Dašak glamura

Imperial Majestic: Ukrcali smo se na luksuzni vlak koji u Opatiju dovodi goste iz Beča

Alenka Juričić Bukarica

Foto Damir Škomrlj

Foto Damir Škomrlj

Gosti koji stižu Imperial Majesticom u pravom smislu riječi mogu doživjeti dio povijesti jer je vlak prepun povijesnih artefakata i doista mali muzej na kotačima. A i sam ima zanimljivu priču



RIJEKA – Dašak glamura, aristokratski štih starih vremena, ali i doista nesvakidašnji i jedinstven način putovanja. Sve je to vlak Imperial Majestic koji je s perona Željezničke postaje u Matuljima krenuo natrag prema Beču.


Riječ je, naime, o drugom najluksuznijem vlaku na svijetu, koji rangiraju bolje čak i od legendarnog Orient Expressa, a koji dva puta godišnje dovodi goste iz Beča u Opatiju. Slobodno se može reći kako je ujedno i pravi putujući muzej u kojem gosti mogu uživati u vrhunskoj hrani i usluzi i putovati gotovo kao nekadašnji članovi austrijske carske obitelji.


Prema riječima Dorotee Lisak, zamjenice direktora hotela Miramar, ovo je, naime, već dvanaesta godina kako gosti ovim prekrasnim vlakom stižu u ovaj opatijski hotel. U pravilu se radi o dolascima u svibnju i u studenom, a suradnjom su iznimno zadovoljni.




Goste smo tako uhvatili prije samog povratka kući. Dok su oni imali prilike uživati u ljepotama Opatije, ali i ostatka Kvarnera i Istre, carski se vlak »odmarao« na željezničkom kolodvoru u Rijeci i čekao povratak kući u Beč. Ovog puta u Opatiju je stiglo 60-ak gostiju.


Crveni tepisi pred vagonima


– Doista mogu reći da su gosti oduševljeni i vlakom i Opatijom. Na ovom, ipak malo drugačijem putovanju, imaju animaciju u samom vlaku pa ih tako »dočekuju« car Franjo Josip i carica Sissi. Osim što mogu uživati u vrhunskim delicijama, tu je i živa glazba, ali i sam doživljaj putovanja vlakom.



Put traje 10-ak sati, a ovdje ih dočekamo svečenom večerom s posebnim menijem, rekla je Lisak, dodajući kako u opatijskom hotelu Miramar za goste organiziraju čitav niz sadržaja. Tako gosti mogu učiti plesati, primjerice tango, mogu sudjelovati u kulinarskim radionicama, spa i wellness programima, poslušati savjet nutricionista…


Doznajemo kako općenito imaju oko 95 posto gostiju s njemačkog govornog područja, kao i da je Opatija Bečanima još uvijek vrlo draga destinacija za koju su posebno vezani i koja je dio i njihove povijesti.


Što se tiče posezone, u Miramaru su jako zadovoljni, rujan i listopad su bili izvrsno popunjeni, s ponosom ističu. Goste su domaćini, dakle, u četvrtak prijepodne uz jesenje zrake sunca ispratili na njihovom putu prema Beču, a ukrcaj je bio u Matuljima.



Reklo bi se – kao nekad, jedino što transfer između Opatije i Matulja danas ide nekim novim »kočijama«. Imperial Majestic već je čekao na matuljskoj željezničkoj postaji, užurbano je ukrcavana prtljaga, a crveni tepisi pred vagonima bili spremni za ukrcaj gostiju.


I doista je čitav prizor odavao dojam nekih starih vremena, kada je u Opatiju stizalo europsko plemstvo kako bi uživalo u blagoj opatijskoj klimi i morskom zraku. Današnji gosti koji ovamo stignu Imperial Majesticom također u pravom smislu riječi mogu doživjeti dio te povijesti, uz ostalo i stoga što je vlak prepun povijesnih artefakata i doista mali muzej na kotačima. A koji i sam ima zanimljivu priču.


