Stigli i prvi gosti

KAOTIČNO STANJE Investitor opatijskog hotela ne poštuje zabranu radova, bageri i dalje rade

Marina Kirigin

Foto M. Kirigin

Foto M. Kirigin

OPATIJA – U jeku turističke sezone, u isto vrijeme kada stižu prve veće karavane gostiju i kada se odvija jedna od najvažnijih opatijskih manifestacija RetrOpatija, u centru Opatije se kopa, betonira, »švajsa«, zavaruje… Više desetaka radnika na objektu hotela Paris i nakon 15. lipnja, od kada je uvedena zabrana izvođenja velikih građevinskih radova na otvorenom, radi kao i prije toga datuma. Ispred samog objekta jučer je mali bager bio u punom zanosu, na krovu dijela objekta, gdje je casino, nataložen je građevinski materijal, u donjem dijelu zgrade zavarivači su bili najaktivniji, a neki betonski dijelovi hotela predstavljaju i opasnost za prolaznike na glavnoj opatijskoj ulici.Na to kaotično stanje za turističku Opatiju, proširila se i vijest da su na peti kat tog objekta u izgradnji stigli prvi gosti. Mještani tog dijela Opatije upirali su prstom prema višim dijelovima objekta na kojima su se sušili šugamani, govorili o velikom broju gostiju na terasi objekta.

Ugostili Slovence




Da su prvi gosti-prijatelji bili smješteni u sobama hotela, potvrdio je i investitor, a da se dvadesetak godina zapušteni i zatvoreni Paris ubrzo otvara, može se doznati i na internetskoj stranici za prodaju KupiMe.hr na kojoj se smještaj u četverozvjezdanom hotelu prodaje za 2.447 kuna, koliko vrijede dva noćenja s polupansionom za dvije osobe. Kao rok iskoristivosti tog kupljenog kupona navodi se razdoblje od 5. srpnja do 1. rujna 2019. godine. Isti oglas istaknut je i na PonudaDana.hr gdje se smještaj u hotelu prodaje po istoj cijeni, uz naznaku da se radi o popustu od 35 posto. Sve je popraćeno i fotografijama, među kojima se nalazi i ona na kojoj je prikazana unutrašnjost lijepo uređene hotelske sobe.



Da su gosti već boravili u hotelu u izgradnji koji još nije prošao tehnički pregled, a oko kojeg se i dalje odvijaju ozbiljni građevinski radovi, potvrdio je i sam investitor, vlasnik hotela Paris Zdravko Josić.– Hotel je u probnoj fazi testiranja. Ugostili smo neke Slovence, naše prijatelje, ali nismo službeno otvoreni. Imali smo u casinu veliki turnir na koji je stiglo 200 naših prijatelja iz Slovenije, koje smo pretežno smjestili po susjednim hotelima, a neki su i kod nas boravili kao prijatelji. Trećeg srpnja trebao bi biti tehnički pregled objekta, a 5. srpnja trebala bi biti otvorena prva faza hotela, odnosno 90 soba – rekao je investitor Josić.Opatijska javnost i turistička privreda u okruženju ipak nisu zadovoljni odvijanjem bučnih i prašnjavih građevinskih radova u srcu grada u jeku turističke sezone, a pitaju se i kako je hotel u izgradnji mogao dobiti sve dozvole za rad i primiti prve goste, odnosno gdje su inspekcije koje bi ovakvu situaciju trebale nadzirati. Posebno kada se zna da je ove zime na gradilištu hotela Paris nakon pada sa skele smrtno stradao građevinar.

Mandatne kazne


Iz Grada Opatije na pitanja je li prijavljeno kršenje gradske odluke o zabrani izvođenja velikih građevinskih radova u turističkoj sezonu, je li komunalna služba reagirala i je li investitor dobio kaznu te koliko iznosi kazna za kršenje navedene zabrane, odnosno s kolikim je iznosom kažnjen investitor, odgovoreno je sljedeće: »Sukladno Odluci Grada Opatije o privremenoj zabrani izvođenja radova od 1. lipnja 2019. dozvolu za nastavak izvođenja radova do 15. lipnja 2019. trgovačko društvo Palisada dobilo je za objekt Hotela Paris, nakon podnesene molbe. S obzirom na to da naši komunalni redari po isteku toga datuma (15. lipnja) redovito obilaze gradilište, uvjerili su se da građevinski radovi na lokaciji nisu prestali. U tjednu od 17. do 21. lipnja ove godine tvrtki Palisada Komunalno redarstvo Grada Opatije izdalo je dvije novčane kazne. Jednu mandatnu kaznu investitor je platio na licu mjesta i ona iznosi 5.000 kuna, a drugi je put podnesena prekršajna prijava zbog kršenja gradske Odluke o zabrani izvođenja radova, s novčanom kaznom u iznosu od 10.000 kuna. Izvidi komunalnih redara na lokaciji se nastavljaju i Grad Opatija poduzima sve zakonske mjere da se ova situacija što prije riješi.«Jesu li kazne za kršenje ovakvih gradskih odluka dovoljno visoke i mogu li one eventualno biti i rigoroznije, sigurno će biti i jedno od pitanja o kojemu će se trebati dodatno prodiskutirati. U međuvremenu, oni koji taj financijski teret mogu podnijeti, radije će kršiti odluku i plaćati kazne nego zaustaviti radove, posebno kad je hotelski kapacitet u izgradnji već u prodaji.