Novi parametri

Mastodont u centru novog trga Slatina? Ostavljen prostor za zgradurinu od – 7.000 kvadrata

Slavica Bakić

Hoće li na današnjem parkiralištu turističkih autobusa izrasti velika građevina? / snimio M. ANIČIĆ

Hoće li na današnjem parkiralištu turističkih autobusa izrasti velika građevina? / snimio M. ANIČIĆ

Iz opatijske tvrtke upozoravaju da se izmjenama i dopunama UPU-a bitno smanjuju javne površine i zelenilo te otvoreni karakter prostora trga uz negativan utjecaj na objekte uz rub plohe trga. Iz Grada Opatije stigao je samo općenit odgovor



Javna rasprava o izmjenama i dopunama Urbanističkog plana uređenja Opatije je završila i sada predstoji analiza i valoriziranje pristiglih ideja i primjedbi. Nakon toga bit će izrađen konačni prijedlog s kojim će biti upoznata javnost, a zatim će biti upućen i resornom ministarstvu i, kada ono da »zeleno svjetlo«, konačni prijedlog izmjena i dopuna doći će na klupe opatijskih gradskih vijećnika čija je zadnja riječ u cijeloj proceduri.


Jedna od primjedbi na predložene promjene UPU-a stigla je iz tvrtke Katarina Line. Odnosi se na područje središnjeg opatijskog trga Slatina gdje se, prema tvrdnjama iz dopisa upućenog Gradu Opatiji, »na neodgovarajući način mijenjaju bitne karakteristike tog prostora kao središnjeg gradskog javnog resursa i središnjeg elementa urbanog identiteta Opatije«. »U odnosu na prijašnje parametre UPU naselja Opatije ovim prijedlogom izmjena i dopuna omogućava se višestruko povećanje visine i površine moguće izgradnje, čime se bitno smanjuje javna površina trga i zelenila te otvoreni karakter prostora uz negativan utjecaj na objekte uz rub plohe trga«, navodi se u primjedbi, a Katica Hauptfeld, vlasnica Katarina Linea, pojašnjava da su njezini arhitekti, analizirajući predložene izmjene, u njima »otkrili« mogućnost da je na prostoru današnjeg parkiralištu turističkih autobusa moguće graditi zgradu površine oko 7.000 četvornih metara i visine 8 do 12 metara, o čemu nije bilo spomena na javnoj raspravi.


– Bila sam šokirana tim otkrićem, i kao građanka Opatije, ali i kao vlasnica građevinske čestice i nekretnina upravo uz taj rub plohe budućeg trga Slatina – kaže Katica Hauptfeld.


Članak 26.




Promjene planskih uvjeta, tvrdi, izravno utječu na njihove planove budući da »moguća izgradnja komercijalnih i javnih sadržaja svojim volumenom u potpunosti mijenja karakter prostora Slatine«. »Po našem mišljenju, prijedlog ne uvažava kvalitete i potencijal Slatine kao središnjeg otvorenog prostora grada koji povezuje morski pojas s ozelenjenim obroncima s parkovnom arhitekturom i istaknutim objektima. Dok je u postojećem planu cijela ploha trga predmetom zahvata, sada se omogućava formiranje parcele na polovici trga i izgradnju objekta višestruko većih dimenzija, čime on postaje dominantna građevina Opatije«, navodi se u primjedbi Katarina Linea. Predlažu da se parametri veličine građevine »bitno smanje u smjeru postojećih ili da oni ostanu kakvi jesu dok se ne donesu precizne smjernice za cjelovito rješenje prostora Slatine«.


Primjedba se odnosi na planove za zonu poslovne namjene koja se nalazi između hotela Palace i zemljišta na kojemu se nekada nalazio hotel Zagreb. Prostor je to budućeg trga na kojemu je, prema članku 24. UPU-a, moguće graditi »građevine uslužnih, trgovačkih i sličnih djelatnosti koje obuhvaćaju sadržaje kao što su poslovni prostori, poslovni centri, različiti uslužni sadržaji (financijske institucije, osiguravajuća društva, agencije, zdravstvene i osobne usluge i slično)«.


U konkretnoj zoni mogući su i javni i društveni sadržaji. Svi opći uvjeti gradnje na tome prostoru koji se odnose na uređenje građevne čestice, način i uvjete priključenja građevine čestice te arhitektonskog oblikovanje građevina, nisu se mijenjali. No, promjena ima u članku 26. gdje su u tablici prikazni uvjeti gradnje i rekonstrukcije poslovnih građevina u zonama poslovne namjene. Promjene se odnose upravo na zonu na koju se primjedba Katarina Linea odnosi. Budu li prihvaćene izmjene UPU-a kako su predložene, u toj zoni minimalna površina građevne čestice, umjesto 5.000, bit će 3.500 četvornih metara. Dozvoljeni koeficijent nadzemne izgrađenosti čestice povećava se s 0,4 na 0,5, a maksimalno dozvoljeni koeficijent iskorištenosti povećava se s 1,2 na 2. Znatno se povećava i broj nadzemnih etaža te visina građevine: umjesto predviđenog jednog, buduća građevina može imati dva do tri kata, a maksimalna visina povećana je s pet na devet do 12 metara. Etažnost je moguće povećati i za etažu potkrovlja, uz uvjet da se ne prelazi dozvoljena visina. Najmanji dio čestice koji treba urediti kao zelenu površinu više nisu postojeća stabla, nego je on određen na 20 posto.


(Ne)konkretni odgovori


U Grad Opatija poslali smo sasvim konkretna pitanja vezana uz ove primjedbe te zamolili da nam i stručne službe Grada pojasne izmijenjene brojke u članku 26. te koliko su tvrdnje koje iznosi Katica Hauptfeld točne. No, na konkretna pitanja stigli su tek opći odgovori.


»Nadležna tijela Grada Opatije kreiraju prostorne planove na vrlo širokoj osnovi, ostavljajući tako prostor za realizaciju više raznih mogućnosti u javnom prostoru. Što će se od mogućeg u konačnici na nekom konkretnom prostoru ili mikrolokaciji i realizirati – definira se kasnije, kroz izrade primjerice idejnih rješenja; njihovim izradama svakako još prethode savjetovanja s javnošću, tj. javne rasprave, što su instituti putem kojim se konzultira javnost, koja ima priliku dati svoja mišljenja, primjedbe ili sugestije na određene prijedloge u planu. Tek nakon konzultacija javnosti definira se što će u urbanističkom smislu biti na nekom prostoru u gradu«, navodi se u odgovoru Grada Opatije, uz sljedeći zaključak: »Ono što je glavni postulat kojim se Grad Opatija generalno vodi kreirajući urbanističku politiku iz koje se generiraju određena rješenja, jest definitivno planiranje u skladu s održivim razvojem grada, što mora biti garancija da se u budućnosti ne naruši kvaliteta kulture življenja u Opatiji«. Pokušavajući ipak dobiti neki konkretniji odgovor, kontaktirali smo i gradonačelnika Ivu Dujmića koji je kazao da su »stručne službe poslale odgovor i on ostaje pri tim odgovorima«.


– Kada se bude o tome pisalo, reći ću vam što se želi napraviti i sazvat ću konferenciju za novinare na kojoj ću reći sve što se može – kazao nam je gradonačelnik Dujmić.