Sjećanje na poginule mještane

Komemoracija u Lipi: PGŽ s ponosom baštini antifašizam

Marina Kirigin

Snimio Marin ANIČIĆ

Snimio Marin ANIČIĆ

Mladi naraštaji nedovoljno upoznati sa antifašističkom prošlosti na ovom mjestu učit će o stradanjima i žrtvama za slobodu  uz poruku,  nadu i vjerovanje kako se ovakvi zločini više nikada ne bi ponovili.  Uvjeren sam da će projekt Škole mira, u koju je uključena i Lipa, biti zauvijek simbol  ponosa i istine o pravilnoj borbi i antifašističkoj prošlosti ovih krajeva – rekao je Tamarut



LIPA Spomen na 269 mještana Lipe brutalno ubijenih u zločinu koji su nacisti počinili 30. travnja 1944. godine okupio je brojne Lipnjane, predstavnike županijske i  lokalnih vlasti, antifašističkih udruga i saveza, goste iz Slovenije i Trsta, na mjestu stradanja.


Komemoracija Lipa pamti, ove je godine održana 74. put, a delegacije su položile vijence i zapalile svijeće kraj spomenika borcima palim u Drugom svjetskom ratu, ali i pokraj posljednje kuće u selu, na lokaciji gdje su nacisti okupili sve preživjele mještane, uglavnom starce, žene i djecu te ih tamo žive zapalili.


Upravo pred tom kućom održani su prigodni program i počasni govori među kojima je najjače odjeknuo i dobio najveći pljesak onaj župana PGŽ-e Zlatka Komadine.


Snimio Marin ANIČIĆ


Snimio Marin ANIČIĆ





–  PGŽ s ponosom baštini antifašizam, županija je to koja se nikad nije sramila tekovina antifašističke borbe i koja ne smatra kao neki u Hrvatskoj da je antifašizam floskula. Ovo mjesto svjedoči da to nije floskula. Prema tome, ne možemo sami, dobro je da nas ima, i dobro je da pronosimo glas o tome da trebamo živjeti u miru, da trebamo živjeti zajedno, da nismo za podjele koje se događaju diljem svijeta, pa i u Europi. Da nismo za podjele u Hrvatskoj i da hrvatska vlast mora shvatiti što je antifašizam, a što fašizam. Antifašizam je vrijednosni sud, svjetonazor, a fašizam je zločinačka ideologija koja je ovo učinila ovdje u Lipi, i ne samo ovdje nego diljem svijeta  – i daj Bože da se nikada ne ponovi. Nesebično smo se odazvali pozivu Općine da uredimo memorijalni centar i nastavimo zajedno s ostalim objektima u njegovom okruženju. U školski program stavili smo da svu djecu, osnovnoškolce, dovedemo u Lipu da to vide. Mlade moramo upoznati da znaju za što su njihovi roditelji pali, za što su se borili i za što su se izborili. Ne bi bilo Hrvatske u ovim našim granicama da nije bilo pobjede u Drugom svjetskom ratu, ali i naših branitelja, kojima zahvaljujem i čestitam, koji su obranili tu domovinu u granicama koje su izborili partizani upravo pod zapovijedanjem vrhovnog komandanta Josipa Broza Tita. To je činjenica i to je istina – rekao je Komadina navodeći kako ulaganja u Lipu nisu završena, kako je dom kulture donekle uređen, a kako će se urediti i ruševine koje su danas upečatljiv spomenik na ono što se dogodilo proljetnog dana 1944. godine kada je cijelo selo spaljeno.


Načelnik Općine Matulji Mario Ćiković kazao je kako Lipa danas živi i obnavlja se, kako se grade kuće i dolaze novi stanovnici koji su prepoznali ovo lijepo mjesto – pravi mali matuljski „dragulj“.


–  Mir, tišina, ljepota prirode, ugodni susjedi – Lipa je mjesto koje krijepi dušu i obnavlja našu snagu, mjesto budućnosti i nastavljanja života. Zadovoljstvo mi je istaknuti da je memorijalni centar zaista postao mjesto okupljanja i novih sadržaja, mjesto koje osim uspomena i sjećanja živi sadašnjost. Koristim priliku da zahvalim djelatnicima centra na sadržajnim programima, publici koja ih vjerno prati, za čiju brojnost na takvim događanjima prostor čak postaje i premali. Zahvaljujem se i Mjesnom odboru Lipa. Vjerujem da ste svi vidjeli obnovljenu zgradu društvenog doma u koji će se naći prostor za njihov daljnji rad. Lipa je našla mjesto i u dogradnji za Europsku prijestolnicu kulture pa je to još jedan dokaz da smo na dobrom putu u obnovi bisera Lipe izniklog iz pepela. Sjećanje će ostati. Svjedočimo vremenima kada se i dalje gazi ljudsko dostojanstvo, vremenima koje govore da nikada nije previše podsjećati kako bi se događalo manje zla. I u tome treba biti uporan i dosljedan kako žrtve Lipe nikada ne bi postale uzaludne i zaboravljene – rekao je Ćiković, a predsjednik SABA PGŽ-a Dinko Tamarut okupljenima poručio kako je najvažnije mlade educirati.


– Vjerujem da nećemo morati strahovati da će nam revizori povijesti formirati međunarodnu komisiju koju oni prizivaju da bi dokazali istinu, jer istina je tu. Ovaj memorijalni centar poruka je svima da žrtve nisu zaboravljene, da ne smiju i nikada neće biti zaboravljene. Mladi naraštaji nedovoljno upoznati sa antifašističkom prošlosti na ovom mjestu učit će o stradanjima i žrtvama za slobodu  uz poruku,  nadu i vjerovanje kako se ovakvi zločini više nikada ne bi ponovili.  Uvjeren sam da će projekt Škole mira, u koju je uključena i Lipa, biti zauvijek simbol  ponosa i istine o pravilnoj borbi i antifašističkoj prošlosti ovih krajeva – rekao je Tamarut.


 U ime Mjesnog odbora Lipa, pred preko dvije stotine okupljenih na komemoraciji, govorila je i predsjednica MO  Đeni Šamanić.


– Lipa nas je podučila mnogočemu  – s poštovanjem se sjećati onoga što smo imali, čuvati ono što nam je ostavljeno, cijeniti ono što jesmo i imamo, u brzini i vrevi današnjice koji put zastati – duboko udahnuti i osjetiti se živima i biti zahvalni za to. Gledati u budućnost širom otvorenih očiju jer ćemo samo tako, u naoko beznačajnim stvarima, vidjeti pravo blago – kazala je Šamanić.