Otvorena izložba

JADRANSKA KUPALIŠNA BAŠTINA Stare fotografije kupališta koja više ne postoje

Aleksandra Kućel Ilić

Sa otvorenja izložbe u opatijskom Šporeru

Sa otvorenja izložbe u opatijskom Šporeru

Na vrijeme koje je davno prohujalo u opatijskom »Šporeru« podsjećaju i stari kupaći kostimi »na rige«, starinska kabina za presvlačenje i neizostavni drveni ligeštul



OPATIJA – Kupališta su tijekom povijesti imala poseban značaj u turističkom doživljaju destinacije, a tako je, uz sve promjene koje je donijelo moderno vrijeme, ostalo sve do danas. U prepoznavanju Hrvatske kao turističke zemlje, autentična kupališta su među glavnim značajkama ukupnog turističkog doživljaja, a za ovu izložbu vjerujem da će biti lijepa dopuna svim sadržajima koji postoje u Opatiji, te da će ju pogledati velik broj turista – rekao je sinoć u opatijskom Umjetničkom paviljonu Jurja Šporera Kristjan Staničić, direktor Hrvatske turističke zajednice i izložbu u organizaciji Hrvatskog muzeja turizma pod nazivom »Hrvatska jadranska kupališna baština«, autorice Mirjane Kos, proglasio otvorenom.


Uz stare fotografije kvarnerskih kupališta iz 19. stoljeća, hotelsko-plažnih objekata, zatvorenih kupališta i termomineralnih kupališta u priobalju i na otocima od Savudrije do Cavtata, izložene su i skice nerealiziranih kupališnih projekata u Opatiji, Lovranu, Rijeci, Omišlju, Karlobagu, Splitu i Dubrovniku. Na vrijeme koje je davno prohujalo podsjećaju i stari kupaći kostimi »na rige«, starinska kabina za presvlačenje i neizostavni drveni ligeštul, a zidove krasi i kupališni red iz 1910. godine za javna morska kupališta. More, sunce, zrak, pijesak, odmor…


– Hrvatska jadranska kupališna baština, tematska izložba koju večeras otvaramo je važna, jer se o povijesti javnih kupališta i kulture kupanja do sada relativno malo znalo. Ovom se tematikom bavim desetak godina, a za opatijsku sam izložbu pripremila presjek kupališnih početaka od Savudrije do Cavtata. Radi se o kupališnoj baštini koja je danas gotovo u potpunosti nestala i od stotinjak morskih kupališnih građevina, ostale su tek rijetke građevine i to u Senju, Svetom Jurju, Karlobagu, Šibeniku i na Hvaru – rekla je autorica izložbe Mirjana Kos.




Prema riječima ravnateljice HMT-a Gabrijele Krmpotić Kos, radi se o projektu u kojemu su sudjelovali baš svi zaposlenici muzeja, a svojom bi kvalitetom trebao privući sve vrste gostiju.


– Mislim da ćemo uz ovu izložbu zadovoljiti i one koji dolaze na kratko u Opatiju, one koji dolaze ciljano zbog bogate povijesti, ali i obitelji – navela je Krmpotić Kos, te najavila jedan od idućih projekata HMT-a – objavu kataloga s 1.100 razglednica Opatije.



Na sinoć otvorenu izložbu ponosan je i opatijski gradonačelnik Ivo Dujmić, koji smatra da je tematika kupališta kroz povijest »lijepa turistička priča«, te zaslužuje biti dobro posjećena.


– Opatija je kolijevka hrvatskog turizma i ako je imala prvi hotel na Jadranu, imala je i prvo kupalište. Ovakvi su sadržaji pravo bogatstvo, zaključio je Dujmić i zahvalio se HMT-u, autorici izložbe, ali i važnom gostu Kristjanu Staničiću.


– Siguran sam da ćete i uz ovakve sadržaje moći promovirati Hrvatsku kao zemlju koja je od pamtivijeka bila prekrasna, što je ostala i do danas, poručio je Staničiću opatijski gradonačelnik.