Novi prostori

MUP, Opatija i tri općine liburnijskog područja zajednički uređuju novu opatijsku policijsku postaju

Hina

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

Po tom sporazumu, Opatija će uložiti 300 tisuća kuna, a tri općine po 100 tisuća kuna



OPATIJA Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović potpisao je u petak s gradonačelnikom Opatije Ivom Dujmićem i predstavnicima triju općina liburnijskog područja – Lovrana, Mošćeničke Drage i Matulja sporazum o sufinanciranju uređenja i opremanja nove zgrade policijske postaje Opatija u kojoj je do prošle godine bilo sjedište tvrtke ACI.


Po tom sporazumu, Opatija će uložiti 300 tisuća kuna, a tri općine po 100 tisuća kuna.


Ministar Božinović je nakon potpisivanja sporazuma kazao da se ovime nastavlja proces Ministarstva unutarnjih poslova na poboljšanju uvjeta za rad policijskih službenika. Prošle godine je obnovljeno 25 policijskih zgrada, sjedišta policijskih uprava i policijskih postaja, a ove je za obnovu planirano njih 50, rekao je ministar. Dodao je da je taj segment dugo bio prilično neopravdano zanemaren.




Prostor u kojem je djelovala opatijska policijska postaja do sad je bio daleko ispod uvjeta koje pruža nova zgrada, a uz to, kako je riječ o privatnom vlasništvu, plaćao se mjesečni najam od 14.000 eura, istaknuo je ministar. Nedavno je nešto smanjena visina zakupa pa je tako prošle godine ušteđeno 20.000 eura, ali je i dalje iznos ostao previsok.


Pronađeno je rješenje u smještaju u bivšu zgradu ACI-ja, koji se odselio u poslovnu zgradu u Rijeci. Kako je to državna imovina, MUP će podmirivati samo režijske troškove.


Ministar Božinović je ustvrdio da se ovime pokazuje racionalan model upravljanja javnim sredstvima. »Sve ugovore o najmu ćemo provjeriti i raskinuti one za koje ocijenimo da su neodrživi i neekonomični«, rekao je. Naveo je da je ovo primjer odlične suradnje MUP-a i jedinica lokalne samouprave, jer su svi shvatili da je takvo djelovanje u zajedničkom interesu.


Naglasio je da ugovor o zakupu bivše zgrade traje do 2022. te da je vlasnicima upućeno pismo s prijedlogom sporazumnog raskida.


Gradonačelnik Opatije Ivo Dujmić je u ime svih četiriju jedinica lokalne samouprave istaknuo da su najveći dobitnici u ovom projektu građani. »Iznos koji ulažemo je simboličan, a važno je zajedništvo koje time pokazujemo«, rekao je Dujmić.