Središnji županijski prijem

Komadini na prijemu posebno mjesto imali trećemajci: “Još uvijek vjerujem u navoze s Kantride”

Tihana Tomičić

Foto Marin Aničić

Foto Marin Aničić

Iscrpili smo sve metode, od molbi, do oštrih upozorenja, nažalost godinu zaključujemo bez da se vidi izlaz za 3.maj, ali još uvijek vjerujem da će s navoza Kantride ponovno zaploviti brodovi, oni svjetske klase kakve su trećemajci desetljećima isporučivali, rekao je Komadina



OPATIJA – Ove godine, župan Zlatko Komadina, održao je po prvi puta svoj središnji božićno-novogodišnji prijem u Opatiji, u centru Gervais, odakle je u nazočnici predstavnika Crkve, vojske, Sveučilišta, lokalnih načelnika, saborskih zastupnika i zaposlenika niza ustanova i institucija, poslao poruku da je 2018. godina bila zahtjevna, ali također i mnogim segmentima i uspješna za ovaj kraj. 


Posebno mjesto su u publici zauzeli trećemajci, kojima se Komadina posebno obratio, a u izjavama za medije rekao kako Treći maj mora opstati na bilo koji način, a ako je preduvjet za to stečaj, tada i to može biti način. Važno je da se proizvodnja i radna mjesta zadrže, rekao je.


– Iza nas je zahtjevna godina u kojoj smo kao regionalna samouprava obilježili 25 godina postojanja, ali i uspješno odradili gotovo polovicu ovog mandatnog razdoblja. Premda smo puno toga izgradili, dogradili ili započeli s investicijama, dosta vremena i energije uložili smo u aktivnosti oko pomoći i spašavanja 3. maja, našeg najvećeg brodogradilišta koje se zbog neodgovornosti svojih vlasnika i uprave te zakašnjelom reakcijom Vlade RH nalazi pred stečajem, bez posla, novca, a nažalost i sa sve manje radnika.




Agonija i neizvjesnost mnoge je prisilila na siguran sam nimalo laku odluku, da posao i egzistenciju za svoju obitelj potraže negdje drugdje, izvan granica domovine. Tako su se nažalost i trećemajci priključili sve većem egzodusu na tisuće radno sposobnih hrvatskih državljana, što je bolna stvarnost s nesagledivim dugoročnim posljedicama za državu. Premda bez ikakvih formalnih ovlasti kao župan, nisam mogao ostati po strani te sam i svoje suradnike i cijelu Županijsku skupštinu angažirao na traženju rješenja za opstojnost brodogradnje na riječkim navozima.


Iscrpili smo sve metode, od molbi, do oštrih upozorenja, nažalost godinu zaključujemo bez da se vidi izlaz za 3.maj, ali još uvijek vjerujem da će s navoza Kantride ponovno zaploviti brodovi, oni svjetske klase kakve su trećemajci desetljećima isporučivali. Pokazali smo da smo spremni pomoći našim brodograditeljima i kroz osnivanje Fonda solidarnosti kako bi bar malo olakšali život djeci trećemajaca. Bili bi sretni da smo mogli više, ali najsretniji da nam taj Fond nije niti trebao, rekao je Komadina.


Komentirao je i situaciju oko Marišćine:


– U PGŽ je izgrađen, i to najvećim djelom sredstvima europskih fondova, prvi centar za gospodarenje otpadom u Republici Hrvatskoj. Marišćina je bila državni pilot projekt, a s obzirom na aktualna događanja, narušenu kvalitetu života okolnog stanovništva zbog problema u radu samog Centra očito nije baš dobro da ste u svemu prvi.


Sva kritika opravdano nezadovoljnih mještana usmjerena je prema Županiji pa i meni osobno, premda nismo bili ni investitor, a niti smo birali tehnologiju. Bili smo prvi ne zato jer je to netko tako odlučio, nego zato što smo bili jedina Županija koja je u cijelosti odradila sve pripreme da bi se jedan takav Centar mogao početi graditi, i to s europskim novcem, kako bi zauvijek zatvorili odlagališta poput Viševca na Viškovu i sva druga po županiji. Županija je među osnivačima Ekoplusa umjesto svih drugih jedinica lokalne samouprave i njihovih komunalnih društava.


To je dokaz da od teških tema i projekata nikada nismo bježali nego ih uvijek nastojimo riješiti. Nažalost, to nije uvijek moguće brzo i efikasno kako bi željeli, zaključio.


Naravno, pobrojao je i čitav niz vlastitih županijskih projekata, od Platka u koji je od 2009. godine do danas uloženo preko 42 milijuna kuna, potom ulaganja u pomorsko dobro investicijama od gotovo 150 milijuna kuna u sljedećoj godini, tu je i projekt


Putevima Frankopana, također i Centar Bel, budući Centar ua velike zvijeri u Staroj Sušici, niz škola, dvorana i zdravstvenih ustanova itd.


– Imamo dovoljno problema koji nam se nameću i dočekuju nas iza svakog ugla i zato se ne bi trebalo baviti nebitnim stvarima i opterećivati nepotrebnom i prozirnom politizacijom i suvišnom demagogijom. Izbacimo i odbacimo licemjerstvo jer ono nije dobrodošlo ovdje gdje trebamo pokazati ljudskost i poštovanje jedni prema drugima, poručio je župan uoči Božića.