Turizam

Grupa iz Novog Sada na turističkoj edukaciji u Opatiji

Aleksandra Kućel Ilić

Foto A. Kućel Ilić

Foto A. Kućel Ilić

Na studijskom putovanju po Hrvatskoj i Sloveniji nalazi se pedesetak najboljih pojedinaca petomjesečnog programa edukacije u organizaciji Gradske uprave za privredu Novog Sada



OPATIJA – Studijska grupa iz Novog Sada posjetila je Opatiju u okvirima programa »Obuka i obrazovanje nezaposlenih osoba i stručno usavršavanje zaposlenih u oblasti turizma« u organizaciji Gradske uprave za privredu Grada Novog Sada i Poslovnog udruženja hotelsko ugostiteljske privrede HORES. Radi se o polaznicima programa edukacije, koji su od svibnja do listopada ove godine odslušali teorijski dio, a najbolji među njima sudjeluju na studijskom putovanju u Hrvatsku i Sloveniju, kao dio praktične edukacije. Prije Opatije gdje su ostali dva dana posjetili su Plitvička jezera, a studijsko putovanje će nastaviti u Rovinju i zaključiti u Portorožu.


Za pedesetak sudionika programa Turistička zajednica Grada Opatije jučer je u »Zori« održala prezentaciju tijekom koje je Goran Pavlović iz TZ-a predstavio aktivnosti i organizaciju poslovanja TZ-a Grada Opatije. Nazočne je pozdravio i poželio im dobrodošlicu zamjenik opatijskog gradonačelnika Emil Priskić.


Radna mjesta


– Grad Opatija je tijekom ove ljetne sezone imao veliku potražnju za kadrovima u turizmu i ugostiteljstvu, odnosno za rad u hotelima. Problema sa stručnom i kvalitetnom radnom snagom u turističkoj privredi ima cijela Hrvatska, nije to specifično samo za naš grad. Stoga je ovaj studijski posjet gostiju iz Novog Sada nama itekako dobrodošao jer se ostvarivanjem suradnje i povezivanjem ljudi, može realizirati neke planove, pa i popuniti prazna radna mjesta. Naša je Ugostiteljska škola Opatija koja je upravo proslavila 90 godina postojanja sada postala Centar kompetentnosti za obrazovanje kadrova u ugostiteljstvu. Nadam se da će osim ljudi iz Hrvatske, i oni s područja cijele bivše države u velikoj mjeri biti zainteresirani za usavršavanje upravo u toj školi, a nakon toga, što je nama posebno zanimljivo, pronaći i zaposlenje na našem području – rekao je Priskić.




Milorad Radojević, član Gradskog vijeća za privredu Grada Novog Sada, objasnio nam je da je program obuke organiziran za pedeset osoba zaposlenih u turizmu te za stotinu nezaposlenih sa Zavoda za zapošljavanje koji su pokazali interes za rad u turizmu i educiraju se za rad na poslovima recepcionara, kuhara, konobara, sobarica i wellness suradnika.


Punjenje budžeta


– Grad Novi Sad je u posljednjih šest mjeseci organizirao program obuke za zaposlene i za nezaposlene u oblasti turizma, s ciljem da podigne kvalitetu kadrova u turizmu. Turizam je kod nas zadnjih godina privredna grana koja značajno doprinosi punjenju budžeta Novog Sada te smo u okvirima praktičnog dijela programa organizirali studijska putovanja po Hrvatskoj i Sloveniji kako bismo vidjeli kakva su ovdje iskustva i primjere dobre prakse primijenili kod nas. Također, otvoreni smo za suradnju i smatramo da za to postoje velike mogućnosti. Navike modernih turista se mijenjaju i oni više u pravilu ne idu dva puta u istu destinaciju i mislim da bismo zajedničkim ponudama ovo tržište mogli učiniti zanimljivijim, a tu u prvom redu mislim na goste s dalekih tržišta – zaključio je Radojević.