Presica gradonačelnikove ekipe

LISTA IVE DUJMIĆA Aničić: Nove izbore mogu zazivati samo stranke tzv. koalicije

Srđan Brajčić

Foto M.Aničić

Foto M.Aničić



OPATIJA Zamjenica opatijskog gradonačelnika Vera Aničić poručila je na konferenciji za novinare da je političko djelovanje vijećničke većine, koja je u opatijskom slučaju oporba gradonačelniku i njjegovoj ekipi, postalo aktivnije i nameće tezu o novim izborima.


– Očito je da oni nezadovoljni izbornim rezultatom zazivaju nove izbore, ali tako stvaraju nepotreban trošak Gradu Opatiji i našim građanima. Mi smo na prošlim izborima pobijedili i dobili šest gradskih vijećnika, gradonačelnika, dva zamjenika gradonačelnika i potpredsjednika Gradskog vijeća. Nezavisna lista Ive Dujmića je najjača politička opcija u Gradu Opatiji, zadovoljni smo našom političkom snagom i izbornim rezultatom. Ako netko ima namjeru izazivati nove izbore, to mogu biti eventualno političke opcije tzv. koalicije koje se ne mogu međusobno dogovoriti oko bitnih stvari i koje eventualno nisu zadovoljne uspjehom na izborima, jer je svaka stranka izborila dva vijećnika (SDP, HSU, IDS) ili jednog vijećnika HNS, sada Unija Kvarnera te nemaju predstavnika u izvršnoj vlasti Grada Opatije, kazala je Vera Aničić.Filip Vlah, predsjednik kluba vijećnika s liste Ive Dujmića istaknuo je da kao nedostatak aktualnog saziva Gradskog vijeća vidi u činjenici da sve političke opcije nemaju jednaku zastupljenost u pomoćnim tijelima Gradskog vijeća, odnosno komisijama.

– Primjerice, naša lista ima šest gradskih vijećnika od 17, što čini 35 posto svih gradskih vijećnika. Međutim, svega ih je šest u gradskim odborima koji ukupno imaju 77 članova. To čini zastupljenost od samo osam posto. Nadalje, većina vijećnika tzv. koalicije se višestruko pojavljuje u različitim odborima, ili kao višestruki predsjednici odbora, što dovodi u pitanje je li moguće objektivno i profesionalno vladati svom tom materijom. S druge strane, za našu vijećnicu Tramontanu, kao istaknutu pedagošku djelatnicu, nije bilo mjesta niti u jednoj komisiji. Praksa odabira članova komisija treba se temeljiti na kompetentnosti i proporcionalnosti u odnosu na broj zastupnika u Gradskom vijeću, poručio je Vlah.