Općina Lovran

KulTuLovran – novi koncept za bogatiji “gradić mali”

Marina Kirigin

Foto: M. ANIČIĆ

Foto: M. ANIČIĆ

U utorak, 19. prosinca u 18 sati u Kinu Sloboda biti će izveden Božićni koncert Umjetničke škole Matka Brajše Rašana iz Labina, odnosno područnog odjela Lovran. Nastupom Ženske klape Volosko u petak 22. prosinca s početkom u 19 sati za javnost će se otvoriti vrata nedavno obnovljene lovranske kule - najavio je Toni Družeta



Dosadašnja kulturna događanja u Lovranu obogatit će se novim konceptom programa pod nazivom KulTuLovran. Prva događanja krenula su već u prosincu, a programom se žele obuhvatiti sve dobne skupine, od najmlađih do umirovljenika. Koncept je zamišljen kao pokretač razvoja i obogaćivanja društvenog života Lovrana kako za domaće ljude, tako i za programe namijenjene turistima u vrijeme turističke sezone, ističe Toni Družeta, zamjenik načelnika Lovrana.


KulTuLovran započeo je otvorenjem izložbe pod nazivom »Stare kartoline Lovrana« u galeriji Laurus na samom početku prosinca i dječjom predstavom u kinu Sloboda. Nastavljen je komedijom »Noćna patrola 1«, a već u utorak (19. prosinca) u 18 sati u Kinu Sloboda biti će izveden Božićni koncert Umjetničke škole Matka Brajše Rašana iz Labina, odnosno područnog odjela Lovran. Nastupom Ženske klape Volosko u petak 22. prosinca s početkom u 19 sati za javnost će se otvoriti vrata nedavno obnovljene lovranske kule. Do kraja prosinca uz redovite vikend kino projekcije održat će se Božićni koncert KUD-a Lovor (crkva Sv. Jurja, 26. prosinca) i Novogodišnji koncert Puhačkog orkestra Lovran (Kino Sloboda, 27. prosinca).


Na Staru godinu na lovranskom Trgu slobode u podne zakazano je druženje s građanima uz nastup Puhačkog orkestra Lovran. Ulaz na sve koncerte u prosincu je slobodan, naglasili su koordinatori kulturnog programa Općine Lovrana.


Dar mještanima




– Dolaskom na dužnost zamjenika načelnika Općine Lovran, bila mi je želja ponovno oformiti Odbor za kulturu koji bi organizirao i uređivao kulturna događanja u Lovranu. Odbor se sastoji od pet članova, a na čelu je Slavko Sekulić, operni pjevač. Za adventsko i karnevalsko razdoblje koje nam stiže, pripremili smo šarolik program za sve uzraste, od predstava za vrtićare i osnovnoškolce, do koncerata glazbenih škola, Božićnog i Novogodišnjeg koncerta, raznih kino projekcija za djecu i odrasle, te ples pod maskama za naše umirovljenike na Antonju.


Cijeli program je na web stranici Općine Lovran, TZO Lovran i na društvenim mrežama, a veliki dio programa je besplatan, svojevrsni poklon mještanima Lovrana – izjavio je zamjenik načelnika Toni Družeta objašnjavajući kako su dosad koristili Kino Slobodu i galeriju Laurus kao prostor za kulturne manifestacije međutim kako sada više žele iskoristiti prostor lovranske Gradske kule..


– Prostor lovranske Gradske kule idealan je za održavanje izložbi, projekcija, nastupa zborova, međutim već niz godina bio je neiskorišten turistički potencijal Lovrana. Postoji nekoliko ideja kako kulu valorizirati – od stalne postave, do gostovanja raznih izvođača – čime bi joj dali veću vrijednost u odnosu na onu koju trenutačno ima. Lovranska gradska kula jedan je od bisera arhitekture i ostavštine na cijeloj Liburniji koja zaslužuje bolju uočenost i iskorištenost u turističke svrhe – rekao je Družeta.



Letak s programom KulTuLovran izlazi dvomjesečno te će biti dostupan u svim informativnim glasilima. Vizualno rješenje svakog idućeg programa predstavit će jednog od lovranskih umjetnika koji djeluju na području Općine, a prvi plakat programa za prosinac 2017. te siječanj 2018. predstavlja lovranskog umjetnika i profesora likovne kulture Borisa Kačića. 



Kao Grožnjan i Rovinj


Koordinatori lovranskog kulturnog programa turističku ponudu mjesta vide kroz razvoj kulture i kulturnih događanja po uzoru na Grožnjan i Rovinj. Naime, u istarskim mjestima kulturna ponuda zamišljena je kroz čitav niz umjetničkoh kolonija tijekom ljetnih, ali i zimskih mjeseci, kada se konobe pretvorene u radionice, izložbene prostore.


– Pozivamo žitelje Staroga grada da svoje zatvorene prostore prenamijenje i otvore za javnost i kulturna događanja. Cilj je stvoriti bolju komunikaciju s udrugama iz kulture i pojedincima, uvažiti njihovo mišljenje i uključiti ih u stvaranje programa za predstojeće mjesece – ističe Družeta dodajući kako će Općina Lovran aplicirati na europske projekte u kulturi kojima je cilj osnaživanje učešća kulturnih udruga i organizacija u stvaranju kulturne podloge mjesta.



Kulturno ljeto Lovrana nešto je čemu će se u Općini Lovran posvetiti najviše pažnje. Za ljetne mjesece u planu su međunarodna gostovanja, puno bogatiji program koji će biti odrađen u suradnji s Turističkom zajednicom Općine Lovran koja je već dosad bila organizator niza manifestacija i priredbi. Nastojat će se postojeća gastro događanja poput Dana šparuga i Dana črešanj podići na više nivo po uzoru na dobro valoriziranu Marunadu.



– Nedavno smo održali sastanak na kojeg su bile pozvane sve lovranske udruge u kulturi i pojedinci i na kojem je započet prvi dijalog po pitanja ideja i kreacija kulturne ponude gradića pod Učkom. Želja je isto tako neke dosad neotkrivene lokacije predstaviti kao nove lokacije održavanja kulturnih manifestacija kao naprimjer kupalište Cipera, Trg Svetog Jurja i lovranski mul – zaključio je zamjenik načelnika Općine Lovran.