Gremo na Učku

Marko Boras Mandić: Protiv nacizma i fašizma možemo se boriti samo puškom ili zakonom

Marina Kirigin

Snimio Marin ANIČIĆ

Snimio Marin ANIČIĆ

Nama je drago da s druge strane Učke imamo nekoga tko dijeli naše svjetonazore, rekao je zamjenik župana PGŽ-a, a istarski župan Valter Flego je naglasio kako nam je dužnost pokazati da se antifašizam živi svaki dan



U povodu Dana Europe i Dana pobjede nad fašizmom održano je prvo izdanje manifestacije »Gremo na Učku« u organizaciji Savjeta mladih Primorsko-goranske i Istarske županije. Edukativna i sportsko-rekreativna manifestacija na spoju dviju županija privukla je tisuću posjetitelja koji su se uspinjali planinarskim putevima s istarske i primorsko-goranske strane, od prijevoja Poklon i restorana Dopolavoro do vrha Učke – Vojaka i potom se spuštali na igralište bivšeg odmarališta Ine gdje ih je dočekala pjesma, iće i piće.


Nakon aktivnog boravka u prirodi, sudionicima manifestacije na Učki obratili su se istarski župan Valter Flego i zamjenik župana PGŽ-a Marko Boras Mandić te istakli kako je intencija da ovo prvo izdanje manifestacije postane tradicionalno okupljanje.


– Učka je nešto što nas spaja. Nama ovdje na Kvarneru je jako drago da znamo da s druge strane imamo prijatelja, da imamo nekoga tko dijeli naše svjetonazore, nekoga tko je spreman boriti se za ono što su se borili i pred 70 godina – rekao je Boras Mandić dodajući kako se i danas moramo boriti za ono u što vjerujemo, protiv najvećeg zla moderne povijesti – nacizma i fašizma, a protiv kojeg se može boriti samo na dva načina ili puškom ili zakonom. Istaknuo je kako hrvatsko društvo mora uvesti najviše europske standarde.


– Puno patnje, truda, žrtava je narod Istre i Primorja ugradio u hrvatsku državu i 1941. i 1991. godine – podsjetio je zamjenik župana PGŽ-a.Valter Flego je rekao kako danas živimo u čudnoj državi, kako nemamo sjajne odnose sa susjedima, niti sa Slovenijom, niti Srbijom niti Bosnom i Hercegovinom, ali kako je važno da na Učki postoje dobri odnosi.

– Europa ima veliki broj nedostataka, ali ona je projekt mira i zato želimo nastaviti živjeti u njoj, želimo nastaviti ono za što su se starije generacije borile. Ovdje smo da bismo se družili, ali i podsjetili kako smo odgojeni, a naša je dužnost da pokažemo da antifašizam ne živi samo na proslavama nego svaki dan – rekao je istarski župan.


Snimio Marin ANIČIĆ


Snimio Marin ANIČIĆ



Na Učki su se okupili i stari i mladi. Slušale su se partizanske pjesme, ali i one benda Night Express, a program je vodio Dražen Turina Šajeta. Velikom broju Istrijana i Primoraca pridružili su se i gosti iz drugih zemlja. Na druženje na Učku tako su stigli i studenti iz Španjolske koji su u Hrvatsku stigli putem projekta ERASMUS – razmjene studenata.


– Proveli smo predivan dan aktivno u prirodi i sada uživamo u hrani, piću i druženju – rekla je studentica iz Španjolske Fabana Coral.


Marš na Učku prvi put organiziran je davne 1955. godine, prisjetio se Dinko Tamarut, predsjednik SABA-a PGŽ-a ističući kako je cilj ovakvih okupljanja ujedno naučiti mlade da pronose prave vrijednosti.


– Moj nono govorio mi je o maršu na Učki, a mene je zanimalo kako je to izgledalo pa sam zato odlučio doći. Mislim da je ovo dobar pokušaj da se podsjetimo na važne životne vrijednosti. Treba podržati ovu akciju jer brojka posjetitelja je nevjerojatna za prvi put, pravi korak k tradiciji koja će se nastaviti – rekao je Luka Nemet iz Novigrada.