Tradicionalna manifestacija

Međunarodni Mandrać okupio preko stotinu umjetnika, slavili oni domaći

Marina Kirigin

Foto: M. ANIČIĆ

Foto: M. ANIČIĆ

Riječanke Marijana Varašanec (opća skupina) i Tihana Karlović (profesionalci) te Vanja Babić iz Zagreba (fotografija) - pobjednici su natječaja koji je okupio amatere i profesionalce iz 8 zemalja 



VOLOSKO – Marijana Varašanec iz Rijeke u općoj skupini, Tihana Karlović iz Rijeke u konkurenciji profesionalaca i Vanja Babić iz Zagreba u kategoriji fotografija – pobjednici su 34. izdanja Međunarodnog likovnog natječaja Mandrać što se protekla dva dana održao u Voloskom u organizaciji Hrvatskog muzeja turizma.


Na ovogodišnjem Mandraću okupila su se 104 umjetnika, amatera i profesionalca iz osam zemalja – Austrije, Italije, Ukrajine, Izraela, Slovenije, Slovačke, Mađarske i Hrvatske koji su se sa svojim radovima natjecali u četiri kategorije – općoj, profesionalnoj, za najbolju fotografiju, a nagrađivao se i najbolji studentski rad. Ocjenjivački sud u sastavu kojeg su bili idejni začetnik Mandraća, akademski slikar iz Voloskog Claudio Frank te dvije povjesničarke umjetnosti, Irena Dlaka i Tina Teufel, drugu nagradu u općoj kategoriji dodijelio je Dijani Janković iz Rijeke, a posebna priznanja dodijeljena su i Jelki Skitarelić (Rijeka), Klaudiji Marusić (Trst), Maxu Tschannu (Austrija) te Nathalie Cunjak (Jušići) i Edi Mihovilić (Opatija). Ocjenjivački sud odlučio je ne dodijeliti studentsku nagradu za koju su kandidirala samo dva studenta, kao i drugu nagradu u kategoriji profesionalaca.


Debi mlade Riječanke


Svoj prvi »nastup« na Voloskom imala je i Dijana Janković iz Rijeke. Mlada profesorica hrvatskog jezika i filozofije okušala se u amaterskoj kategoriji, a na vološćansku priredbu stigla je sa svojim slikama na kojima su prikazani bili motivi prirode, pejzaža, minijature u tehnici akril i akvarel.




Foto: M. ANIČIĆ


Foto: M. ANIČIĆ



– Do sada sam izlagala samo na Trsatu, a ovo je moje prvo sudjelovanje na Mandraću. Osim što je ovo prilika da pokažem svoje radove, od priredbe očekujem da će mi omogućiti da vidim i ono što drugi umjetnici stvaraju, da nešto novo naučim, da upoznam umjetnike, a možda u Voloskom pronađem i inspiraciju za daljnje stvaranje – rekla je Janković.Mosgi Müller stvarao je na licu mjesta, a njegovo mjesto inspiracije, bez obzira na jako sunce, bilo je u samoj lučici. Puna dva dana na toj je lokaciji slikao u tehnici akvarel i tražio svoju inspiraciju u svemu onome što ga okružuje. Umjetnik-amater je na vološćansko natjecanje došao čak iz Izraela i ispričao interesantnu priču o dolasku na Mandrać.

Jedrim i slikam


– Već nekoliko godina svoj brod držim u Dubrovniku, pa tako tri ljetna mjeseca provodim krstareći vašom predivnom obalom. Boravkom na brodu zapravo spajam svoja dva hobija – jedrenje i slikanje. Nađem neko lijepo mjesto, kakvih je kod vas zaista puno, okrenem se onom najinteresantnijem i započinjem stvarati. Ljeti uglavnom slikam pejzaže u tehnici akvarel, a zimi portrete u tehnici ulje na platnu. Za lanjskog krstarenja stigao sam i u Opatiju i tada čuo za ovo natjecanje na koje sam već ove godine odlučio doći – rekao je umjetnik iz Tel Aviva koji je, s obzirom da je kraj ljeta i da se nakon nastupa u Voloskom vraća kući, ovog puta došao iz Dubrovnika avionom i odsjeo u hotelu Navis.


Foto: M. ANIČIĆ


Foto: M. ANIČIĆ



Konstruktivne kritike


Kritike su jučer upućene na organizaciju vološćanske priredbe. Žitelji Voloskog, ali i posjetitelji, komentirali su da su “kale prazne”, odnosno kako je naoko vidljivo da je iz nekog razloga pao interes umjetnika za dolazak na manifestaciju. Odgovore na to pitanje donekle su dali umjetnici-izlagači komentirajući da bi se trebalo voditi računa da se na istoj rivijeri, u dva mjesta istovremeno ne održavaju slične likovne priredbe. Naime, Mošćenički pinel započeo je u subotu u Mošćenicama, baš kada i dvodnevni Mandrać u Voloskom.


Foto: M. ANIČIĆ


Foto: M. ANIČIĆ



Posljednja kritika javnosti bila je upućena na program Mandraća.


– U programu Mandraća stoji nastup DJ-a u subotu na terasi opatijskog hotela Continental i u nedjelju nastup istog DJ-a u Voloskom. Ne mogu vjerovati da se dozvolilo da se dio ove vološćanske priredbe održi u opatijskom hotelu, odnosno izvan Voloskog i prostora lučice i mandraća. O odabiru izvođača ne želim govoriti jer se ne smatram kompetentnim, ali smatram da bi za Volosko bila primjerenija neka druga vrsta glazbe – komentar je nezadovoljnog Vološćana.