata ove gradske vlasti trebao bi profunkcionirati. Najavljeno je to na pressici kojoj su nazočili opatijski gradonačelnik Ivo Dujmić, njegovi zamjenici Marina Gašparić i Fernando Kirigin te direktor opatijske tvrtke Parkovi Raul Degano, u čijem je vlasništvu ovaj neiskorišten, ali vrlo atraktivan prostor koji se proteže na osam tisuća »kvadrata«. Naime, tvrtka Parkovi dobila je poticajna sredstva u iznosu od 500.000 kuna od Ministarstva turizma RH za projekt revitalizacije bivšeg botaničkog vrta u Opatiji, poznatijeg pod imenom »amerikanski vrtovi«.


Kako bi se krenulo u njegovu revitalizaciju, iz gradskog će se proračuna izdvojiti još 200.000 kuna, a dio će uložiti sama gradska tvrtka, istaknuto je. Već početkom sljedeće godine krenut će prva faza radova kako bi ovaj gradski prostor u budućnosti mogao biti adekvatno turistički valoriziran.


U prvu od pet planiranih faza uređenja navedenog prostora trebalo bi se uložiti nešto manje od milijun kuna, a prema riječima gradonačelnika Dujmića, da bi se cijeli projekt (svih pet faza) završio, potrebno je nekoliko milijuna kuna.




   Priča o »amerikanskim vrtovima« je zapravo priča o vrlo vrijednom, no već godinama mrtvom kapitalu Opatije. Nekadašnji botanički vrt koji je davne 1926. godine nastao na opatijskoj Novoj cesti, dugi je niz godina izvan funkcije, a u novije je vrijeme, negdje do 2003. godine, služio tek za uzgoj kamelija i drugog cvijeća. Uvidom u povijest »amerikanskih vrtova«, saznaje se da je 1926. godine Mađar prezimena Kuczor, koji se obogatio kao trgovac u Americi, izgradio u Opatiji botanički vrt s pogledom na čitav Kvarner.


Vrt je bio terasastog oblika, karakterizirao ga je monumentalni ulaz sa ceste, kolonada od petnaest stupova te isto toliko piramidalnih čempresa, zatim dvije klupe, ali i ruševine stare kuće, što je uvjetovao prijašnji vlasnik.