Gradsko vijeće

Izglasano sufinanciranje EU projekta, no jeftinija voda teško do Opatijske rivijere

Aleksandra Kućel Ilić

Iz vodospreme na Poklonu vodom se opskrbljuje Liburnijska rivijera / Snimio  Marin ANIČIĆ

Iz vodospreme na Poklonu vodom se opskrbljuje Liburnijska rivijera / Snimio Marin ANIČIĆ

Način sufinanciranja projekta podrazumijeva nastavak plaćanja naknade za razvoj u visini od 2,08 kuna po kubiku vode do 2033.



OPATIJA  EU projekt »Poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture na području Liburnijske rivijere« koji je ukupno vrijedan 590 milijuna kuna, no jedinice lokalne samouprave će od toga pokrivati tek 7,5 posto troškova jer EU novac pokriva 72 posto, dok Hrvatske vode i državni proračun sudjeluju s po 10,25 posto, razmatrao se na zadnjoj sjednici Gradskog vijeća Opatije.


Vijećnici su izglasali način sufinanciranja projekta koji podrazumijeva nastavak plaćanja naknade za razvoj u visini od 2,08 kuna po kubiku vode do 2033. godine.


Otplata kredita


Kako se moglo čuti na sjednici gdje je o značajnom projektu govorio direktor Liburnijskih voda Ervino Mrak, za Grad Opatiju će ulazak u ovu investicijsku priču značiti trošak od 20,8 milijuna kuna, a taj će se iznos pokriti kreditom koji će se vraćati upravo iz naknade na razvoj.




Riječ je o naknadi uvedenoj radi otplate kredita za neke od ranijih investicija u podizanje komunalnog standarda. Prema usvojenoj odluci, cijena vode i nakon završetka otplate kredita druge faze projekta zaštite od onečišćenja vode u priobalnom području 2023. godine, sadržavat će naknadu za razvoj u istom iznosu i to sve do otplate kredita za novi projekt.


Direktor Mrak je naveo da će koristi od ove investicije biti višestruke, budući da će se uspjeti zatvoriti sustav s vlastitom vodom, smanjiti njezine gubitke i obnoviti učkarske cjevovode koji su vrlo stari i dotrajali.


– Dok je u Hrvatskoj gubitak vode u prosjeku 46 posto, mi smo na Liburniji na 24 posto i taj gubitak želimo još dodatno smanjiti. Također, uvest će se viši sustav pročišćavanja otpadnih voda u Ičićima, proširiti kanalizacijska mreža i povećati priključenost na nju. Sve to će biti preduvjet za jači razvoj poljoprivrede i turizma u zaleđu – rekao je Mrak te dodao i da će investicija voditi u smjeru zaštite okoliša i još čišćeg mora.


Preskupa voda?


Ključno pitanje koje se višekratno provlačilo kroz sjednicu Gradskoga vijeća bilo je – hoće li Liburnija nakon svih ovih investicija i dalje plaćati jednu od najskupljih, ako ne i najskuplju vodu u Europi? I to je ono što mještane zanima – hoće li voda poskupjeti ili ne?


Činjenica je da je pitka voda na Liburniji kvalitetna, ali treba li biti baš toliko skupa? Decidiran odgovor na to pitanje zasad očito nije moguć, a na vijećnička pitanja je direktor Mrak tek odgovorio da voda na Liburniji nije najskuplja niti u Hrvatskoj, niti u Europi te da se može očekivati da niti u budućnosti »neće biti puno skuplja«.


I premda su bez konačnog odgovora na pitanje »koliko će stajati kubik vode na području od Brseča do Matulja«, vijećnici još jednom podržali projekt za koji nadležni tvrde da se »u svakom slučaju isplati«, s druge strane se u vijećnici moglo čuti i da će ovu investicijsku priču »velikim dijelom platiti sve malobrojniji stanovnici Grada Opatije«.