Počelo je, počelo

Među 1.700 đaka u Opatiji i 222 prvašića

Marina Kirigin

Svečanost za prvašiće u školi u Lovranu  / Snimila Marina KIRIGIN

Svečanost za prvašiće u školi u Lovranu / Snimila Marina KIRIGIN

Najmlađi učenici saznali su imena svojih razrednih kolega, ali i svojih učitelja, što su nestrpljivo očekivali cijelo ljeto. Vjerojatno najviše promjena zateklo je oko 380 učenika OŠ u Lovranu



OPATIJA, LOVRAN, MATULJI, MOŠĆENIČKA DRAGA Zazvonilo je školsko zvono. Oko 1.700 liburnijskih osnovnoškolaca, među kojima i 222 prvaša, sjelo je u klupe četiriju osnovnih škola na području Liburnije. Najviše učenika prvih razreda upisala je OŠ »Dr. Andrija Mohorovičić« u Matuljima, njih slijedi škola u Opatiji, zatim škola Viktora Cara Emina koja pokriva područje Općine Lovran i Mošćeničke Drage, a onda ona Drage Gervaisa u Brešcima.


Za većinu polaznika prvih razreda u školskoj godini 2018./2019. godini stariji učenici škole na prvi dan nastave pripremili su kratke priredbe, a potom je bio prijam prvašića. Najmlađi učenici saznali su imena svojih razrednih kolega ali i svojih učitelja, što su nestrpljivo očekivali cijelo ljeto.


Na prvi dan nastave vjerojatno najviše promjena zateklo je oko 380 učenika OŠ Viktora Cara Emina u Lovranu. Učenici su, baš kako je bilo i najavljeno krenuli na nastavu, u trenutku obnove njihove zgrade koja je počela krajem protekle školske godine. Radovi vrijedni više od 5 milijuna kuna potrajat će do kraja prvog polugodišta.


Švedski stol


– Radovi na obnovi su u tijeku. Škola je gradilište međutim osigurali smo sve uvjete za sigurnost djece i školskih djelatnika. Službeni ulaz u školu trenutno su sporedna vrata, a ostalo će se mijenjati po dinamici izvođenja radova. Glazbena škola, koja djeluje u lovranskoj školskoj zgradi, će isto tako normalno funkcionirati – rekla je Iva Erceg, ravnateljica lovranske škole i navela kako od danas kreće rad produženog boravka u područnoj školi u Mošćeničkoj Dragi i matičnoj u Lovranu. Baš kako je ravnateljica Erceg i najavljivala na kraju prošle školske godine, zbog učestalih pritužbi roditelja i djece na školsku marendu, od sada je u ponudi švedski stol. Matuljski osnovnoškolci novu školsku godinu započeli su u uvjetima jednakim onima lani, a  ravnateljica OŠ »Dr. Andrija Mohorovičić« Astrid Massari nestrpljivo očekuje dogradnju škole.


Osnovna škola »Drago Gervais« u Brešcima prvi put u od svog osamostaljenja prije 23 godine upisala je dva odjela prvog razreda. U školu je krenulo ukupno 199 učenika od čega čak 39 »prvašića«.– Broj učenika škole raste, ove godine imamo čak 15 učenika više nego lani. S obzirom da je u tijeku obnova područne škole u Velom Brgudu, učenici te škole na nastavu su krenuli u matičnu zgradu u Brešcima. U PŠ Rupa ove godine nemamo upisanog niti jednog prvaša, a školu u Rupi pohađa jedan učenik drugog i pet učenika trećeg razreda – rekla je Dijana Pažin, ravnateljica škole.


– Nestrpljivo očekujemo nadogradnju škole, međutim ništa se po tom pitanju ne događa. Prostor nam je sve skučeniji, a broj učenika u laganom je porastu. Ove godine u školu su krenula 563 učenika, što je nešto više nego lani, a zamjetno povećanje broja učenika bilježimo i u područnim školama s obzirom da je roditeljima i tamo ponuđena usluga produženog boravka. U matičnoj školi sve teže funkcioniramo. Nužno je potrebno proširiti prostor za rad produženog boravka s obzirom na velik interes roditelja za tom uslugom. Ove školske  godine imamo i velikih problema kod slaganja rasporeda za učenike petih i šestih razreda kojima je u redovnu nastavu ušao predmet informatika, a ništa im nisu izbacili. Učenici imaju veliki fond sati, koji zalazi i u popodnevnu smjenu – rekla je Massari koja je ponosna što se i ove godine, nakon prošlogodišnjeg uvođenja izvannastavne aktivnosti informatike u PŠ u Jušićima, ova aktivnost nastavlja.


Ljetna učionica


Prvog dana nastave i u Opatiji se, baš kao i u Matuljima, pojavilo nešto više od 560 učenika. U opatijsku Osnovnu školu »Rikard Katalinić Jeretov« krenula su i 63 učenika prvih razreda. U Ičićima je na nastavu stiglo 18 »prvašića«, u Veprincu 8, a u »maloj« školi u Voloskom njih 37 u dva razredna odjela. Prošlogodišnji učenici trećih razreda područnih škola na nastavu su došli u 4.c u matičnu zgradu, a ovogodišnja novina je vezana uz uvođenje redovnog predmeta informatike, navodi ravnatelj opatijske škole Fredi Glavan.


– Sredstva za provođenje informatike bit će doznačena od strane ministarstva našoj školi, a njima ćemo pojačati opremu za nastavu – rekao je Glavan, navodeći kako se uskoro planira urediti stražnji dio školske zgrade u Ičićima u dogovoru s vrtićem, te kako su sredstva za tu investiciju već osigurana. Isto tako, ove jeseni kreće i uređenje stražnjeg dijela škole matične zgrade radi dostave materijala za kuhinju i pripreme za izgradnju ljetne učionice.


Uz osnovne, nastava je započela i u četiri opatijske srednje škole.