Privatni investitor

Ipak ima nade za obnovu sportskog kompleksa: Novi stadion u Opatiji gradit će Plodine?

Marina Kirigin

3D projekcija budućeg igrališta NK Opatija

3D projekcija budućeg igrališta NK Opatija

Predstavnici tvrtke obavili su razgovore s čelnicima Nogometnog kluba Opatija, saslušali ih, iznijeli svoju viziju, ali i konstatirali da sada predstoje razgovori s predstavnicima Grada Opatije



OPATIJA Trgovački lanac Plodine iskazao je interes za rekonstrukciju nogometnog igrališta u Opatiji. Predstavnici tvrtke obavili su razgovore s čelnicima Nogometnog kluba Opatija, saslušali ih, iznijeli svoju viziju, ali i konstatirali da sada prije svega predstoje razgovori s predstavnicima Grada Opatije. Kako doznajemo, interes Plodina je izgraditi sportski kompleks u sklopu kojeg bi se nalazilo nogometno igralište, market trgovačkog lanca i garaža. Međutim, sve ove informacije za sada nisu službeno potvrđene, iz Plodina su poručili da još nemaju komentara o tome. U Upravi Nogometnog kluba Opatija potvrdili su tek da postoji privatni investitor zainteresiran za rekonstrukciju igrališta, međutim, nisu htjeli otkrivati ime.


Adekvatni uvjeti


– S obzirom na to da Grad Opatija u ovom trenutku nema predviđenih sredstava za obnovu igrališta, a da nam je rekonstrukcija zbog dotrajalosti nužno potrebna, veseli nas interes privatnog investitora. Nadamo se da će Grad Opatija prepoznati ovaj povoljan trenutak kako bi se omogućili adekvatni uvjeti za treniranje 200-tinjak mladih nogometaša, članova našeg kluba – rekao je Robert Perčić, predsjednik opatijskog nogometnog kluba, koji je jučer bio na poslovnom putu u Budimpešti.


– Nisam prisustvovao sastancima s potencijalnim investitorima tako da u ovom trenutku nemam drugih informacija. Po povratku s puta sastat ću se s klupskom Upravom i vidjeti kako su tekli razgovori – rekao je Perčić.




Grad Opatija do jučer nije dobio nikakav službeni upit u vezi uključivanja trgovačkog lanca u investiciju rekonstrukcije nogometnog igrališta NK-a Opatije, odgovorili su jučer iz Grada Opatije na novinarski upit.


Neformalna saznanja


– Jedina informacija koju imam je da su na posljednjoj 4. sjednici Odbora za sport i tehničku kulturu Gradskog vijeća Grada Opatije koja je održana 6. prosinca 2018. godine iznesena neformalna saznanja o tome da postoji zainteresirani investitor za ulaganje u komercijalni sadržaj uz garažu koja bi se mogla graditi u sklopu rekonstrukcije nogometnog igrališta NK Opatije te da je riječ o trgovačkom lancu.



Uz to, spomenuli su da se u postupku izrade izmjena i dopuna UPU-a Opatija na tom prostoru, osim sportsko-rekreativne zone, treba planirati i komercijalni sadržaj. S obzirom na to da se nikakav investitor do sada nije ni službeno ni neslužbeno obratio Gradu, pitam se u čije ime i tko pregovara s potencijalnim investitorima te time preuzima ulogu izvršne vlasti.


Stoje li iza toga neki skriveni osobni interesi? Kohabitacija u kojoj već godinu i pol dana djelujemo u Gradu trebala bi podrazumijevati analizu i konstruktivnu kritiku, ona apsolutno isključuje pregovaranje iza leđa izvršne vlasti, no čini mi se da se upravo to događa u ovom slučaju.


Grad Opatija je otvoren za sve opcije suradnje s mogućim investitorima ako je projekt u interesu Grada i građana Opatije, ali valjda minimum pristojnosti nalaže da se s konkretnom poslovnom ponudom dođe na sastanak s gradonačelnikom, prije nego li se informacija pusti u javnost.


Kako sam iznio u očitovanju na javno savjetovanje oko prijedloga Proračuna, ključno je da se što je prije moguće od strane Gradskog vijeća usvoji konačna varijanta rekonstrukcije nogometnog igrališta kako bi se dovršila projektna dokumentacija i ishodile potrebne dozvole te osigurali izvori financiranja ili da predstavnička većina jasno kaže da će se čekati privatni investitor i njegove ideje o kome očito znaju svi osim izvršne vlasti koja je jedina ovlaštena o tome razgovarati – stoji u odgovoru gradonačelnika Opatije Ive Dujmića.