Akcija čišćenja

Ilegalni deponiji u Matuljima uskoro će biti očišćeni

Srđan Brajčić



MATULJI Nije trebalo dugo čekati na to da se u Općini Matulji pojave ilegalna odlagališta malog i velikog otpada iz kućanstava pa Matuljci zadnjih dana putem raznih kanala upozoravaju na dvije kritične točke, na Ulicu 43. istarske divizije i Kvarnersku cestu. Prema svemu sudeći, nov režim zbrinjavanja komunalnog otpada na području liburnijskih jedinica lokalne samouprave ne poštuju svi građani. Neki svoje otpatke, televizore, madrace, okvire od vrata ili krevete ostavljaju u tuđem dvorištu.


U Komunalnom društvu Komunalac i Općini Matulji jučer je dogovoreno da će ilegalni deponiji biti uskoro očišćeni. Naime, odlagališta koja se sve češće pojavljuju uz ceste koje povezuju Matulje s Opatijom, odnosno Kastvom, ne pružaju samo ružnu komunalnu sliku, već predstavljaju opasan zdravstveni problem i stoga će nadležne službe sanirati takva smetlišta. No, pojačat će i kontrolu odlaganja.


– Komunalac i Općina intenzivno prate što se događa na terenu i dogovorili smo se da ćemo očistiti kritične točke na području Matulja.




Isto tako, ovim putem poručujemo da će nadležne službe pojačati nadzor na onim lokacijama gdje uočimo da građani nepropisno odlažu svoje vrećice s komunalnim otpadom. Ne možemo prihvatiti objašnjenje pojedinih sugrađana koji nam kažu da svoj otpad ne mogu nigdje drugdje odlagati, već samo na tom mjestu pa onda nastaju ova ilegalna odlagališta – poručuje zamjenik načelnika Općine Matulji Bruno Frlan i upozorava na to da počiniteljima prijete novčane kazne.


Sankcije su očito jedina metoda koja će prisiliti stanovnike na to da dobro razmisle gdje će ubuduće odlagati svoj kućni otpad.


– Većina stanovnika Matulja dobro prihvaća svoja nova pravila i obveze. Dakle, ako velika većina stanovnika odlaže svoj komunalni otpad prema propisima, ne vidim zbog čega bi neki svoje vrećice odlagali nepropisno, uz cestu – upozorava Frlan.


Međutim, dva ilegalna deponija, u Mihotićima i kod trgovačkog centra Plodine, koja doduše postoje već duže vrijeme, nisu jedine problematične točke. Prema objašnjenju iz Općine, druga nezakonita odlagališta zasad nisu alarmantnih razmjera, ali se i o njima vodi računa.


– Vjerujem u to da osobna kultura nalaže svakome od nas da svoje smeće ne ostavlja drugome ispred vrata. Drugim riječima, apeliramo na građane da postupe po propisima i zadrže komunalni otpad unutar svoje okućnice do onog dana kada prema rasporedu Komunalac treba doći po njihove vrećice – kaže Frlan koji pritom navodi da su s područja Općine Matulji povučeni svi stari spremnici, to jest baje – kontejneri za prikupljanje otpada.