Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
21. listopada 2019.
Grad gost

''Lipik – kontinentalna Opatija'': U opatijskom Umjetničkom paviljonu Jurja Šporera nova izložba u organizaciji Hrvatskog muzeja turizma

Foto M. Aničić
Foto M. Aničić
Autor:
Objavljeno: 3. svibanj 2018. u 22:00 2018-05-03T22:00:43+02:00

OPATIJA »Lipik-kontinentalna Opatija« naziv je nove izložbe koja se od danas može pogledati u opatijskom Umjetničkom paviljonu Jurja Šporera gdje je postavljena u organizaciji Hrvatskog muzeja turizma. Naime, ovaj je muzej prošle godine pokrenuo projekt »Grad gost u Hrvatskom muzeju turizma«, čija je osnovna ideja da se u Opatiji, gradu koji predstavlja nukleus turističkih početaka u Hrvatskoj, predstave mjesta na čiji je razvoj utjecao razvitak turističke djelatnosti. Nakon što su svoju bogatu povijest turizma predstavili Cres, otok Lošinj, te Baška na otoku Krku, ciklus izložbi jučer je nastavljen s jednim kontinentalnim mjestom.

Kako se moglo čuti na otvorenju izložbe, Lipik je gradić u zapadnoj Slavoniji smješten na obroncima Psunja koji svoj razvitak u prvom redu duguje ljekovitoj termalnoj vodi te kupalištu koje je sagrađeno na temeljima te vode. Lječilišni ili zdravstveni turizam je najstarija vrsta turizma, odnosno preteča suvremenog turizma i upravo zbog toga Lipik sa svojom tradicijom zaslužuje posebno mjesto u povijesti hrvatskog turizma.

Izložbu je otvorio zamjenik opatijskog gradonačelnika Emil Priskić, a ljepote Lipika predstavila je delegacija u kojoj su bili u ime TZ-a Lipik Hrvoje Kovačić, ravnatelj Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Lipik Darko Kelemen i gradonačelnik Lipika Vinko Kasana.
Ulaz na izložbu je slobodan, a može se razgledati svakim radnim danom osim ponedjeljka od 10 do 18 sati

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.