Slavlje najstarije Opatijke

I sa 104 godine Nevenka Belašić kaže da joj nikad u životu nije bilo ljepše

Marina Kirigin

Foto R. Brmalj

Foto R. Brmalj

Va živote je bilo i dobro i slabo, ali ja san vesel tip, nisan žalosna ni ljubomorna i zato san dobro poživela - rekla je slavljenica Nevenka Belašić, a na pitanje kako provodi dane u domu u Voloskom, dodala kako »malo gleda, a malo sedi i misli«



VOLOSKO Rođendan koji je po svim pravilima »fešte za pamćenje«, uz veliku tortu i dobre želje organiziran jučer u Domu za starije i nemoćne osobe u Voloskom, mnogi bi poželjeli, uz pretpostavku da zadrže vitalnost i koliko-toliko dobro zdravlje. Jer ako je velika stvar u životu, prema stihovima poznate pjesme »doživjeti stotu«, što tek reći kada se iz dana u dan »dogura« sve do 104. godine i »uđe« prema okruglom, za mnoge nedostižnom, 105. rođendanu? Dugovječnost koja se jučer slavila u Voloskom rezervirana je samo za rijetke i posebne osobe, što najstarija Opatijka Nevenka Belašić svakako i jest.


Uz šampanjac i tortu, u društvu svojih prijatelja, vitalna gospođaBelašić proslavila je svoj 104. rođendan. 


Ima svoj mobitel


Korisnici Doma za starije osobe »Volosko« čestitali su ravnatelj vološćanskog doma Marijan Haupert i vrijedne djelatnice, a ona im je od srca zahvalila na pažnji i na tome »ča su joj storili feštu«. 




Nevenka Belašić u domu je već više od devet godina, od svoje 95. godine, a djelatnice koje brinu za nju kažu da nikada nije bolesna, da je naprotiv vrlo zdrava, i bez obzira što je zakoračila prema 105. rođendanu, još uvijek bistrog uma.


Na pitanje koje je u ovakvim prigodama neizbježno, jer svi bi voljeli znati u čemu je tajna dugovječnosti, odgovorila je kako je uvijek bila vesela, bez obzira na činjenicu da je kroz svakakve nedaće u životu prošla.


– Va živote je bilo i dobro i slabo, ali ja san vesel tip, nisan žalosna ni ljubomorna i zato san dobro poživela – rekla je slavljenica Nevenka Belašić, a na pitanje kako provodi dane u domu u Voloskom, odgovorila kako »malo gleda, a malo sedi i misli«.


Živahna i borbena


– Tako mi vreme projde, misleć ča je bilo – govori Belašić koja se razumije i u suvremenu tehnologiju. Ima svoj mobitel s kojeg zove kćerku i »susedu« kako bi saznala kako su.Marijan Haupert rekao je kako je rijetkost da netko u domu doživi 104 godine, no s druge strane i kako nije rijetkost da štićenici dođu do 100. godine života.


– Gospođa Belašić ovdje je devet godina, od svoje 95. godine. Živahna je, uvijek se izbori za svoja prava, zna što želi, ali i kako želi da joj se to ispuni. Od prvog dana u domu do danas ostala je ista, možda je čak i bolje danas nego prije, i zato nam zna reći »da joj nikad u životu nije bilo ljepše«, a mi joj nastojimo pružiti najbolju uslugu. Nadam se da ćemo se i dogodine sresti na jubilarnom 105. rođendanu u novom i većem prostoru doma u kojem ćemo moći i zatancat – rekao je Haupert uz zdravicu nakon koje je najstarija Opatijka poželjela svima da dožive njene godine.