Jesen s ljetom u srcu

Humanitarci u Ičićima razveselili mališane koji žive bez roditeljske skrbi

Aleksandra Kućel Ilić

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Iz marine u Ičićima u organizaciji Zaklade Vaša pošta i ACI-ja isplovilo je šest dobro raspoloženih ekipa spremnih provesti jedan »drugačiji dan na Kvarneru«



Toplo je kao da je ljeto i bit će nam ovo super plovidba, a nećemo završiti kao Titanic! Ova i druge slične rečenice odjekivale su jučer ACI marinom Opatija u Ičićima, gdje su štićenici dječjih domova iz Lovrana, Selca, Pule, Karlovca i Hrvatskog Leskovca doputovali na jedriličarsko druženje u organizaciji ACI-ja i Zaklade Vaša pošta. Prekrasan jesenski dan na moru ponudio je djeci doživljaj za pamćenje i vjerojatno će potaknuti i mnoge druge spremne pomoći mladim ljudima da im djetinjstvo bude što je moguće sretnije, a zatim i da se na što bolji način osamostale.


Zaklada Vaša pošta od 2011. godine u suradnji s velikim brojem uspješnih tvrtki te javnih i fizičkih osoba aktivno pomaže djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi koja dolaze iz disfunkcionalnih obitelji, u kojima su bila odgojno i emocionalno zanemarivana, a u pojedinim slučajevima i zlostavljana. Zaklada danas djeluje na nacionalnoj razini i skrbi za djecu iz 20 dječjih domova diljem Hrvatske. Jedinstveno druženje i jedrenje u suradnji s ACI-jem, Zaklada Vaša pošta uspješno organizira treću godinu za redom.


Vjetar u leđa


– Naša je primarna aktivnost prikupljanje polica životnog osiguranja za djecu koja odrastaju bez podrške njihovih obitelji. U trenutku kada moraju sama krenuti dalje u život, isplaćuje im se polica osiguranja u iznosu od 6.000 eura, tako da za početak dobiju »vjetar u leđa« i da se mogu snaći u samostalnom životu. Od prvog dana uz nas je i ACI koji puno pomaže i izvrstan je primjer društveno odgovornog poslovanja. Od 2011. godine do danas odazvali su se na sve naše pozive i bili su spremni za sve oblike pomoći. Donatori su inače ljudi iz svih područja života, ima ih 250 i zahvaljujući njima je 425 djece zbrinuto, a vrijednost donacija je oko 20 milijuna kuna – rekla je Senka Klarić, upraviteljica Zaklade Vaša pošta.




Nadovezao se Kristijan Pavić, predsjednik Uprave ACI-ja koji priznaje da je nasmiješiti djecu koja su puno toga prošla u životu – neprocjenjivo.


– Treću godinu zaredom se organizira ovo jedrenje za kojega se inicijativa rodila spontano, jer smo se željeli odmaknuti od onog uobičajenog načina humanitarnog djelovanja. Željeli smo da djeca uživaju i da lijepo i kvalitetno provedu vrijeme na moru. Oni su najbolji promotori samog uspjeha realizacije ovog programa koji je zapravo bio mali znak pažnje prema njima – naveo je Pavić.


»Mamac« za donatore


Na jedriličarski doživljaj Kvarnerom krenulo je šest plovila, a dan je bio kao naručen za boravak na moru i upoznavanje čari jedrenja.


– Prvi smo put ovdje i doveli smo 11 štićenika Doma za nezbrinutu djecu »Ivana Brlić Mažuranić« iz Lovrana. Svi su redom jako uzbuđeni i sretni zbog toga što su pozvani na jedrenje i ovo je u svakom slučaju jedna hvale vrijedna akcija – dodala je ravnateljica lovranskog Dječjeg doma Suzana Mravinac.


Među redovitim donatorima je i Lions club Korzo Rijeka čija se predsjednica Branka Mencer jučer odazvala startu mini regate.


– Tradicija nam je pomagati i sudjelovati u ovom posebnom jedrenju. Ponosni smo što možemo pridonijeti radu Zaklade Vaša pošta, jer kada se sjetimo na djecu koja nemaju adekvatnu roditeljsku skrb, suze bi same mogle poteći. No, da bismo na pravi način pomogli, važno je da im se uspije osigurati dobar početak nakon što izađu iz doma i mi se trudimo u tom smjeru ulagati naše napore – rekla je Mencer.


Djeca su u pratnji skipera i domskog osoblja uživala u prekrasnoj kasnoj jeseni s »guštom ljeta«, ploveći akvatorijem Opatijske rivijere i prepuštajući se ljepotama krajolika iz jedne nove perspektive. Regata posvećena njima poslužila je između ostaloga i kao »mamac« za sve buduće donatore koji se žele pridružiti obitelji humanitaraca velikoga srca.


Kako sam uspio stati na svoje noge


Koliko mu je u životu pomogla Zaklada Vaša pošta povjerio nam je jučer mladi Ivan Opalin, nekad štićenik kuće za nezbrinutu djecu Sveti Josip u Hrvatskom Leskovcu, a danas – diplomirani inženjer građevine na prometnicama.


– Zahvalan sam na svemu, jer sam se zahvaljujući polici osiguranja koju sam dobio na početku svog samostalnog života, mogao snaći i imao određeni kapital za sve ono što svakom čovjeku treba u toj fazi odrastanja. Iznimno puno su mi pomogli i pri školovanju, tako da sam uspio završiti fakultet i danas već imam posao i uspio sam »stati na svoje noge« – ispričao je o sebi i Zakladi Ivan Opalin koji voli doći na ovu posebnu regatu u Ičiće.