Vlasnik zaljubljenik u vlakove


Njegov je vlasnik, naime, Gottfried O. Rieck, zaljubljenik u vlakove i željeznicu, a Opatiju je u itinerer ovog čarter vlaka uvrstio nakon što je na preporuku prijatelja ljetovao u Opatiji. I tako, ustvari slučajno, saznao da su ovamo dolazili car Franjo Josip i njegova supruga Sissi.



U vlakove se zaljubio još kao dječak, da bi s 15 godina rekao svojim roditeljima kako želi završiti školu za vozača lokomotive. Unatoč odgovaranju, krenuo je tim putem, da bi već s 23 godine postao najmlađi vozač lokomotive u Europi na tadašnjim brzim vlakovima.


Nastavio se obrazovati te došao do kvalifikacija potrebnih za direktorsku poziciju, no i dalje je ostao u lokomotivi. Jednostavno je volio taj težak posao. S vremenom je u glavnoj direkciji Austrijske željeznice postao operativni menadžer za sve lokomotive u zemlji, njih više od tristo. Čitav život je posvetio vlakovima, tako da je oduvijek znao da je postojao carski vlak te je želio napraviti njegovu repliku.



A to je i ostvario te je nastao Majestic Imperator u čije je uređenje uloženo puno truda i novca, a uređen je s izuzetnom pažnjom. Tako je stari vlak rekonstruiran po originalnim nacrtima. Zavjese su, naprimjer, iz radionice koja je napravila zavjese za carsku palaču Schönbrunn.


Isto tako, u vlaku se mogu vidjeti i artefakti iz carske povijesti. Tu je, primjerice, originalna zavjesa s nacionalnim grbom koju su postavljali na ložu u kojoj je sjedio carski par prilikom svakog posjeta državnoj operi i koji je označavao mjesto vladara.



Dame koje putuju Imperial Majesticom vrlo rado se ogledaju i u originalnom ogledalu carice Sissi. Ogledalo je bilo u njenom salonu i posebno je jer je to upravo ono ogledalo ispred kojeg je Sissi uređivala svoju prekrasnu kosu.


Dvanaest destinacija čarter vlaka


Opatija je jedna od dvanaest destinacija u koje se može stići Imperial Majesticom. Tako, primjerice, vozi i do Trsta koji također ima blisku poveznicu s carom Franjom Josipom i njegovom Sissi, kao i u Budimpeštu, Prag, Berlin, Bratislavu…



Isto tako, ovaj čarter vlak moguće je rentati, a u njemu se organiziraju i različiti eventi poput večera uz operu, dočeka Nove godine s pogledom na bečki ponoćni vatromet, tu su i austrijske vinske ture, organizacije vjenčanja…


Oduševljeni vlakom i Opatijom


Sve to, i još mnogo toga, i danas oduševljava goste koji ovim vlakom putuju po Europi, pa tako i do Opatije. Potvrdili su to i putnici Liane i Radivoje Nijemcevic prije polaska prema Beču.


– Jednostavno predivno, tako se najbolje može opisati cijelo putovanje, i sam vlak i njegova povijest, kao i sama Opatija. Dolazili smo ovamo i prije četrdesetak godina, tako da je bilo emotivno vratiti se ponovo. Pa promijenila se Opatija, da, puno toga se renoviralo i napravilo.



Za bivše države možda nije bila toliko uljepšana, ali i tada je bila jako lijepa i rado smo dolazili. A kako smo se uopće odlučili doputovati ovim vlakom? Pa sasvim slučajno, vidjeli smo reportažu o vlaku na televiziji i odlučili vidjeti kako to izgleda.


Doista sjajno, sve, od samog vlaka do cateringa, ljubaznih konobara… I ne ljulja se, ha, ha, jako je udoban, otkrili su ovi gosti. I mahnuli na pozdrav. Oglasio se zvižduk i vlak je krenuo… Vidimo se u proljeće.