Hortiriviera

Matuljska tvrtka zadnju zalihu dezinficijensa darovala BBB-ovcima koji su pomagali nakon potresa

Marina Kirigin

Davor Ćiković

Davor Ćiković



MATULJI – Posljednju kutiju zaliha dezinficijensa matuljska tvrtka »Hortiriviera«, poznata po proizvodnji biosredstava za čišćenje i higijenskih potrepština brenda »Pero«, poslala je požrtvovnim navijačima »Dinama«, BBB-ovcima u Zagreb, koji su nesebično nakon potresa u jeku pandemije izašli iz svojih kuća i pomogli u selidbi rodilja i bebica u Petrovoj, ali i na drugim zagrebačkim lokacijama koje su bile najjače pogođene snažnim potresom.


– Donirali smo 13 litara dezinficijensa, to je bila zapravo naša zadnja zaliha koju smo imali. Puno je bilo upita za dezinficijens, nismo mogli donijeti odluku kome prodati. Opskrbili smo one kojima je najpotrebnije, recimo ljude koji su nam se javili i rekli da su onkološki bolesnici. Na kraju smo tu posljednju kutiju odlučili donirati, pokloniti.


Istrčali iz kuća


Kada smo vidjeli slike potresa iz Zagreba, rodilje ispred Petrove, sve nas je to jako potreslo posebno zato što je Zagreb i grad naše mladosti – mjesto studiranja gdje imamo jako puno prijatelja i brojne studentske uspomene. Cijenimo rad svih službi, medicinskog osoblja, ali s obzirom na brzu reakciju BBB-a, koji su istrčali iz svojih stanova, kojima to nije niti posao niti dužnost, već dobra volja, građanska akcija, procijenili smo da je njima najpotrebnije – rekao je Davor Ćiković, direktor matuljske tvrtke koja proizvodi biosredstva za čišćenje brenda »Pero«.




Nažalost, proizvodnja toliko potrebnog dezinficijensa u matuljskoj je tvrtki trenutačno stala. Ćiković objašnjava kako su ostali bez glavnog sastojka, etanola, koji je ranije u Hrvatsku uglavnom dolazio iz uvoza.


– Trenutačno je nemoguće nabaviti etanol, glavni sastojak dezinficijensa koji uništava bakterije i viruse. Ipak, nadamo se ipak kako ćemo proizvodnju dezinficijensa nastaviti krajem tjedna. Sladorana Županja, koja je nekoć proizvodila etanol, zatvorena je prije tri godine, ali prošli su tjedan dobili direktivu Vlade RH da moraju ponovo pokrenuti proizvodnju. Zato se nadam da ćemo i mi uskoro imati osigurane dovoljne količine tog alkohola da možemo nastaviti i naš posao – otkrio je Ćiković koliko je neizvjesna situacija u lancima nabave.



Online narudžbe


Cijene bioproizvoda matuljske tvrtke, kaže direktor, su fiksirane, a više im nije dopušten ni izvoz s obzirom na to da postoji velika potreba za higijenskim potrepštinama na našem tržištu. Zato će, baš kao i dosad svoje proizvode nuditi u nekoliko riječkih i matuljskih, još uvijek otvorenih, trgovina. Međutim, apeliraju na »ostanak u kući«, kažu kako se sve može naručiti i putem web shopa, a dostava stiže GLS-om.


– Prije smo primali ljude u pogon, međutim sada, u doba pandemije, to više nije moguće. Želimo zaštititi radnike jer je naša proizvodnja u ovoj situaciji nužna. Moramo raditi da bi bilo dovoljno robe na tržištu – zaključio je direktor tvrtke osnovane 2016. godine koja je pokretanjem proizvodnje biosredstava za čišćenje željela da domovi budu prirodno čisti i mirišljavi, oslobođeni otrovnih kemikalija opasnih za zdravlje.