U plusu

Listopad u Opatiji bolji od lanjskog, obilježili ga domaći gosti

Marina Kirigin

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Promatrajući ukupan rezultat u prvih deset mjeseci, TZG Opatija zabilježio je ukupno 385 tisuća dolazaka i 1,2 milijuna noćenja



OPATIJA – Turistički rezultati u listopadu bolji su od godišnjeg prosjeka. Prošlog je mjeseca na području TZ-a grada Opatije boravilo ukupno 46 tisuća gostiju (povećanje od 14 posto) koji su brojkom koja je prešla 107 tisuća noćenja ostvarili 7 posto više noćenja u odnosu na listopad protekle godine. U ukupnom broju noćenja, strani gosti ostvarili su 94 tisuće noćenja i time zabilježili povećanje od 12 posto u odnosu na isti period protekle godine. Najbrojniji gosti u listopadu bili su domaći gosti s ostvarenih 7 tisuća dolazaka.


Neprikosnoveni Nijemci


Gosti s njemačkog tržišta, s 22 tisuće noćenja, ostvarili su najveći udio u ukupnom rezultatu i ujedno ostvarili povećanje broja noćenja od 12 posto. Slijede gosti iz Austrije s ostvarenih 6,9 tisuća dolazaka i 21 tisuću noćenja (povećanje od 4 posto noćenja). Očekivano, najveći broj noćenja u listopadu, 97,3 tisuće ili gotovo 91 posto, ostvaren je u hotelskom smještaju (povećanje od 6 posto), dok je u privatnom smještaju ostvareno 8,2 posto ukupnog turističkog prometa, odnosno 8,8 tisuća noćenja čime se također bilježi porast od 6 posto.


Promatrajući ukupan rezultat u prvih deset mjeseci, TZG Opatija zabilježio je ukupno 385 tisuća dolazaka i 1,2 milijuna noćenja. Konkretno, u predmetnom razdoblju stiglo je 5 posto više gostiju koji su ostvarili 2 posto više noćenja. Pritom se 70 posto ukupnog turističkog prometa odnosi na hotelski smještaj u kojem je ostvareno povećanje dolazaka od 4 posto, odnosno više od 316 tisuća dolazaka te 832 tisuća noćenja. Privatni smještaj koji je zaslužan za 28 posto turističkog prometa realizirao je rast od 8 posto u oba promatrana pokazatelja – ostvareno je više od 66 tisuća dolazaka te 329 tisuća noćenja. Najbrojniji gosti bili su gosti iz Austrije. Uz rast od 1 posto u dolascima, 57,5 tisuća Austrijanaca boravilo je tijekom 10 mjeseci na području TZ-a grada Opatije. S druge strane, s više od 213 tisuća noćenja i rast od 5 posto, najveći udio u broju noćenja ostvarili su gosti s njemačkog tržišta.


Kongresni turizam




Najveći porast u broju dolazaka i noćenja ostvarili su kineski gosti sa 65 posto povećanja u broju dolazaka te 91 posto povećanja u broju noćenja. Slijede ih gosti iz Velike Britanije s 18 posto više dolazaka te 24 posto više noćenja.


– Opatija je u listopadu zabilježila povećanje i broja dolazaka (14 posto) i broja noćenja (7 posto) te odličnu popunjenost u hotelskom smještaju. Jesenski mjeseci u znaku su kongresnog turizma, a uz pregršt planiranih događanja i manifestacija u nadolazećem periodu, od kojih svakako treba izdvojiti Najljepši Advent uz more te Festival čokolade, vjerujemo da će turistički i financijski pokazatelji i dalje rasti – najavili su iz Turističke zajednice grada Opatije.